Ett viktigt beslut av många

Så var då årets årsdistriktskongress för Västerbottens Socialdemokrater över och jag har klivit in över tröskeln hemma.

Årets motioner spände från hemläxor och avdrag för fackföreningsavgifter till EUs förhandlingar om frihandelsavtalet TTIP/ ISDS och Värdlandsavtalet med NATO, och hela dagen ägnades åt de rekordmånga motionerna som lämnats in (62 st) och debatterna som följde på det.

För Vilhelminas del hade vi främst till en början fokus på vår egna motion som handlade om assistansbedömningar (nr.16). En enkel bakgrund är på sin plats.

För den som hamnat i svårigheter och är i behov av assistans för ett funktionshinder ansöker om assistans via LSS-systemet, och där det är Försäkringskassan som bedömer huruvida du är berättigad till assistans för att tillgodose dina ”grundläggande behov”.

En viktig del i systemet är om behovet av assistans överskrider 20 timmar/veckan där då kommunen får stå för kostnaden för upp till 20 timmar och Försäkringskassan om assistansbehovet överskrider 20 timmar.

Vad som hänt den senaste åren är att fler bedömningar från Försäkringskassan hamnat strax UNDER 20 timmar trots att individen har haft ett större behov för att klara sitt dagliga liv och sina ”grundläggande behov”. Statistik från bl.a Umeå kommun visar att sedan 2011 har Försäkringskassans åtaganden minskat medan det i motsvarande grad har ökat för kommunen. Men detta gäller för i princip alla kommuner. För Vilhelminas del handlar det om många miljoner per år. Miljoner som nu betalas av kommunen och ger den drabbade ett drägligare liv, men skapar ett hål i den kommunala kassan. Rent krasst kan det beskrivas som att det nuvarande regelverk som Försäkringskassan bedömer utifrån styr assistanstimmar från Försäkringskassan till kommunen. På så sätt sparar Försäkringskassan pengar, men vältrar över kostnaden på kommunerna.

Från vår synvinkel är det hela solklart att dessa individer måste få sin hjälp, men där vi anser att det är ohållbart att staten (via Försäkringskassan) drar sig undan sin egna LSS-reform och de senaste åren vältrat över det ekonomiska ansvaret på kommunerna.

Detta är något som nuvarande regering via barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér jobbar med att rätta till, men ett enigt beslut från Västerbottens sossar skadar inte och efter en del diskussioner  vann motionen dess gillande och bifölls av kongressen.

Ett viktigt beslut som kan komma att få stor betydelse för den kommunala ekonomin. Nu återstår att baxa det hela vidare genom det demokratiska systemet, men en bit på väg har det blivit under helgen.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Distriktsårskongressen | Ruggugglan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.