Kontanthantering och lån till företag

Idag träffade jag och en av tjänstepersonerna från Näringslivsenheten på kommunen ett antal bank och betalningsaktörer nere i Umeå.

Ett dialogmöte anordnat av Länsstyrelsen där vi fick lyssna till hur dessa aktörer såg på framtiden då det gäller hantering av kontanter, både att ta ut, men även för att lämna in. Hur ser det ut i vår kommun och resten av Inlandet?

En annan fråga var företagens möjligheter till att låna kapital för sina investeringar. Något som är väldigt aktuellt både för företag som vill expandera, men även då vi har en stor del av generationsskiften i föratagen.

Jag och mina kollegor försökte beskriva den verklighet vi ser och det vi hör.

Det pratas mycket om det kontantlösa samhället och digitala lösningar, och det finns många möjligheter i detta. Men vi ser även problem, med överbelastade nät och hur sårbara vi blir med dessa system. Sedan finns det en stor del, främst äldre som inte har kommit in i denna digitala lösning och förlitar sig främst på kontant betalning.

Vi ser nedlagda bankkontor och banker som slutar hantera kontanter, men det finns lösningar, men som i sin tur används i andra delar av landet med större befolkningsunderlag. Här trycker vi på från vårt håll. Gentemot banker och länsstyrelse att även vi i Inlandet måste inkluderas i dessa framtida lösningar. Jag måste även säga att det finns en förståelse för detta och det finns hopp om förbättringar, bland annat med Kassagirot. En tjänst som är till för att klara av vardagslivet. Fler lösningar och företag var på mötet och berättade om sina lösningar.

Då det däremot gäller företagens möjligheter till att låna pengar kan jag känna är en svårare nöt att knäcka. Främst beroende på att vi, kommunföreträdare och banker har olika bilder av hur verkligheten ser ut för våra företag och de villkor som gäller för dessa.

Under de år jag varit ute och hälsat på ute bland företagen kommer en och samma fråga upp: Problemet att låna pengar för investeringar.

Senast i höstas hälsade vi från Ks, kommunstyrelsen på ett av våra större företag i Vilhelmina som nyss investerat i sin verksamhet och deras företrädare berättade om svårigheterna de haft. Lokala banken sa ja, men då det var fråga om en större summa pengar fick de inte ta beslutet lokalt utan det skulle ned regionalt och då blev det nej. En strukturfond blev ”räddningen”, men detta till ett betydligt högre pris i form av högre ränta.

Bilden som gavs bankerna var att det krävs mer i forma av säkerheter då det gäller lån till företag i Inlandet, men detta köpte inte bankerna utan menade att det vara samma villkor för alla.

Ett exempel gavs på krav på avkastning vid byggnationer av ett hyreshus där avkastningskravet var högre i Inlandet än vid kusten: Svaret som gavs var att det då var ”marknaden som styrde”.

Jo jo….

Nåväl. Bra samtal där vi fick framföra våra synpunkter och även ge/se exempel på hur vi skulle kunna jobba framgent för att lösa det hela, främst med kontanthanteringen.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Bankerna borde tvingas hantera kontanter. Så är fallet i flera andra länder. Det lär till o med finnas ett
    EU-direktiv som i viss mån kräver det.
    Varför inför inte Sverige det? Storbankernas protester är inget att bry sig om. Deras vinster och direktörsbonusar
    är ju skyhöga.
    Men man kan ändå samtidigt ge bankerna en kompensation genom att lova gå med i EUs bankunion.

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Ett jätteproblem med kontanthanteringen är de avgifter som föreningslivet drabbas av. En liten förening som får in lite kontanter då och då tvingas betala hutlösa avgifter till Loomis för att få pengarna insatta på föreningens konto. Och vad händer om internet drabbas av ett stort fel eller en attack så att det inte går att vare sig använda kort eller konton. Hur sjutton ska vi kunna handla och betala då.
    Vi kommer aldrig att leva i ett kontantlöst samhälle, här har regeringen varit flat som inte satt press på bankerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.