Var ska ungdomen i fjällen bo?

Under årsmötet för Vilhelmina arbetarkommun antogs en motion som lämnats in från Kultsjödalens S-förening och som handlar om de bostadsproblem som råder i våra fjälldalar.

Som det nu ser ut byggs det för fullt i både Kultsjödalen och Vojmådalen och miljö och  byggnadsnämnden har fullt upp med byggloven. Man uppmanar från nämnden att skicka in sina bygglovsansökningar i god tid då man av erfarenhet vet att det brukar bli toppar då det närmar sig byggsäsongen och sommaren. Nu fick jag höra att det förra måndagen damp det ned ett 15-tal bygglovsansökningar….

Om då våra bägge fjälldalar börjar snurra runt och går för högtryck, det skapas jobb av mer eller mindre långvarig karaktär återstår då frågan var de som ska ta jobben ämnar bosätta sig?

Av erfarenhet ser vi att det är det yngre gardet som jobbar inom turismen och då är frågan om de kan tänka sig att plöja ned 1-2-3 miljoner på att bygga hus här?

Skulle inte tro det.

Hyra in sig någonstans är nog ett mer realistiskt alternativ, men då återstår frågan var och till vilken penning? De få hyreslägenheter som finns räcker inte långt (Och hur det ser ut på hyresmarknaden i Kittelfjällsområdet har jag ingen aning om). Något måste göras, men nu är bollen i rullning.

Detta är ett problem vi sett i Kultsjödalen och nu i helgen antog vi i Vilhelmina arbetarkommun en motion från Kultsjödalens S-förening (skriven av Annica Hed) där ambitionen blir att från Socialdemokraterna i Vilhelmina driva frågan och undersöka detta problem och lösa det på bästa sätt.

Ett annat förslag från mig är att vi får göra som liberalerna och förlita oss på att ”marknaden” söker sig hit och löser vårt bostadsproblem på HYRESmarknaden. Nu har de chansen, och är de snabba och gör det nu slipper de konkurrens från kommunala aktörer på denna nya marknad.

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Bernt

    Hej Magnus!
    Glädjande med denna utveckling i våra fjälldalar.
    Hörde på Västerbottensnytt i går att kommunalrådet uttryckte att kommunen skulle ta sitt ansvar och vara med vad gällde bostadsfrågan i Kittelfjäll.
    Jag tror att behovet och efterfrågan på mindre bostäder även kommer att gälla Kultsjödalen.
    Kommunen som ägare av VIBO (Vilhelminabostäder) bör kunna ägardirektiv till bolaget att bygga
    hyreshus med mindre lägenheter i båda dalgångarna! (Framtidstro)
    Vad tror du?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Bernt!
      Visst är det glädjande att det är denna utveckling, men även en utmaning.
      Och vad tror jag?
      Någon ”marknad” kan vi nog se oss om i stjärnorna då det gäller att få till bostäder i detta uppstartsskede. Den brukar komma först då de ser att det finns något att tjäna i reda pengar. Men för att komma dit så måste någon våga och låta det ta den tid det tar för att skapa levnadsutrymme och då är det nog bara kommunen som står för det, men jag kan ju ha fel. För kommunens del handlar det om ökad inflyttning och skatteintäkter.
      Men allt tåls att grunna på.
      Ha det gott!

  2. Leif Danielsson

    Ett intressant ämne. Jag kan inte annat än bli cynisk när frågan om ungdomars möjligheter att hitta någonstans att bo kommer upp på tapeten. Alla tungviktiga politiker lägger pannan i djupa veck och skyller på varenda myndighet, varenda länsstyrelse, varenda kommun och varenda lag som stiftats gällande bostadsbyggande. Det har inte byggts mer, trots att varje politiker med någorlunda självaktning vet varför det inte byggs mer.
    Så hände någonting märkligt. Vi fick en flyktingvåg av sällan skådat slag det senaste halvåret. Helt plötsligt haglade det lösningar. Modulhus och andra quick-fix lösningar stod som spön i backen. Skit i byråkratin, bygglov etc. Sådana petitesser gäller bara tuktade svenskar som blivit vana att hunsas av byggnadsnämnder och andra myndigheter i århundraden. Vi får ju inte ens måla huset som vi vill, utan att storebror skall ha sitt ord med i laget.
    Missuppfatta mig inte, det är helt ok att man försöker på alla sätt att ordna tak över huvudet för flyktingar. Men varför har inte samma engagemang visats mot våra ungdomar, och då inte minst studenter???
    Beträffande Saxnäs skall jag svära i kyrkan och bli rebell för en gångs skull, dvs. inte politiskt korrekt. De ”P-hus” som byggdes i Saxnäs, för övr. någonting av det bästa S gjort för denna by, har betytt oerhört mycket för Saxnäs/Klimpfjällområdet. Maria K. gjorde sitt bästa för att förstöra detta. Tänk om hon lyckats sälja dem till någon lycksökare, vaD

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Leif!
      Jag är lika cyniker som du. Det har hörts många gånger, men samtidigt kan jag inte kapitulera och nu har vi den motion som ligger och har blivit antagen hos Sossarna i Vilhelmina. Det växer så det knakar i våra fjälldalgångar och jobben kommer med dessa och då måste vi inom politiken göra något. Det är glädjande, men med detta följer även utmaningar och samtidigt måste vi fixa det hela, annars lär utvecklingen avstanna i våra bägge dalgångar.

      Då det gäller dina tankar om bostäder och flyktingar håller jag med dig och förundras över detta som du skriver om. Jag kan inte annat än hålla med dig. Det är underligt, men så är det.

      Jag var med på ett möte uppe på Fjällgården (MML) då Maria Kristoffersson (C) var kommunalråd och hon gav ett typiskt liberalt intryck på mig där det skulle säljas ut bara för principens skull. Kommunen skulle inte äga något. Dock ska sägas till hennes försvar att hon drog tillbaka detta urusla förslag efter de massiva protester som kom från byn och det ska hon ha heder av.

      Vi får se var vi landar i det hela, men intressant är det då vi får diskutera SATSNINGAR i vår kommun.
      Ha det gott!

  3. Suzanne Lindberg Sellin

    Vi kanske skulle titta på lösningar med modullägenheter som flera städer tittar på för att lösa bostadsbristen. De kanske inte heller behöver ha full standard. Det kanske är en möjlighet. Fördelen är väl att de lätt kan flyttas på om de inte blir uthyrda och behov uppstår någon annanstans i kommunen. Bara en ide som kanske är väl värd att fundera på.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Suzanne!
      Ja det kanske är så vi ska fundera. Billigt, enkelt och flexibelt?
      Vad säger gemene man?

  4. Leif Danielsson

    forts..Jag fipplade med tangenterna så texten försvann och det blev inte så mycket svärande i kyrkan. Men jag tänkte på följande alternativ.
    De ”p-stugor” som finns borde väl gå att utöka för en relativt billig penning, eftersom el, vatten och avlopp redan finns på plats. En gammal lägda som inte använts de senaste decennierna borde väl kunna komma till nytta. Om man bygger till ett radhus på varje länga ger det väl 8 lägenheter. Det borde väl vara ett lämpligt bestånd till att börja med (och för en rimlig penning)

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Jo det är inte lätt med fingrarna ibland.
      Jag har tänkt i liknande banor och det är helt klart ett alternativ att fundera på. Det finns som sagt mycket att vinna på ett sådant alternativ.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.