Företagsklimatet i Vilhelmina

En fråga som är av stor betydelse för kommunen och en av grunderna i att få vårat samhälle att fungera är företagandets mående. Företag genererar jobb och skattepengar till vår välfärd, men det ger även mervärden till varje individ att känna sig meningsfull och en del av vårt samhälle. Att gå arbetslös länge är destruktivt och kostar samhället mycket pengar, men är även destruktivt för självbilden och självkänslan hos den enskilde individen.

Och jag har funderat på hur det kan komma sig att Vilhelmina kommun år in och år ut (iaf sedan år 2009) hamnar i bottenträsket av svenskt näringslivs företagsranking.

Det är en intressant läsning när man titta på de områden som ligger som underlag för enkäten och jag skulle vilja borra djupare in i de frågor som ställs och analysera utifrån de svar som kommer in.

Sedan tidigare är en del gjort (bl.a i samråd just med svenskt näringsliv) med tex VPG (Vilhelmina På Gång) med träffar mellan tjänstemän och företagare. Inom KS har vi avsatt tid på nästan alla våra KS-möten till företagsbesök där vi intervjuat företagare utifrån deras villkor. Vad de ser som hot kontra möjligheter. Jag har haft för vana att fråga om just detta med vad de tror som gör att Vilhelmina hamnar lågt i rankingen, men jag kan inte säga att jag blivit något klokare eller fått några ledtrådar i vad som måste göras för att förbättra företagsklimatet. Om det beror på att man inte själva håller med eller inte törs säga till mig (eller min lilla politikergrupp) kan jag inte säga. Men oavsett, sätter det fingret på ETT av det som iaf jag upplever som ett bekymmer då man tacklar denna fråga: Bristen på kommunikation

En bra kommunikation måste till för att man ska komma vidare i denna fråga enligt mig och för att få det att funka krävs förtroende och respekt mellan alla inblandade parter; politiker, tjänstemän och företagens representanter. Och personligen är min ambition att lyssna av vad som sägs och utifrån det agera efter bästa förmåga.

Jag hoppas att det sitter någon ute i stugorna som funderar i samma banor som mig och får då gärna höra av sig med tankar, idéer och funderingar.

Jag hoppas och tror att detta kan bli bra, men var och en kan inte sitt på sin kammare och svära utan vi måste mötas och få till en bra dialog.

Ha det gott!

Etiketter:

7 kommentarer

 1. Ewa Hed

  Tack Magnus att du tar upp det ämnet så här i början av året. Förra mandatperioden gjorde vi också besök från KS på olika företag. Vi startade upp det den perioden. Mycket trivsamt och givande. Att få träffa företagarna bakom kulisserna så att säga. Jag själv gjorde besök här i Kultsjödalen hos en hel del företagare. Antecknade och trodde vi skulle följa upp det i något sammanhang. De som antecknade i V-mina och var de gjorde av sina anteckningar, vet jag inte. Där är jag besviken och tog upp ämnet nån gång men kände som att det viftades bort. Så äntligen Magnus. Ewa

 2. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  God morgon Ewa!
  Ja du är ju småföretagare och har ju varit med ett tag.
  Och Ja. Vi ska tillsammans ta tag i detta.
  Ha det gott!

 3. Oscar

  Varje människa som kan skapa sin egen utkomst i form av eget arbete är en win/win situation för samhället och den enskilde. Den lille entreprenören som kämpar och skapar sin egen lön, utan att ligga samhället till last, är otroligt viktig för samhällsfunktionerna och särskilt i glest befolkade områden.

  Om det egna arbetet, dessutom kan skapa utkomst för andra människor, är det dubbelt win/win.
  och när företagsverksamhet, genererar beskattningsbar vinst, förutom löner till de egna anställda, är det tre-dubbelt win/win. (lönutrymme skapas till ytterligare anställda inom offentlig sektor)

  Politiker som avlönas med offentliga medel, bör ha detta i ständig åtanke.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej och Tack för ditt svar Oscar!

   Jag håller med dig fullständigt att sysselsättning är en win-win på alla sätt och vis.
   Jag håller även med dig i det sista du skriver, men jag kan inte svara för hur andra tänker i dessa frågor. Men om jag går till mig själv och till mina partikamrater här i Vilhelmina så finns det nog i åtanke. Men jag har ingen anledning att tro att det skulle vara något annorlunda i andra partier.
   Sedan är det, likt det mesta en balansgång med ett givande och tagande, men en början är trots allt att man träffas och utbyter åsikter och erfarenheter och försöker sträva åt samma håll. Och de som är intresserade av detta vill jag komma i kontakt med.
   Ha det gott!

 4. Maria Kristoffersson

  Tack för en bra blogg. Jag började skriva en kommentar men den blev för lång. Så se min blogg där jag tipsar om vad som går att göra.

 5. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Jag har nu läst igenom ditt svar Maria, men som jag gjort klart sedan tidigare håller jag mig till min egna blogg.

  Historiskt och enligt det material som Svenskt näringsliv redovisar finner jag inte mycket att gå på. Materialet sträcker sig tillbaka till år 2009 och vi (Vilhelmina kommun) har under denna period inte befunnit sig på någon särskilt bra placering. Det är många områden i denna enkät och det täcks inte upp av kommunala/privata rörmokare och fler upphandlingar. Det är att göra det för lätt för sig tror jag. Men det är just det jag vill ta reda på. Jag vill veta. Inte tro.
  Mig veterligen har det inte gjorts någon djupare analys av detta och jag vet inte var du finner belägg för dina åtgärder? Men mottager dessa samt dina åsikter med tacksamhet.

  Jag har redan etablerat kontakt med Svenskt näringslivs företrädare i Västerbotten som lovat mig att gå igenom enkäten. Jag har även blivit lovad en genomgång av kommunens egna företrädare som håller i näringslivsfrågor.
  Vad jag önskar är att få sätta mig ned med företrädare från vårt näringsliv och lyssna på dem för det är tillsammans med dem vi kan ta oss an denna fråga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>