Digitala Vilhelmina i täten

 

Senaste tiden har det varit mycket fokus på företagandet i Vilhelmina och det är bra, men det är så mycket mer i kommunen som måste funka och här hade jag tänkt berätta lite grann om den digitalisering som är på gång inom kommunen.

Sedan länge har Vilhelmina legat långt framme då det gäller utbyggnaden av bredbandsnätet och en stor del av kommunen täcks upp med en bra hastighet.

För gemene man börjar ett stabilt bredband vara livsnödvändigt, men faktum är att mycket i vår vardag står och faller med detta bredband. Och även om du själv tycker dig vara analog så är det mesta i vårt samhälle numera digitalt. Ett klassiskt exempel är att vi går mot det kontantlösa samhället, men i princip alla affärer har kassaregister som är digitala. Kraschar ”nätet” är det inte mycket som funkar. Om detta kan det finnas mycket åsikter om, men så ser det ut idag.

Men nog om problem. Det finns även fördelar och ett av uppdragen som våra tjänstepersoner på Vilhelmina kommun jobbar med är att digitalisera våra verksamheter vilket har till syfte att göra det enklare och öppnare för dig som medborgare i din kontakt med kommunen. Ökad tillgänglighet och transparens brukar det heta.

Detta är den framtid vi går emot och det jobbas mycket med dessa frågor i kommunSverige och via Region Västerbotten ingår vi i Vilhelmina i ett samarbete, Digitala Västerbotten var syfte är:

”Att arbeta för en väl fungerande IT-infrastruktur, att höja IT-kompetensen och att öka utbud och tillgänglighet av IT-tjänster”

Ett exempel är att Du som medborgare via kommunens nya hemsida (och som är på gång) ska kunna utföra vissa tjänster som kommunen tillhandahåller. Olika tillstånd är ett område som digitaliseras. Ett bygglov ska du tex kunna söka och om jag förstått saken rätt ska du kunna följa ditt ärende hela vägen från ansökan till beslut.

Ett annat exempel är att vår nya översiktsplan som vi jobbar med ska finnas digitalt och att du via nätet och hemsidan lättvindigt ska kunna klicka dig fram till den information du söker i olika frågor.

Detta arbete tuffar på bra och det är extra roligt då man får sig tillsänt material och får se att Vilhelmina framställs som ett positivt exempel och står i framkant i detta digitaliseringsarbete. Bra jobbat!

Digitala V.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>