Marcus blogg

Det politiska läget

Av , , Bli först att kommentera 26

Läser egons blogg och hans beskrivning om politiken, förstår att han menar socialdemokraterna i sin beskrivning. Nej vi är inga dåliga förlorare vad jag vet, vi har inte på nåt möte i partiet sagt att nu ska vi motarbeta allt. Vi som är aktiva i S bor ju själva i kommunen så varför skulle vi ha jobbat för att det ska bli sämre i kommunen.

Vi vet att vi har förlorat i valet och har accepterat att det är så här väljarna vill ha det, vi vet att det är det här läget vi får jobba ifrån och försöka göra det bästa av det. Och det är väl bara bra om alla partier kan vara överens i så många frågor som möjligt, jag vet ingen som har nån annan uppfattning, S är väl lika intresserade som alla andra partier att ha en kommun som fungerar bra.

Socialdemokraterna i åsele har inga planer på att försvinna till nästa val, det är bara att jobba vidare med våran politik så bra det går och se till att man gör ett bättre valresultat nästa gång.

Och när man läst egons och jonas blogginlägg blir man lite fundersam, man vill ha ett bra samarbete med alla partier skriver man, men samtidigt kan man ju fundera över deras inställning till socialdemokrater i åsele.

 

Bli först att kommentera

Dagen efter valet

Av , , Bli först att kommentera 6

Valet är över, som socialdemokrat är jag nöjd med att det blir en ny regering, vi har fått bort alliansregeringen och det är bra. Nu kan vi få en politik som sverige behöver.

I landstinget ser det ut att bli rätt så oförändrat läge, S går bra trots besparingarna man gjort dom senaste åren.

I kommunvalet kan jag ju inte vara nöjd med resultatet, det är klart att beslutet att flytta högstadiet i fredrika har gjort att vi tappat röster men det känns som vi tappat mycket röster p g a att ambulansen togs bort från åsele, det känns tråkigt om det är så då det är en landstingsfråga om vi ska ha en ambulans eller inte i åsele.

Men nu har väljarna sagt sitt och vi har ett nytt politiskt läge i åsele, och det är bara att jobba vidare på bästa sätt utifrån det resultatet som vi har efter valet.

Och i riksdagsvalet kan man ju tråkigt nog konstatera att SD är sveriges tredje största parti, jag hoppas att dom övriga partierna ser till att stänga ute SD, deras politik behövs inte i det här landet.

Bli först att kommentera

Hur ska du rösta?

Av , , Bli först att kommentera 11

Dom flesta vet nog hur dom ska rösta, och många har redan röstat. Men har du inte bestämt så tycker jag att du kan välja att rösta på socialdemokraterna, vi behöver en ny regering i sverige. Och i kommunen kommer socialdemokraterna att satsa på arbete, skola, vård och omsorg.

Vi kommer att fortsätta med samverkan med andra kommuner för att hålla en bra service, vi kommer att fortsätta med satsningar för att åsele ska vara en bra kommun. Vi kommer att satsa på heltid som norm för kommunens anställda, bistå och stötta företag, se till att vi har en bra grundskola, att vi har vuxenutbildningar och företagsanpassade utbildningar.

Vi kommer att se till att vi har bra kultur och fritidsanläggningar i kommunen, och fortsätta att stötta föreningslivet. Vi kommer att jobba för att åsele kommun ska vara en bra kommun att leva i.

Ta nu möjligheten att vara med och påverka, gå och rösta.

Bli först att kommentera

Det kan bli bättre

Av , , Bli först att kommentera 11

Den 14:e september väljer du vilket Sverige du vill ha. En röst på socialdemokraterna skulle göra att vi får den politik som det här landet behöver, en politik med nödvändiga förändringar. En höjning av a-kassan som gör att fler får ut 80 procent av sin lön vid arbetslöshet, ett stopp av dom osäkra anställningsformerna, fast anställning ska vara norm. Fas 3 avskaffas , vi får en 90 dagarsgaranti som innebär att inom 90 dagar ska ungdomar vara i jobb, praktik eller studier.

Vi får en politik där resurser till välfärden går före skattesänkningar, vi får en bättre sjukförsäkring där fler kan få ut 80 procent av lönen under sjukskrivningen och utan en bortre tidsgräns som finns idag. Det blir investeringar inom vuxenutbildning, högskola,och universitet. Alla gymnasieutbildningar ska ge behörighet till högre utbildningar.

Vi får en politik där det blir en begränsning mot privata vinster i välfärden, kvalitet inom vård och skola ska gå före vinstintresset. Det är en del av dom förändringar som skulle bli om vi får en ny regering, och som behövs för att det här landet ska bli bättre.

Att forsätta med den politik som är idag, där vi har fått stora inkomstskillnader, där företag tycker att vinster är viktigare än kvalite inom vård och skola, där skattesänkningar är viktigare än en bra a-kassa och sjukförsäkring, det är inte vad det här landet behöver.

Sverige kan bli bättre och du kan genom ditt val den 14:e september se till att det blir så.

 

Bli först att kommentera

En bra kommun

Av , , Bli först att kommentera 13

Jag tror att dom flesta som bor i Åsele kommun är nöjda med hur det är idag. Man har ett jobb att gå till, skola och dagis fungerar bra för barnen och det finns något att göra på fritiden. Och för att kommunen ska vara bra att bo i även i framtiden så behövs det bra satsningar. En förutsättning för att bo här är att man har ett jobb, och för att se till att jobben som finns här blir kvar och fler kan skapas måste det finnas bra möjligheter att vara företagare i kommunen.

