Kongresshelg

Så sitter jag på planet hem mot norr, Vilhelmina och slutligen bil upp till Saxnäs. Några hektiska dagars kongress är avslutade och jag känner mig ganska mör.

Vi har kongress vartannat år och detta år var det sagt att det inte skulle behandlas några motioner utan vi jobbade med vårt interna partiprogram.

Rent konkret innebar det att vi tillsammans i de olika delegationerna har suttit och jobbat med dessa texter och olika formuleringar för att de ska passa in med den politik vi vill driva. Sedan har det yrkats ändringar och förslag ute i plenisalen.

Jag kan tycka att det är ett väldigt ineffektivt sätt att jobba och hade gärna sett att man delat upp texterna, förslagsvis i dess tre olika kapitel i utskottsgrupper. Gett dessa grupper ett antal timmar att nå konsensus och sedan tagit det resterande ute i plenisalen. Då hade vi sparat inne ett antal timmars debatt och undvikit omröstningar om div. petitesser. Ord bär mening, men i en del fall blir det lite extremt petigt.

Partiledning har varit på plats och det är alltid trevligt att få träffa dem och få en pratstund, informella korridorsnack och de ska INTE underskattas. Jag fick mig en pratstund med både Infrastrukturminister Tomas Eneroth och landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Även våra ”egna” riksdagsledamöter, Björn Wiechel, Helen Pettersson, Åsa Karlsson och Isak From var med oss och det är ett tight Västerbottensgäng som varit nere (17 ombud + några från distriktskansliet). Nya rookies och gamla rävar har blandats i en salig röra. Män och kvinnor.

På den allmänpolitiska debatten var jag uppe och talade om vikten av våra regionala flygplatser. Malin Malm från Umeå pratade glesbygdspolitik och vikten av att hålla ihop stad och landsbygd och Fredrik Stenberg, Skellefteå talade också infrastruktur men med betoning av järnvägen.

Med två minuters talartid hinner man inte säga mycket utan måste försöka få en kärna och konkreta frågor.

En slutsats jag drar av denna flera timmar långa debatt var att huvudämnet i debatten var just landsbygdspolitik, tätt följd av infrastruktur och miljö. Januariavtal och regeringsbildning nämndes i stort sett inte över huvud taget.

Första kvällen (fredag) drog ut på tiden och vid 02 på natten kändes det skönt att få lägga sig i sängen för att få sig några timmars sömn.

Lördagen bjöd på idel debatter för att något försenat övergå i kongressfest. Mycket trevligt att få lite samvaro under festligare former.

Ett sista pass nu idag söndag och de sista skrivningarna togs.

Talen har varit många från olika partiföreträdare och det mest ”inspirerande” stod nog både Statsminister Stefan Lövfen, men även Los ordförande Karl- Petter Thorvaldsson för. Den sistnämnde måste nog sägas vara en riktig agitator och rev ned rungande applåder så till den milda grad att filmkameran började skaka och darra. Mäktigt.

Nu laddar jag om. Jobb med barnen på skolan i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.