Vem tar vem 2018?

Vid förra valet 2014 skrev jag om det politiska läget inför det valet och hur jag såg på det hela (för den som vill botanisera kan man gå in i ”mitt arkiv”). Fanns mycket att diskutera då, men så finns även i år och detta val 2018.

I onsdags hade vi debatt och bl.a undertecknad berättade om det goda samarbetet vi haft med vänstern under denna mandatperiod. Det har funkat mycket bra och vi är överens om att fortsätta med detta in i denna mandatperiod 2019-22.

Vi Vilhelminasossar tycker även att vi haft ett bra samarbete med oppositionen under mandatperioden och mycket bra politik har vi gemensamt tagit fram. Men det har varit ett bräckligt kommunalt styre där vi, S +V inte haft egen majoritet det sista ett och halvt åren, men det vill vi som nog var och en förstå rätta till med ett betydligt bättre valresultat nu detta val. Inget konstigt med det.

Vad jag däremot, och tydligen fler funderar över är den Allians för Vilhelmina där Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ingått?

Den är nu upplöst vad jag förstår och i år går varje parti till val på sin helt egna politik. Men vem man vill eller kan tänkas  samarbeta med är hitintills höljt i dunkel (och det gäller även Politiskt alternativ (PA) och Sverigedemokraterna (SD)). Jag har vare sig hört eller sett något om detta i alla fall.

Det återstår ju några veckor och det kanske lär visa sig. Vi får se.

 

 

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. Maria Kristoffersson

    En bra blogg. Vi i Centerpartiet har utsett två personer som förhandlar med andra partier. De två som utsetts är inte själva intresserade av uppdrag och jobbar fristående från de som idag haft uppdrag. De pratar med andra partier för att se hur vi på bästa sätt kan få genomslag för Centerpartiets politik. Det är det viktiga för oss att driva kommunen framåt. Det har skett en hel del personbyten i både M och nu i Kd. PA har däremot samma personer med i tóppen på sin lista. Vi vet inte heller om Fi tar sig in i fullmäktige.
    Då ett lokalt politiskt samarbete ofta är personburet så hänger ett eventuellt samarbete på vilka personer som väljs in. Då därför måste vi vänta in ett valresultat. Efter valet kommer vi att berätta hur vi ska styra kommunen framåt, vilka personer som ska ha ledande uppdrag och på vilket sätt vi kommer att organsiera kommunens politiska verksamheter. Vi tycker det är viktigt att det är väljarna som ska bestämma vilka persoenr som ska styra kommunen, inte partiet.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Jag sitter i vårt verkställande utskott (VU) och mig veterligen har då ingen varit i kontakt med oss, men det kanske inte är meningen. Men det är som du skriver ofta personburet, men din kommentar öppnar ju även upp frågan vem personerna blir som toppnamn inom Centerpartiet i Vilhelmina?
      Som jag förstått det hela har ni inom Centern ett förfaringssätt där den som fått mest personkryss ”får välja uppdrag först”? Vad innebär detta då valet är klart? Det öppnar upp för en del spekulationer om vem/vilka som blir förstanamn/kommunalrådskandidat(er) från centern?
      Annika?
      Ivan?
      Kanske du?
      Någon annan?
      Rätta mig om jag har fel.

  2. Margaretha Löfgren

    Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har under de senaste 4 mandatperioderna haft ett gott samarbete i kommunen och där vi i många frågor och områden haft samma mål, bl.a. utveckling av gymnasieskolan, byggandet av trygghetsboendet, elevboende, satsning i fjälldalarna och inte minst behålla vård, omsorg, utbildning i offentlig regi.

  3. Maria Kristoffersson

    Så är det. Den med flest personkryss i Centerpartiet har fått störst förtroende frän väljarna. Det betyder att den får välja först på de uppdrag vi förhandlat till oss. Vi tycker det är väljarna som ska bestämma, inte partiet.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Men om det är väljarna som väljer via sina kryss om vem som ska få ”välja först på de uppdrag vi förhandlat oss till”? Varför lanserar ni då under parollen ”nytt ledarskap”, Annika och Ivan som förstanamn?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.