Ideologiska skillnader

Sedan valet 2014 har det skrivits mycket om det politiska klimatet i Vllhelmina kommun och om hur mycket bättre det blivit sedan mandatperioden 2010-2014. Om denna period har jag själv bara erfarenheter ”utifrån” som vanlig väljare då jag inte var engagerad inom kommunalpolitiken.

Senaste kommunfullmäktige tex hade vi Sverigedemokraten Eric Axelsson som anklagade oppositionen för att sitta i knät på oss i den styrande majoriteten. Ett magstarkt påstående från den av Vilhelminas kommunpolitiker som inte åstadkommit något alls. Sedan får man tycka vad man vill från SD-håll och för den som händelsevis kommer i debatt med en av Vilhelminas SD-sympatisörer kan ju be denne räkna upp allt som deras lokale SD-politiker bidragit med.

Då jag pratar med folk brukar man säga mig ”att man ska lägga bort partipolitiken då det gäller kommunala frågor” och ” det skulle vara mycket bättre om man kunde välja folk att sköta kommunen utan ideologi och politik inblandad”. Jag håller inte med.

I många kommunala frågor finns ingen ideologi inblandad och där beslutas det idag också utöver partigränser och vi är för det mesta överens. Om jag inte minns fel fanns det ingen reservation på sista kommunstyrelsen nu i April tex. Och för den som inte är insatt i detta; ett beslut tagit av tex kommunstyrelsen, av ALLA ledamöter är ett majoritetsbeslut, såvida man inte lägger in sin reservation efter beslutet. Sedan får man tycka vad man vill, men man måste reservera sig, annars är man med på det. Har man inte lagt in reservation, går det inte att komma och gnälla över ett beslut i efterhand. En liten utvikning.

ALLA våra politiker vill Vilhelmina och dess medborgares väl. Det har jag aldrig betvivlat, men vägen dit skiljer oss åt och där kommer ideologin in.

På det sista kommunfullmäktige i April konfirmerade oppositionens ledare Annika Andersson (C) det goda klimatet, och även den väg som vi nu TILLSAMMANS har tagit för att räta upp den ansträngda kommunala ekonomin och som nu är på rätt kurs. Vi ser ljuset i tunneln, men ska inte ropa hej…..

Men i samma anförande påpekar hon även att hon hade velat se fler kommunala verksamheter utlagda på privata marknaden. Hennes partikollega Maria Kristoffersson (C) driver samma linje, och den som vill kan gå in och läsa dennes blogg.

Vad jag i sammanhanget skulle vilja veta är vad/vilka verksamheter de har i tankarna då de för fram dessa åsikter? Det vore intressant att veta. Det vore även intressant att veta vad de tycker om tex det kommunala fastighetsskötarbolaget VIFAB som nu rullat på dryga året och enligt uppgift från VD tar hand om kommunens fastigheter till en billigare peng än då det låg ut på det privata Riksbyggen. Om jag inte minns fel ca 2 miljoner. Inga dåliga pengar som blev insparade till kommunens innevånare att använda till andra kommunala verksamheter.

Snöröjningen på samhället är ett annat exempel som i mina ögon måste ha blivit ett fiasko. Maria K (C) la ut den på entreprenad under sin period och jag har aldrig sett så mycket missnöjda insändare. Nu har vi en snöröjningskombo mellan privat och kommunal regi och det har varit en hel del insändare, men denna gången verkar folk vara NÖJDA på samhället. Och är de nöjda är jag nöjd. Då har vi iaf gjort något bra.

Men det verkar mycket vara en fråga om principer (och ideologi) och då får det kosta vad det vill, men det är Vilhelminas skattebetalare som får stå för kalaset.

Jag ber att få återkomma i ärendet för jag kommer inte att släppa detta och de ska få redovisa sina tankar OCH vinsterna för kommunen och dess medborgare med det hela. Var så säker.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon (KD)

    Jag tycker just snöröjningen är ett bra exempel på när olika ideologier och styrprinciper förenas till allas bästa. Bytet av gatubelysningen är ett annat, där våra gemensamma ansträngningar dels har lett till en dryg halvering av ursprungliga kostnadsförslaget och dels till att den ursprungliga 3-års planen nu kunnat reduceras till 2 år. Men viktigast av allt tycker jag nog ändå periodiseringen av budgeten och inrättandet av en internkontrollplan för ekonomin är. Oavsett vilka osm kommer att axla majoritetsansvaret efter nästa val, så kommer nyttan av en säkrare prognos och bättre ekonomistyrning att göra besluten mer träffsäkra och verksamma.

    När vi justerar hemtjänsttaxan för städning och fönsterputning m.m. från 173 skr till självkostnaden på drygt 300 skr så frigörs tid för sjukvårdspersonalen till sådant de är utbildade för, samtidigt som lokala småföretagare nu kan konkurrera på lika villkor och utan skattesubventioner som belastar kommunbudgeten.

    Låt oss nnu även nyttja våra gemensamma krafter till att hitta vägen ur den ekonomiska malström som Individ- och Familjeomsorgen förvandlats till under socialtjänstens ansvar.
    Jag bryr mig inte om det skitsnack som kommer från den eller de som själva inte har något att bidra praktiskt med. Ett uttryck för avund. De är säkert sura sa räven….
    Ju fler beslut som vilar på ett öppet resonerande istället för ideologisk principfasthet är en ren vinst för oss alla kommuninvånare.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      God morgon Göran!
      Jag håller med dig i allt det du skriver.
      Men mina frågor kvarstår. Nu är det ju så att det är de ledande Centerpartisterna i Vilhelmina som driver denna linje, men eftersom jag har anledning att tro att ”Allians för Vilhelmina” kvarstår så hamnar ju dessa indirekt även hos er i KD att ta ställning till. Eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.