Landsbygdspolitik

Sedan förra veckan då beslutet togs om nedläggning av Latikbergs skola har det skrivits en hel del i frågan.

Nu senaste i Västerbottensnytt där man i ett reportage berättar om hela Stöttingfjällsområdet som numera ett ”dött” område utan några affärer och skolor. Hur kan det ha blivit så?

”En medveten politisk styrning” för centralisering enligt Harald Holmberg i reportaget.

Och så kan det nog vara, men man ska ha klart för sig att det ligger på en högre nivå än den kommunala.

Landsbygdsdöden har pågått länge och det är inget fenomen som är typiskt svenskt utan pågår över hela vårt jordklot, men anledningarna till urbaniseringen är olika.

Många brukar framhäva Norge som ett föregångsland och deras landsbygd, men då jag är på mina resor i landet och pratar med folk så ger de uttryck för att även dom är på glid. Fler och fler hus börjar stå tomma, skolor och affärer läggs ned de går samma öde till mötes. Varför?

Är det så att den generösa landsbygdspolitik de haft naggas i kanten av nedskärningar i den norska ekonomin, med indragna/sänkta bidrag som följd?

Jag ser att jag har en del norska läsare på bloggen och ni får gärna lägga er i debatten. Hur ser er bild av norsk landsbygdspolitik ut?

Som boende i denna glesbygd har jag aldrig förstått denna urnbanisering där folk söker sig från landsbygden till storstäderna. Landsbygden avfolkas och det läggs ned och det rivs. Städerna växer och det byggs. Som lök på laxen lägger vi sociala problem, både i städer, men även ute i glesbygden… Det går åt enorma resurser för att riva och bygga bostäder och infrastruktur, men också att lappa och laga trasiga människor. Vore det inte bättre att lägga dessa resurser på landsbygdspolitik?

Själv tillhör jag ett parti (Socialdemokraterna) som inte gjort sig kända för sin glesbygdspolitik. Deras signum har alltid varit jobbpolitiken . Och visst är det så. Fanns jobben på Stöttingfjället skulle där bo mer folk. Men jag efterlyser mer än så. Och det finns INGET parti idag som kan komma och stoltsera med att de driver någon landsbygdspolitik värd namnet. Då får Centern och deras ”Närodlade politik” säga vad de vill enligt mig.

Nu på morgonen lanserar regeringen ett stöd till affärer i glesbygd och det är bra, men jag efterlyser ett helhetsgrepp där man inte ”duttar” än här, än där (och i dessa sammanhang kallar jag 100 miljoner för dutt). Sänk skatten, arbetgivaravgifterna…. Det ska löna sig ORDENTLIGT att verka ute i glesbygden annars blir det en dagslända.

Ett exempel: På 90-talet lanserades räddningen för glesbygden: Fiber och bredband.

I Vilhelmina dök plötsligt Call-center upp av sällan skådat slag. ??? (Bärgningsföretaget, jag minns inte vad de hette), SJ och Fritidsresor. Hundratals Vilhelminabor fick jobb och läget såg ljust ut, men vad hände. De la ned och iaf Fritidsresor hamnade utanför Stockholm och ingen av företagen är kvar i området idag. Jag kan inte tänka mig att lokaler eller personal är billigare (för att inte tala om personalomsättning) utanför Stockholm än i Vilhelmina, men ändå ska det ned till Stockholm.

Något jag dock inte berört i detta inlägg är hur vi ser på oss själv och hur vårt egna handlande bidrar till vår egna områdes överlevnad. Men det tar vi en annan gång.

Men jag är optimist. Jag tror att det går i cykler och vår tid i glesbygden kommer och man från högre politiskt håll ser glesbygden som närande istället för tärande. Det är iaf den bild jag vill sprida.

 

4 kommentarer

  1. E Abrahamsson

    I stort får jag väl hålla med dig. Du kanske sett jag lämnat en kommentar på Jonzons blogg också betr ämnet, Stöttingfjället/Naturreservat. Där tar han upp arbetstillfällen (ca: 25 st) som förmodligen och som han skriver kommer lyda under Umeå. Varför är vi inte betrodda sköta våra närliggande marker?
    Naturreservatet är väl inget säga om och enligt vad jag förstått ät vindkraften inte något som företräds. Det är mest jobben som retar mig att allting ska till Umeå som redan har.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Jag hade ”förmånen” att under 90-talet som ordförande för vår Skoterklubb, KDSK slåss för att staten (via länsstyrelsen) inte skulle stänga ned det sista helt öppna området i vår dalgång. Jag hade bl.a en korrespondens med dåvarande miljöminister Anna Lindh och vi lyckades faktiskt, men det verkar klia i fingrarna på Lst att stänga området. Min poäng är att det finns en storebrorsmentalitet där man inte betror ortsbor någonting.