Det måste finnas ett bra samarbete med företagen, man måste se vilka möjligheter det finns till utbildning så att företagen kan anställa personal med rätt utbildning. Och det är inte bara företagen som är viktiga för kommunen, satsningar på anställda inom kommunen är viktiga, att kommunen är en bra arbetsgivare är viktigt för att få nya människor att jobba inom kommunen.

Och för att göra det enkelt att flytta hit så måste man vara aktiv och hjälpa dom som vill flytta hit, man ska enkelt kunna få en överblick av det man vill veta, det ska vara enkelt att flytta hit, man ska känna sig välkommen.

Att man har något att göra på fritiden är viktigt, därför måste man forsätta satsa på våra fritidsanläggningar, som till stor del används av ungdomar, och att den yngre delen av befolkningen trivs och har en positiv bild av Åsele är viktigt för kommunens framtid.

Bli först att kommentera

Glesbygd

Av , , Bli först att kommentera 15

Inlandskommunerna krymper, det går inte att forsätta så här. Vad är lösningen på problemet? är det kommunsammanslagningar, att vi blir en större kommun, jag tror inte att det är den bästa lösningen. Vi kommer att ha samma avstånd mellan orter ändå, det kommer inte att vara nån fördel för byarna ute i kommunen om vi blir en större kommun.

Jag tror att vi måste forsätta med samarbetet med andra kommuner, vi är ju en liten kommun och befolkningen minskar tyvärr, så att samarbeta för ge bra service till kommuninnevånarna är ett måste. Men vi måste ju också forsätta jobba för att få fler att flytta hit, och att få dom som bor här att bo kvar.

Det måste gå att vända på det här, innan hela inlandet har dött ut. Och jag tror att det går att vända på det, om vi som bor här vill det.

Bli först att kommentera

En röst på SD

Av , , Bli först att kommentera 16

Det finns dom som kan tänka sig att rösta på sverigedemokraterna, något som jag inte kan förstå. Och det är inte ett problem bara  i städerna, sd är på resa genom sverige för att värva nya medlemar och för att hitta dom som vill ha ett uppdrag i sd. Att man vill bli medlem eller aktiv sverigedemokrat är svårt att förstå, att man vill vara med i ett parti som tycker att en del människor är mer värd än andra, som gör skillnad på människor med olika hudfärg, som inte vill att man ska få tro på vad man vill. Det man också ska tänka på är hur deras politik i övrigt ser ut. Det finns analyser om hur dom röstat i riksdagen.

Dom har röstat emot ett förslag att lägga ner fas 3, dom har röstat emot en nollvision mot dödsolycker i arbetslivet, dom har röstat emot att arbetslivsforskningen skulle förstärkas, dom har röstat emot ett förslag om att olika visstidsanställningar hos en arbetsgivare ska leda till fast anställning, dom har rösta emot ett förslag om en rättighet att få jobba heltid. Detta är exempel på hur dom röstat i arbetsmarknadsfrågor, det finns ju fakta om hur dom röstat i andra områden, skatter, skolfrågor, socialförsäkringsfrågor, som gör att man funderar hur dom tänker, om dom nu har tänkt.

 

Bli först att kommentera

Gå och rösta

Av , , Bli först att kommentera 9

I år är det valår, så i år kan alla som får rösta göra ett val, vi ska välja vilka som ska styra i riksdag, landsting och kommun. Tycker man att dom som är valda nu har gjort ett bra jobb och ska få forsätta, eller tycker man att nån annan ska få förtroendet, det väljer man som man vill.

Jag tycker att alla som får rösta ska ta den möjligheten, och det är inte som en del tror att det inte spelar någon roll vad man röstar på, det gör det. Så innan man gör sitt val tycker jag att man ska läsa igenom vad partierna vill, så att man vet vad man röstat för.

Hur vill du att din kommun och sverige ska styras dom kommande 4 åren? det är du med och bestämmer till hösten, och för att kunna göra ett bra val så läs partiprogram och ställ frågor till politiker om vad dom vill med sin politik.

Bli först att kommentera

Ungdomars åsikter

Av , , Bli först att kommentera 6

Jag tycker att föreningarna som har ungdomar med i sina föreningar ska utse en ledamot till ungdomsrådet, ta möjligheten att vara med och påverka vad som händer i Åsele, det är viktigt att få med dom ungas åsikter.

Vi är 3 st från kommunstyrelsen som är valda till rådet,själv är jag ingen ungdom längre och dom andra är äldre än jag, så vi måste ju få in ungdomar i rådet, för att det ska kunna bli nåt ungdomsråd. Och vi som är politiker i rådet har ju möjlighet att vara med och påverka det som händer ändå.

Ungdomsrådet är en bra möjlighet för ungdomarna i åsele att vara med och påverka, säga vad man tycker i olika frågor, att ta upp egna frågor, så ta chansen att utse någon till rådet.

Bli först att kommentera

Föreningar

Av , , Bli först att kommentera 5

Att man har någonting att göra på fritiden är viktigt, både för barn och vuxna.Det är därför viktigt att man satsar pengar på föreningarna i kommunen, det är ju föreningarna som ser till att det finns olika fritidsaktiviteter.

Någonting som är viktigt är att det finns en ungdomsgård, den drivs idag av en föräldragrupp inom ÅIK, som ser till att det finns nånstans för ungdomar att vara på kvällarna, dom gör ett bra jobb med den verksamheten, och det behövs ju pengar för att driva den verksamheten, och ungdomar är det ju viktigt att kommunen satsar pengar på.

Det finns ju i den här lilla kommunen mycket föreningar, som gör att det finns ett bra utbud av aktiviteter, det är ju nåt som är positivt för kommunen, det är ju bra för vi som bor här nu och för dom som vill flytta hit, därför är det viktigt för kommunen att föreningarna kan fortsätta med sina verksamheter.

 

 

Bli först att kommentera