Fyra beslut

Det blir mycket skrivit om möten och samtal och vän av ordning kan undra om det bara är sådant på min och Vilhelminapolitikens agenda?

Förra veckan hade vi både gruppfullmäktige och ett KS. Detta är några av de beslut vi tog.

9:8 boende

Jag har skrivit tidigare om kommuns kostnader inom bl.a sociala där placeringar av barn i behov av särskilt boende är en stor post. Barn med fastställda diagnoser i behov särskilt boende skickas iväg till olika boenden i landet och dessta kan kosta upp til miljonbelopp/år.

Tjänstemännen på sociala har utrett detta under ett flertal år och kommit fram till att ett sätt att få ned kostnaden är att kommunen bygger ett eget boende och bemannar med egen personal vilket ger en ordentlig kostnadsreducering. Saken har stötts och blötts och mejslats fram för att nu ligga på politikens bord att besluta om.

En lång diskussion följde, främst gällande att en del ledamöter ansåg att platsanvisningen inte utretts nog mycket och C och PA yrkade på återremittering.

För egen del inom majoriteten anser vi att tjänstemännen gjort ett grundligt jobb och vi inom S+V anser oss fått de svar vi önskat och röstade därefter.

Efter att återremitteringsyrkandet röstats ned och efter en votering blev beslutet att skicka ärendet bifölls och skickas sålunda vidare upp till kommunfullmäktige för avgörande.

C+PA och M reserverade sig och KD lade ned sin röst.

Borgensåtagande 50 milj för framtidens flygplats.

Vi kan konstatera att flygplatsen i Vilhelmina, South Lapland airport är av central betydelse för vårt område och för resandet till och från regionen. Detta understryks från statsmakterna där flygplatsen pekas ut just som viktig ur denna synpunkt.

Från kommunens sida ser vi att den utifrån sina förutsättningar fungerar väl, även om det har varit en del bekymmer med såväl transportör som bitvis haft en del ekonomiska bekymmer, men även uti från den slingning som vi ingått i.

Vilhelmina ingår tillsammans med Hemavan och då vår flygplats inte haft den gradering/certifiering som krävts för att köra med fullastade plan har detta ställt till med problem där planen ibland inte kunnat gå fullastade. Nu har certifierieng åtgärdats.

Som ett led i att få till en flygplats som kan möta framtiden planeras en förlängning från nuvarande 1500 meter upp till 1800 m vilket kommer att ge andra förutsättningar för att ta flyget ut i periferin.

Ett första led i detta är att kommunen bolagiserade flygplatsen (där Vilhelmina kommun är ägare) och tack vare sitt strategiska läge kommer nu de ledande personerna med VD i spetsen att börja söka finansiering för en utbyggnad. Dock behövs ett borgensåtagande som visar på kommunens ambitioner och ett sådant borgensåtagande är nu taget av ett enigt KS.

Beredning skolans lokaler

En mycket betydande fråga för Vilhelmina kommun är skolan och dess behov av lokaler.

Vi har ett antal brännande frågor som måste lösas inom en snar framtid. Malgomajskolans transportprogram är i skriande behov då deras nuvarande lokaler på M3 är mer eller mindre utdömda pga arbetsmiljön. Vi har även behov av bättre personalutrymmen på Nästansjö skola. Volgsjö skola är ett annat område som kommer att belysas.

Detta är mycket stora investeringar med mångmiljonbelopp och inget man rusar igenom.

Då vi har goda erfarenheter av tidigare beredningar, (Kitelfjällsberedningen och Kultsjödalsberedningen tex)lade vi fram i KS förslaget om att tillsätta en beredning i denna fråga. Med två ledamöter från KS (i sin roll som kommunens lokalförvaltare) och med fem ledamöter från UN (i sin roll som utbildningsnämnd) tillsammans med tjänstemän från respektive nämnd titta på framtidens behov av skolans behov av lokaler. Detta ur ett framtidsperspektiv allt utifrån att kommunens skattepengar används så effektivt och klokt som möjligt.

En del diskussion blev det om när beredningen ska slutredovisa sitt arbete då synpunkter inkom att det skulle vara innan valet. Från oss som lagt förslaget vill vi inte hasta i detta arbete, men vissa frågor MÅSTE besvaras relativt fort då tex transportprogrammet kommer med en ny kull elever till hösten.

De direktiv som nu antogs anvisar dock att slutredovisning ska ske senast i april 2019 och känner sig beredningen nöjd med sitt resultat kan den lägga fram det tidigare.

Vi från S+V lade även fram förslag till tre ledamöter från vår sida och om inte detta stöter på hinder i fullmäktige väntar vi på fyra namnförslag på beredningsledamöter från Allians och PA.

Grön ÖP

En översiktsplan kan sägas vara ett styrdokument som inte är juridiskt bindande och anger kommunens intentioner hur vi vill se olika etableringar och samhälleliga förändringar.

Den har utformats via ett projekt tillsammans med forskare, intressenter och politik och i den process som den nu ingår i togs beslut om att anta ett utkast som först ska granskas av Länsstyrelsen för att återkomma till kommunen för ”rättning” och sedan ska den ut till allmänhetens beskådan (utställning) för att en sista gång komma in till kommunen och politiken att rätta till innan den ska upp i Fullmäktige för att antas. Om tidsplanen håller blir detta någon gång i oktober-november enligt projektledare Camilla Thellbro.

Vad som ska påpekas är att detta är ett politiskt dokument och även här blev det diskussioner då vi inte är överens om en del skrivningar, men så funkar demokratin och Centern och PA reserverade sig mot själva skrivningstexten.

Fyra beslut, men mycket viktiga sådana från det senaste KS.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.