      Men allt handlar om kontrollbehov och i förlängningen pengar. Alla bor vi i ett rikt område, men som i mångt och mycket tvingas leva på bidrag. Vår landsände ses som tärande och inte närande, fast det i verkligheten är tvärt om. Vi har haft en nedgång i ekonomin, men hör du att råvaruindustrin går dåligt? Nä, sanningen är nog den att den inte genererat nog med vinster.

      Många pratar om vattenkraften, men det tror inte jag på. Varför nöja sig där?

      Min bror la ett motionsförslag på en distriktskongress för ett antal år sedan om att utreda en råvarubeskattning. Där råvaran hämtas ifrån ska den beskattas också. Inte populärt bland de stora grabbarna i partiet och fick sålunda nobben. Kanske dags att börja driva en sådan fråga igen?

      Ha det gott!

  2. Eva

    Viktig aspekt! Tänker också på att det pratades så positivt om IT- framtiden,man behövde inte sitta i Stockholm och arbeta med datorn! Men har det fört til fler arbetsplatser och människor har flyttat till landsbygden med sitt jobb? Det värkar inte så ,folk strimlar seg sammen i städer. Men staden behöver sin landsbygd. Norge har absolut sitt och ”stri” med. Fiskeri f.eks. Et eksempel. Fisken tas upp av stora trålare som INTE leverer fisken ved mottak i f,eks Kjöllefjord,utan tar det med seg sörover och skickar fisken till Kina där den förädlas och eksporteras till norska frysdiskar! Konsekvens för fiskerisamfunnet Kjöllefjord,är nedleggelse av fiskefabriken,som gav arbete till kvinnor spesiellt. Nervei en liten bygd i Tanafjorden som lever av fiske och småbruk,och klarar seg gott. Driftiga folk som inte ligger samfunnet till last utan tvärtemot bidrar med sitt till samfunnet genom skatter! Men väg till Nervei! Nä det har inte samfunnet råd till. Istället planeras det och lägga ner skolor,eldrehem,psykiatritjenesten, och slå ihop kommuner! Jag som sitter på sidan om vill ha allt,men jag förstår ju också att ”nånting” måste gå på bekostning av annat. Men jag tror”storkapitalen” som finns nånstans kunde användas på ett mer förnuftigt sätt. Så tror jag och ser att det är folket själv som måste lita på sina egna krafter för och leva och bo på landsbygden. Det kunne jo vara ett annat avgiftssystem f.eks som inte ”dreper” små företag som orten är avhängig av för och leva av turism f.eks. Alla är avhängig av alla! Jag är ingen politiker,men tankar har man ju,och tur att vi har människor som vill arbeta aktivt som politiker,det är väl inte den lättaste ”hobbyn”man kan välga. Men oerhört viktigt! Så God Jul till er politiker i Vilhelmina kommun.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Eva!
      Roligt att höra av dig från norr, och dina och andras tankar är något jag uppskattar!

      Det ska bli intressant att se hur man klarar av den norska ekonomin i framtiden. Nu har den norska kronan varit LÄGRE värderad än den svenska ett bra tag och vi får se vad som händer när oljepriserna stiger. För mig har det känts som att Norge byggt sitt välstånd på denna olja och att man har haft det benet att stå på, men om det rycks undan; Vad har man då? Jag hoppas man investerat dessa miljarder väl för som bekant är oljan en ändlig resurs.

      Svensken har glott avundsjukt på denna olja, men om man tar ut de värden den svenska skogen genererat så tror jag inte vi ligger långt efter, och det är en resurs som håller i längden. Men Norrmännen har haft en annan strategi då det gäller oljeinkomsterna där de bevarat vinsterna, medan vi i Sverige står och skänker bort det hela till priset av jobbtillfällen.

      Fisket vet jag inte så mycket om förutom att man hela tiden pratar om utfiskade hav och att man får söka sig längre och längre bort från fastlandet för att fiska.

      Jo, nog ligger mycket i storkapitalet och det du skriver om fiskindustrin har ju även en miljöaspekt. Mycket folk går nog i den tron att det är ”lokal” fisk från Norge, men att Laxen fraktas fram och tillbaka till Kina är det få som tänker på. Kultsjörödingen känns ganska miljösmart i detta fallet.

      Det du skriver om att lita på sina egna krafter tror jag är A och O i detta sammanhang och visst ska politiken göra sitt, men jag är av den åsikten att till syvende och sist måste det till engagemang bland oss som bor i dessa trakter för att kunna överleva. Finns inte det kan inga politiska åtgärder rädda oss.
      Ha även du en God Jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.