Glesbygdsröst på Sossekongressen i Örebro

Idag drar Sossarnas 40:e kongress igång här i Örebro.

Jag sitter med från Vilhelmina som ett av ombuden från Västerbotten.
Tillsammans med Fredrik Stenberg från Skellefteå och Malin Malm från Umeå ska jag upp i talarstolen på den allmänpolitiska debatten ikväll. Alla tre kommer vi att försöka spegla vårt Västerbotten och våra väljare.
Fokus för oss kommer att ligga på landsbygd och infrastruktur; tåg och flyg. De utmaningar och möjligheter vi ser inom detta område och utifrån våra förutsättningar. Stort län med stora avstånd. Landsbygd, glesbygd.
Med 2 minuters talartid var gäller det att få fram en kärna. Inte helt lätt.

Mer kommer under helgen då jag kommer att lägga ut en del (på Facebook dock). Men SVT kommer att sända hela kongressen.

Jag kommer sedan när tid finnes att återkomma på denna sida, men kollar av den med jämna mellanrum om DU vill framföra något.

Välkommen att delta!

9 kommentarer

  1. Jörgen K

    Ställ frågan, hur många i kongresshallen vet var Vilhelmina är och var den ligger, om inte alla händer åker upp direkt, kan du lika gärna packa ihop. Resultatet blir precis som det har blivit alla andra tidigare år. Det är inte ett gäng turister du ska lägga energin på i helgen!

    Från Skellefteå och Umeå får du ingen draghjälp, vilket alla är fullt medvetna om.

    Klarar inte ens socialdemokraterna i det egna länet att samsas ,så inte fan kommer någon från någon annan del av Sverige att bry sig. Så är det, det finns en genuin ovilja att ens försöka räta ut dessa frågetecken. Socialdemokratin är numera ett genuint högerparti vars religion är urbanisering, frågan är vad man vill egentligen?.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Jörgen!

      Om jag skulle ställa en motsvarande fråga till ledamöterna, ”var ligger Nora”. Hur många norrlänningar skulle kunna det svaret tror du? Eller Skara? Osv, Osv
      I vårt distrikt Västerbotten har både Skellefteå och Umeå majoriteten av ombuden. Ändå tog vi det beslutet att våra ämnen på den allmänpolitiska debatten skulle vara glesbygd och infrastruktur. Tanken var att två talare från varje distrikt skulle få gå upp på den allmänpolitiska debatten. För oss blev det Fredrik Stenberg, Skellefteå och Malin Malm, Umeå. Nu utökade partistyrelsen det hela till tre. Det innebar att även jag fick gå upp.
      Både Fredrik och Malin lyfte HELA vårt län liksom undertecknad. De gjorde det mycket bra. Jag skulle vilja att majoriteten av anförandena handlade om Glesbygd, infrastruktur och miljö. Helt klart en trend. Finns att se på SVT forum.
      Sist: Jag håller med. Socialdemokraterna har gått till höger, men vi är inte det 45% parti vi en gång var och det måste man anpassa sig till. Tyvärr ser vi att allt för många gått till andar partier, bl.a SD vilket är ett RIKTIGT högerparti.

      • Jörgen K

        Skara, ingående i numera Västra Götalands län, mindre än hälften av Västerbottens yta, hur många ledamöter kom därifrån?
        Nora, ingående i Örebro län, 1/7 del av Västerbotten yta, hur många ledamöter kom därifrån?

        Det intressanta är att du representerade 70% av Västerbotten, (39000 km2) men vems öron nådde budskapet? Umeå knappt 11% och Skellefteå knappt 18% av Västerbotten…

        Detta spel för galleriet där den ena efter den andra lovsjunger glesbygdens lov men i nästa andetag slår i sista spiken i kistan för all form av överlevnad, känns all för väl igen, den socialdemokratiska politiken alltsedan 50-talet intill nu är generalexemplet på glesbygdsvek och urbaniseringsreligion. Sedan med enfrågepartiet (MP) som samarbetspartner ser vi i sanning vad det leder till, samtidigt är socialdemokraterna tysta och låter partipiskan vina. I Norrbotten klagades det i partiet och vem pekas det finger åt nu?

        I 70 år har Ni haft på er att göra något, resultatet då? Det är nog det sista man vill redovisa publikt, mycket dyster läsning.

