Att konkurrera med annat än pengar

Igår måndag hade vi kommunfullmäktigemöte med en ”framtidsdag” där i princip alla politiska ledamöter var inbjudna tillsammans med ledande tjänstemän från kommunens olika förvaltningar.

Tanken var att vi skulle prata framtid genom att prata budget 2019 som nu har sparkat igång.

En gemensam dragning av kommunchefen där vi alla fick se vilka förutsättningar, möjligheter, hot och utmaningar Vilhelmina kommun står inför. En hel del grafer och statistik framataget via SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Sedan delade vi på oss nämndsvis där vardera ordfärande och nämndschef hade gruppdiskussioner tillsammans med sina ledamöter. Återsamling och en ytterliagre en genomgång där varje nämnd redogjorde för vad man kommit fram till i sina samtal. Ett mycket bra, strukturerrat  sätt att arbeta.

Men vad sas så?

Ja alla ser vi möjligheter för vår kommun. Även om det pratas mycket om ekonomi så är vi inte ”sämst i klassen” och det ser förhållandevis bra ut, MEN det kan fort förändras och vi alla måste vara på vår vakt och det arbete som bedrivs måste fortsätta. Kommunens ekonomiska resurser är begränsade och med det som presenterade oss bl.a i minskad befolkning med minskad skattekraft är en tendens vi har att förhålla oss till.

En annan punkt som kom upp till diskussion och som alla prata en hel del om var kommunens problem att finna arbetskraft.

Det råder idag skriande behov på snart nästintill alla områden inom kommunen och vi ser ser rätt stora pensionsavgångar inom en 5-10 årsperiod. Här ser vi möjligheter att förbättra oss för att locka till oss arbetskraft, kanske inte i första hand med lön utan med värden som är svårare att mäta med rena pengar. En bra arbetsmiljö? Ett samhälle med nära till allt och långt från storstadens stress?

Vi ser att detta är värden som eftersöks mer och mer och ett exempel är projektet/försöket inom IFO, Individ och familjeomsorgen där man driver ”en bemanning i balans” och där man jobbar aktivt med dessa frågor och där det nu redovisas att för första gången på länge har man kunnat rekrytera folk och är full bemanning inom positioner där man tidigare fått köpa in dyra konsulttjänster. Det brukar talas om att ”think outside the box” och här har förvaltningen verkligen gjort det och vi inom politiken lyssnat och beslutat och resultatet verkar lovande. En noggrannare utvärdering kommer att göras senare.

Eftersom det var mitt första ”stora” möte med hela ”surrven” av ledamöter var det med liiite pirr som jag tog mig an det, men det gick relativt bra om ni frågar mig.

Idag kör vi ett KS-möte, kommunstyrelsemöte.

Ha en god tisdag!

 

 

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Låter väldigt intressant synd bara att det var endast ordinarie ledamöter i nämnderna som var inbjudna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.