Revision, Nybyggarliv och partistöd

En vecka med mycket politik för egen del och jag tänkte lämna lite information och några funderingar.

Måndagen bjöd på fullmäktiggrupp där vi gick igenom en del inför kommande fullmäktige den 23 oktober, men det var nog revisionen och deras betänkande som de flesta gick och väntade på under dagen.

Egentligen kom inget nytt fram utan det jäv som ansågs föreligga och belastat vårt förra kommunalråd Åke Nilsson (S) fastslogs och revisorerna gick igenom hela ärendet i en kronologisk genomgång och där frågor från såväl majoritet som opposition besvarades av revisorerna. Kritik riktades från revisorerna och utifrån den har vi alla att rätta oss, ta till oss och lära av inför framtiden.

Tisdagen var vigd till KS där ärendelistan var förhållandevis kort och några /kontroversiella ärenden var inte uppe till behandling. Det mest märkliga var nog att mötet inte leddes av ovan nämnde Åke Nilsson utan 2:e vice ordförande Mikael Österberg (S), men det gick bra det med.

Ett besök på Hotell Wilhelmina och Biennalen ”Nybyggarliv” blev avslutning för dagen och det var en intressant historia med en genomgång av de olika författare och folklivsskildrare vårt område har producerat. O P Pettersson, Bernard Nordh, Linnea Fjällstedt för att ta några exempel.

Idag var ”sista” dagen för min del inom politiken denna vecka och ägnades åt Förtroendemannaberedningen och dess arbete inför mandatperioden 2018-22. Alla partier inom Vilhelminapolitiken är representerade där och det är bra diskussioner. Vi är nog överens i det mesta, men gällande partistödet finns olika åsikter och där ett parti skiljer ut sig i mängden. Av kommunens sju representerade partier i fullmäktige har alla utom ett en lokal organisation.

Kommuner och landsting får ge ekonomiskt bidrag och annat stöd till politiska partier för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin (partistöd).”  och  ”Partistöd får bara ges till ett parti som är en juridisk person”  Kommunallagen 2 Kap 9 § 

Med andra ord och under förutsättning att du erhållit mandat i fullmäktige: Starta upp en lokal partiförening, sätt igång och jobba för Vilhelmina kommuns medborgare, erhåll stöd för dina aktiviteter. Redovisa dem enligt gällande regler. Klart. Pengarna betalas ut. Hur svårt ska det va?

Eftersom vi nu bestämt att vi ska ha ett partistöd som i dagsläget uppgår till 35 000 kr/parti och ett mandatstöd på 14 000 kr/mandat (Det är 27 mandat sammanlagt) så vet jag inte om Vilhelminaborna är särskilt intresserade av att skicka sina surt förvärvade skattekronor någon annanstans än till Vilhelmina? Det är trots allt här i Vilhelmina vi ska stärka demokrati/partiarbetet. Inte någon annanstans. Allt enligt kommunallagens intentioner.

I övrigt jobbas det på, och inom Socialdemokraterna i Vilhelmina fortgår ett nomineringsarbete till en mängd olika politiska uppdrag, men den diskussionen håller vi inom partiet och är du nyfiken så kan jag bara råda dig att bli medlem och komma på våra möten, fråga/tycka och som är öppna för alla medlemmar. I Kultsjödalen har vi en synnerligen aktiv S-förening….Välkommen!

3 kommentarer

 1. Aksel Odén

  Klart kommunen inte ska kasta bort pengar i onödan. Du nämner partistöd 35 000. Det var många som var upprörda då Åke N och med S goda medvetenhet i det närmaste gav bort miljonen till en privatperson utanför kommunen. 35 000 är också pengar men räknar vi till vad kommunen lägge ut i andra fall är det bara småsummor. Om allting är absolut befogat i många av de fallen kan jag inte absolut svara på, men ser vi till vad som tidigare nämnts i olika sammanhang kan vi göra våra egna tolkningar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej och tack för din kommentar Aksel!
   Så är det. De pengar vi har till vårt förfogande ska inte slösas bort, men:
   1. Jag förstår inte vad den sk. miljonen har med partistödet att göra?
   2. Eftersom jag inte var inom politiken då beslutet om den sk. miljonen togs tar jag inte ansvar för den eller några andra beslut heller för den delen. Jag tar ansvar för den tid jag sitter i kommunstyrelsen. Vare sig mer eller mindre och så resonerar nog de flesta.
   3. Beslutet om den sk. miljonen togs av en enig kommunstyrelse. Inga reservationer finns protokollförda vad jag fått veta och då får dessa som då satt i KS kollektivt ta på sig ansvaret för detta beslut.
   Ha det gott!

   • Aksel Odén

    Förvisso och ingen är väl felfri, så varför älta gammal skåpmat. Nu tas nya tag och förhoppningsvis alla försöker arbeta för Vilhelminas bästa.
    Ha det gott själv och lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>