KS, Kittelfjäll och trygghetsboende

I dagarna två har jag nu varit nere på politik. Igår var det gruppfullmäktige och idag var det KS (kommunstyrelse) och dagens diskussioner blev både bra och givande.

* Det ekonomiska läget är fortsatt kärvt och det återstår en hel del innan vi kan se hur 2015 års resultat blev. Att det blir underskott är det inga tvivel om, men det kan bli ”bättre” än prognostiserat. Jag lär återkomma i detta ärende.

* Ensamkommande flyktingbarn saknar gode män i Vilhelmina och nu provas en ny modell där godemän kommer att arvoderas med ett fast arvode om 3000 kr/månaden med en liten extra peng de första två månaderna. Denna schablon har tagits fram utifrån statistik där man sett att gode män i snitt lägger ned ca 15 tim i månaden på dessa uppdrag. Tidigare arvoderades godemän med 210 kr/tim, men nu blir det alltså ett fast månadsarvode. Nu söker man pålitliga personer som kan ställa upp för dessa barn. Det kommer att annonseras om ett informationsmöte i denna fråga som blir kommande vecka. Håll utkik i Vilhelmina-aktuellt!

* I Kittelfjäll händer det mycket, och byn och området står inför stora utmaningar då det gäller framtiden. Och utifrån detta lämnade Kittelfjällberedningen ifrån sig sin slutrapport med justeringar ang. den exploatering som är tänkt att göras i Kittelfjäll.

Exploatörer står i begrepp att satsa många miljoner i Kittelfjäll och som nu är har kommunen bl.a problem med VA-nätet där nuvarande reningsverk är för litet, och ska det till mer byggande så behövs ett nytt reningsverk och utbyggt VA-nät till de tomtområden som är tänkta att bebyggas. Det är frågan om miljonsatsningar som måste till från kommunen, och utan dessa blir det stopp i investeringarna från exploatörerna. Det är spännande, men känns samtidigt knepigt då kommunens ekonomi inte är den bästa och vi samtidigt gör besparingar inom kommunens verksamheter. Man kan säga att det ska gasas och bromsas samtidigt och det är inte lätt.

* Steget mot att skapa ett trygghetsboende på Plass´n i Centrumhuset har tagit ett steg till med att kommunchefen har fått i uppdrag att gå vidare i ärendet.

Anledningen till detta trygghetsboende är att man sett ett behov för relativt ”friska” äldre som har behov av ett boende där man vill bo själv, men ha en lite extra säkerhet utifall det skulle hända något och vill ha hjälp. Man kan säga att man är för frisk/pigg för att bo på ett vanligt äldreboende. Detta kommer att frigöra platser och resurser på andra ställen inom äldrevården och som behövs till de som har behov av mer vård än dessa pensionärer. Det låter kanske krångligt, men det är inget speciellt konstigt med detta.

Vad tycker du?

Låter detta med ett trygghetsboende i Centrumhuset som en bra idé?

Gå in och rösta här!

Det var de stora frågorna som diskuterades under dagen och en lång dag börjar nu gå mot sitt slut.

Ha det gott!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.