Alla kvinnors dag!

Jag är inte mycket för att fira olika ”dagar”, men idag firar jag alla härliga kvinnor på vårt jordklot på Internationella kvinnodagen.

Vi lever tillsammans och klarar oss inte utan dessa, men ojämlikheten är fortfarande stor ute i vårt samhälle. Det jobbas på för fullt för att komma tillrätta med dessa orättvisor. Då socialdemokraterna lanserade sin feministiska regering så ska jag nog erkänna att jag reagerade, men många skrattade och de på den yttersta högerkanten hånade. Och visst finns det mycket att fundera kring hur man från partiet har lyckats med detta. Det finns nog både det ena och andra som gått att göra annorlunda eller bättre, men min fundering är hur det skulle se ut med jämlikheten OM man inte suttit vid makten?

För mig är det viktigt att titta på historien och dra lärdom av denna. Även det något som många brukar fnysa åt och komma med någon syrlig kommentar. Men dessa fnysningar och kommentarer är ett sätt att förminska de landvinningar och demokratiska reformer som gjorts sedan 1900-talets början. Och de flesta av dessa reformer som vi i dag åtnjuter står de socialdemokratiska partiet bakom.

Men nu lämnar vi historien. Tittar framåt och jobbar för ett jämlikare samhälle. Det råder ingen brist på utmaningar.

Men framförallt hyllar vi ALLA kvinnor idag (fast det kan vi göra även på andra dagar).

 

Affisch för kvinnlig rösträtt 1914.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.