Nu kör vi på mot framtiden!

Efter att det varit mycket turbulens inom IBAB, Inlandsbanan AB där ett antal delägarkommuner trilskats och spelat på sidan om tänkte jag berätta kort om vad som händer.

Inlandsbanan ligger i startgroparna för att rusta upp banan för miljardbelopp. Detta för att få till stånd tågtrafik värd namnet. Frågor har rests under resans gång i samband med detta (och med rätta) och ett antal extra samråd och en bolagsstämma har nu hållits nere i Östersund.

Från Vilhelmina (som liten delägarkommun) har vi varit med på dessa möten för att bevaka våra intressen och göra vår stämma hörd.

Ett antal frågor har ställts från några kommuner och nu i veckan samlades vi delägare för extra bolagsstämma för att både höra och besluta i dessa frågor.

Mötet kan sägas ha slutat i ett antiklimax där ingen av dessa kommuner , bl.a Storuman som väckt frågorna dök upp på mötet. En annan var Östersunds kommun och med tanke på att mötet hölls i denna stad måste jag säga att det är svagt gjort att inte skicka en representant. Dock slöt 13 av de 19 delägarkommunerna upp.

Detta fick till följd att mötet slöt upp bakom styrelsen och dess ordförande och arbetet fortgår med att jobba fram två alternativ till Trafikverket och slutligen regering för beslut då det till syvende och sist är den som bestämmer och tar de ekonomiska riskerna i detta gigantiska projekt.

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Berndt Lundqvist

  För ett bättre kundunderlag till Åre önskan om sovvagnstrafik. Om Inlandsbanan rustas upp till Södra Lappland skulle kundunderlaget öka. Lappland är Sveriges största turistmål för utländsk turism till Sverige. Det är fler från Tyskland och Nederländerna som vill till Lappland! Enligt marknadsundersökning redovisad vid seminarium i München 2011.
  Med 1a klass sovvagnar öppnas även marknaden i t ex USA.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Bernt!
   Visst är det så att en upprustad Inlandsbana är en tillgång för våra resande till fjällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>