Budgetavhopp och fullmäktige

Idag har jag och mina kamrater i S+V haft träff på Plass`n och efter att ha tagit en morgonfika så besökte vi kommunens nya LSS 9:8-boende på Strandbacka och jag måste säga att vi blev så imponerade av hela anläggningen och det ska bli spännande att följa fortsättningen.

Resten av dagen ägnades åt de frågor vi just nu brottas med i kommunen och där är ekonomin och den kommande budgeten överst på listan.

Under hela hösten har vi alla inom politiken matats med siffror och fakta från alla möjliga håll och kanter. SKR var tmed på sista gruppfullmäktige och informerade om det nya sättet att lägga budget via den sk. ”prislappsmodellen”. Tyvärr var jag inte med på detta möte, men som sas vara mycket klargörande om vad vi har framför oss budgetmässigt och den kommande ekonomiska framtiden. Så sent som i tisdags hade vi i Au (Arbetsutskottet) besök av Kommuninvest och två tjänstepersoner som var ute på en resa bland kommunerna.

Kommuninvest kan sägas vara kommunernas egna ”bank” och där bl.a vi i Vilhelmina har våra lån.

De berättade om hur läget ser ut och det är delvis ingen munter berättelse. Kort kan sägas att minskande befolkning och våra stora underskott drar ned ”vårt betyg”, men det finns även sådant som är positivt med bl.a små lån och att vi står i begrepp att ta itu med den ekonomiska situationen genom att minska den kommunala kostymen och minska våra utgifter.

Jag har skrivit om detta förr och vi i Socialdemokraterna och Vänstern har tänkt att vår del av ansvaret och att önskvärt vore en bred uppgörelse där fler partier gör likaledes. Detta är något som vi jobbat hårt med under hela hösten och där en enligt mig en någorlunda samsyn rådigt. Utifrån detta har jag sett framtiden med tillförsikt och tror att OM vi gör detta tillsammans så kommer vi att klara det hela. Om alla drar åt samma håll blir vi starka inför framtida utmaningar.

Dock slogs vi av förvåning då Kristdemokraterna verka vara beredda att kliva av detta nu genom att reservera sig under senaste Au och budgetpunkten och i dagsläget verkar det endast vara Socialdemokrater, Vänstern och Centern som verkar vara beredda att axla detta ansvar.

Sedan tidigare har Moderaterna lagt en egen budget och i dagsläget kan jag inte säga mer då jag inte vet hur Feministiskt initiativ och Politiskt alternativ står i budgetfrågan.

Olyckligt anser jag och tror att befolkningen i Vilhelmina kommun och de anställda på kommunen vill se breda lösningar som tar itu med kommunens ekonomiska situation.

Oavsett så lär vi få veta mer på måndag.

Följ mötet på måndag via webben på kommunens hemsida.

En kommentar

  1. Bergis

    Med det sagt måste jag berätta om något allvarligare. Socialdemokraterna sitter nu tillsammans med Annie Lööf och LO och förhandlar om försämringar i arbetsrätten. Det ska bli enklare att sparka folk och de äldre som jobbat länge drabbas. flera fackförbund har redan dragit sig ur förhandlingarna. Det är svårare för en äldre arbetstagare som blivit sparkad från sitt jobb och söka sig ett nytt arbete. Det är därför vi haft LAS i Sverige som skydd för spontana uppsägningar. Men du skiter i det Magnus. Eller hur? Ditt politiska engagemang består bara i att ta ledigt från det ordinarie jobbet och gå på politiska möten vilket du söker ledigt för. Uppbära ett hög arvode samtidigt som dem du företräder får sin trygghet upphävd på arbetsmarknaden. Vilket svineri du och dina kollegor håller på med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>