Tomas Eneroth i Vilhelmina och Dorotea

Idag måndag fick vi besök av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på ett dagsbesök där vi först körde till Dorotea för ett besök på Polar och där han blev förevisad husvagnstillverkningen och den industri som faktiskt finns i detta lilla samhälle i södra Lappland. Sedan tillbaka till Vilhelmina.

Ett kaffestopp utanför Ica Tallen med mycket folk som vill prata infrastruktur, med vägar, potthål och plogning med berörd minister. Inte en lätt fråga att värja sig för med ett bristande underhåll under ett flertal år, men där nu satsningarna är desto större från den rödgröna regeringen i den nu gällande transportplanen. Dock ska det framhållas att det är ett gigantiskt (pott)hål som ska fyllas efter en rad år av neddragningar till förmån av skattesänkningar och det kommer att ta tid innan alla dessa är lagade.

Vilhelminaföretaget Inpipe var nästa anhalt och här måste jag säga att jag var minst lika nyfiken som ministern på detta företag och vad de pysslar med. Kort kan sägas att de är inom en ”skitbransch” då de håller på renoveringar av gamla avloppsledningar genom att man blåser in en plaststrumpa som härdas så att gamla avloppsledningar blir som ”nya” och det slog mig att liksom företaget Stalon och dess ljuddämpare har man nischat in sig och blivit fruktansvärt bra på det man gör och är sålunda stor på framförallt det nordiska marknaden, men även Tyskland och Storbritannien. Mycket imponerade verksamhet och en stor och viktig arbetsgivare i vår kommun. Extra roligt är att de satsar mot framtiden och planerar att dubblera sin omsättning inom de närmsta åren.

Sista anhalten blev en träff på flyget där vi tillsammans med flygplatschefen fick en dragning om framtiden för South Lapland airport och den utbyggnad och utmaningar som vår flygplats står inför. Här gavs tillfälle att diskutera dessa utmaningar som vi står inför gällande bl.a kommande förlängningen av banan, men även den upphandling av flygtrafik som nu ska göras. Flyget har inte alla gånger fungerat friktionsfritt vilket man märker på flygplatsen, då det är flygplatsens personal som kommer i skottgluggen då det inte fungerar med flygbolagen som tex ställer in flyg av olika anledningar.. Detta är i grunden oacceptabelt, men det är trafikverket som upphandlar flyget och äger problemet, men flygplatsen som får ta hand om ledsna och arga flygresenärer. Här behöver förbättringar göras.

Även Inlandsbanan kom upp till diskussion och jag framförde vikten av att en upprustning av banan kommer till stånd. Denna fråga ligger på Infrastrukturministerns bord och då är det han vi ska försöka påverka till ett positivt resultat. Hur långt det räcker är svårt att säga, men vi gör våra försök.

Iaf blir det spännande i april då man från regeringens sida förhoppningsvis ämnar berätta hur satsningarna på infrastrukturen och Inlandsbanan kommer att se ut.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>