Nya inspel om landsbygspolitiken

I fjol gav den Socialdemokratiskt ledda regeringen ut ett uppdrag med direktiv om att titta över den landsbygdspolitik som förts, men även hur en kommande landsbygdspolitik ska föras och i dag kom det första delbetänkandet om ”En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder”.

I detta delbetänkande har man nu mejslat ut fyra områden där man kommer att jobba vidare med dessa frågor.

1: Sverige behöver en mer sammanhållen och aktiv politik för landsbygderna än den som har förts under 2000-talet”

2: Företag och hushåll i hela Sverige måste kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter.”

3: Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för våra landsbygder. Det gäller såväl privata som offentliga verksamheter. Sverige behöver därför skapa bättre förutsättningar för en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning i hela landet”.

4:  Under vårt arbete har vi sett att staten har dragit sig tillbaka från landsbygderna. Studier visar också att staten drar sig tillbaka snabbare än vad befolkningen och näringslivet gör. Den utvecklingen måste få ett stopp.”

Detta delbetänkande är underskrivet av samtliga partier och det bådar gott inför framtiden. Kommitteens arbete ska vara klart den sista januari nästa år.

Även statskontoret kom idag med en rapport som berör oss ute på lands/glesbygden då den gäller närvaron av de statliga verk och myndigheter som finns. Även den initierad av Socialdemokraterna med en tanke på att den statliga närvaron ute i landet ska fungera som en sammanhållande länk mellan stad och landsbygd och i dag presenterades den av Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattsson.

Även här lyfts digitaliseringen av vårt land fram, men det intressanta tycker jag är generaldirektörens slutsats att varje verk och myndighet kan motivera sina ställningstaganden om etableringar (eller som vi så ofta fått komma i kontakt med; nedläggningar) är att det till syvende och sist är regeringen som har det sista ordet. Det är den som styr och har ansvar över om dessa statliga verk och myndigheter ska ta regional hänsyn. Och här är den rödgröna regeringen på gång och den som lever får se hur långt det räcker.

 

Etiketter:

5 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Jag säger som Fylking: ”ÄNTLIGEN!” Samtidigt blir jag smått förbannad när jag läser Maria Kristofferssons blogg. Även nu lyckas hon vända på sanningen och försöker ge intryck av att det är C vi egentligen bör tacka för att någonting händer även i glesbygd. En kvinnlig C-partist från Skåne höjs till skyarna. Jag tvivlar på att denna kvinna har ett norrlandsperspektiv i sin argumentation.
    Det är bara att konstatera, C är ett förunderligt parti, lika förunderlig som Kristoffersson.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Leif!
      Jo jag såg detta men kan bara konstatera följande:
      Det är tydligen bra för Centerpartister att de har en rödgrön regering som verkar ”lyssna” på Centerns och Maria Kristofferssons förslag. Vad kan man då dra för slutsatser av detta?
      Ja är du Centerpartist och ser glesbygdsfrågor som högprioriterade och vill se närodlad politik på riktigt så ska du hoppas på en Sosseregering.
      Ha det gott!

  2. Göran Jonzon

    Men fortfarande inte ett ord om att införa en författningsdomstol, där vi kunde städa upp de gamla kolonialmaktsövergreppen sossarna stått och står bakom och som fjällbefolkningen fortfarande plågas av.
    Trivs du med att vi är det enda västland som gör sällskap med Kina, Nordkorea och Bulgarien i det avseendet?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Hade du förväntat dig det? Och du gör det lätt för dig då du tror att en författningsdomstol skulle lösa frågan om de ”orättvisor” kreti och pleti blivit utsatta för. På ditt resonemang låter det som att det är bara i Sverige och dina uppräknade länder som det sker orättvisor mot befolkningen?
      Nog har det skett orättvisor, men hur de ska tacklas är en annan fråga.
      Vad som nu är frågan om är att det verkar börja röra på sig i glesbygdspolitiken och där har då inte KD gjort speciellt stora avtryck. Men det är min åsikt. Men de verkar iaf stå bakom detta första delbetänkande och det är ju bra.

  3. Leif Danielsson

    Göran, om vi hade en författningsdomstol borde väl det vanstyre som Alliansen bedrev framförallt mot Norrland under 8 års tid, vara det första målet hos en sådan domstol. Att ytterligare berika de redan rika och bekämpa Norrland med tex. höjda fastighetsskatter för de flesta i inlandet och fjälltrakterna var knappast hedrande.
    Minns jag inte fel, lovade ditt parti sänkt bensinpris, men det blev visst tvärtom. Dessutom tokhöjdes trafikförsäkringen och det drabbade de med låga inkomster mest. Inte har ni så mycket att vara stolta över, om man ser tillbaka tom. i nutid.
    EU har i alla fall gett oss norrlänningar någonting. Om en borgerlig regering hade fått bestämma vem som skall ha bredband eller inte, hade vi säkert kommunicerat med bongo-trummor nu.
    Det finns ett ordspråk som passar väldigt bra gällande borgare:” Tomma tunnor skramlar mest.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.