        Nä, Västerbottens inland hade nog ingen som lyssnade, än mindre någon som brydde sig, vilket visar på den fastcementerade synen på glesbygden från stadsperspektivet.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Skulle vilja påstå att du missar poängen med det första stycket.
          På ren svenska:
          Vi i norr är minst lika dålig att kunna vår svenska geografi som de i söder. Och för den som bryr sig och följer med inser att ”våra storstäder” Skellefteå och Umeå bryr sig mer om resten av Västerbotten än vad du verkar tro. För att ta det jag refererar till så finns det inspelat på SVT om du ids/orkar bry dig.
          I övrigt: Vad föreslår du? Vilka skulle ha gjort det bättre? Hur skulle det ha gjorts bättre. Och framförallt: Hur gör vi det bättre?
          Lätt att skylla på ”politiker”, men vad har gemene man för ansvar? Politiker är ju trots allt valda av gemene man.Du, din granne osv, osv. Oavsett om man använt sin rösträtt eller inte. Det finns ett uttryck: Man får de politiker man förtjänar och du och du är välkommen att göra ett försök. Jag har medlemsblocket redo.
          Det finns mycket som är åt skogen. Fel begås och det det finns politiker som missbrukat sin ställning, men jag vill påstå att alla har gått in med goda intentioner. Men jag respekterar dem för flertalet har valt att på sin fritid ägna sig åt att gå på möten, engagera sig och försöka styra vårt samhälle mot något bättre.
          Hoppas på ett bra svar och att du inte bara är ännu en i raden av arga män som spyr galla, och har lösningen på allt via datorskärmen. Det funkar inte så.

          • Jörgen K

            Stefan Löfven riktar uppmärksamhet till glesbygden, inte för glesbygden i sig utan för att försöka rädda sina väljarsiffror och göra glesbygden ”rödare”.. Plakatsymbolik i sitt ultimata tillstånd.

            Du låter påskina att vid framgång så prisas politikerna men i motgång är det var mans orsak, man får politikerna man förtjänar, men är det verkligen så i verkligheten? Du har ju internt gått fram och inte på personröster, bara som exempel. Tidigare var det verkligen en intern fråga vem som skulle fram….

            Nå, med tanke på hur röd inlandet och glesbygden har varit under de sista 70 åren så har det faktiskt varit en konstant nedmontering, solidariteten i partiet mellan kust och inland är en katastrof då vi nu förväntas acceptera 3.5 timme för en ambulans i ett prio 1 ärende. Inte ens där fungerar det, hur tror du väljarna upplever då resten fallerar?

            Då Löfven pratar om glesbygd och Norrland så drar han fram Botniabanan, förklara vad den gör för inlandet? Förutom att dränera resurser för vägunderhållet menar jag. Inte ens han har koll på halva Sverige, och du tror fortfarande på tomten?

            Anmärkningsvärt är att du förväntar dig att tro att geografikunskaperna är orsaken till att staten satsar medel i betydligt större omfattning i södra landets glesbygder än i norra landets dito. Bara en blick på vägnätet så byts omedelbart samtalsämnet.

            Tyvärr, de ord som kommit fram i helgens sandlåda resulterar inte i handling utan fokus är att köpa röster av de mest lättlurade vid nästa val.

  2. Ove

    Jag förstår inte hur man kan vara med i ett parti dom söker stöd hos MP. Mp gör ju allt för att svälta ut oss i fjällen, och med s vid rodret blir inget bättre för oss. Dom är som korpen, sitter och väntar på att vi ska ge upp och packa ihop så att det kan bli en stor vindkraftspark över Norrland. Vi som bor här är bara tärande.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ove!
      Naturligtvis får Mp ta ansvar för sin politik liksom alla vi andra får ansvara för vår politik. Jag kan dock tycka att de många gånger blir orättvist behandlade och ”påklistrade” en roll som landsbygdens fiende nr 1. Läs deras förslag och lyssna inte bara på deras politiska motståndare som plockar billiga politiska poäng.
      Men jag kan inte påstå att det är min drömpartner direkt. Helst hade jag naturligtvis sett att vi hade haft egen majoritet.
      Sedan måste man komma ihåg skillnaden mellan partipolitik och regeringspolitik. Det är en sak med våra Socialdemokratiska visioner och vad vi kan åstadkomma via en Socialdemokratisk regering som måste kohandla med var och vartannat parti. Då blir politiken urvattnad.
      Vi måste förhålla oss till det faktum att INGET parti har egen majoritet och att vi numera har tämligen svaga majoriteter.

      • Ove

        Nog ska man vara jäkligt frälst om man ska ta mp i försvar eller sugen efter makt. Jag undrar ibland vad eran inlandsföreträdare Isak Frohm gör i Stockholm? Vi har ju bara en som tar våran kamp och det är Helena Lindahl, enda jag inte kan förstå är hur hon kan vara kvar i centern. Ett parti som låtsas vara ett landsbyggdsparti, ett parti jag lämnade Maud var som värst. Snart löns det inte att arbeta, drivmedelspriserna tar död på oss. Elbilsrallyt är ett stort vansinne, ska bli roligt att se hur vägarna i Vilhelmina ska plogas när vi ska vara fosolfria. Att skogen ska räcka till allt är ju ingen verklighet i, en skog som vi dessutom inte får bruka hur vi vill.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Hej Ove!
          Han är väldigt omtyckt i partiet utifrån att han ser HELA vårt stora län. En fördel att han bor i Norsjö.
          Vidare har han (och även våra övriga riksdagssossar från länet) varit väldigt aktiv i politiken och är på besök hos oss med jämna mellanrum, och då inte bara i valtider. Något man inte kan säga om våra andra riksdagspolitiker från länet. I Vilhelmina och Kultsjödalen har han varit ett antal gånger.
          En sak Isak dock INTE sysslar med är politisk populism på Facebook.
          Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.