Microvågsugnar

Har bestämt råkat ut för en släng av skrivartorka. Därför beklagade jag mig hos en kollega igår och han tyckte jag kunde ta upp det här med microvågsugnar. Och varför inte…?

Jag gör som författarna och tillägnar därför denna blogg…

…Till Jörgen

Problemet idag är att ugnarna har för dålig effekt anser Jörgen. Maten blir aldrig varm. Idén med micro är ju att det ska gå fort att värma saker. Och visst, det kan jag väl hålla med om men när jag tänker efter så kanske det inte spelar så stor roll om det tar 2 min eller 2,5 min att värma maten. Men det ligger väl i tiden förstås.

Nu är jag väldigt dåligt insatt i just microungseffekter men de ligger nog på en 700- 800 watt. Måste ju vara någon idé med att de flesta tillverkare stannar där. Men tänk er en på 2000 watt! Boff, 5 sek och du har en rykande varm lunch.

Men det är nog inget för mig. Skulle nog elda upp allt möjligt.

Själv har vi en ugn från -91. Fick den av mina föräldrar när jag flyttade till Umeå. En stor digital med massor av inställningar. Den är så stor att den gömdes undan i ett underskåp i köket för att inte synas och inte ta upp hela köksbänken.

För ett par år sedan skulle jag poppa lite popcorn till barnen i den samtidigt som jag stod och stekte biffar. Sopade in påsen i micron ställde in tiden 2 minuter och 22 sekunder som är den exakta siffran för att popcornen ska bli perfekta i våran micro.

Fortsatte forma och steka biffar med fläckten på högsta nivå. Jonas satt och pratade i telefonen. Tiden går och jag glömmer  bort popcornen förstås. Har man micro så behöver man ju inte passa medans det poppar.

Helt plötsligt hojtar Jonas något om att det brinner. jag vänder mig om och ser hur svart rök väller ur skåpet där micron står. Full brand i påsen! Har i stöket lyckats ställa mickron på 22 min och 22 sekunder.

En fruktansvärd stank bildas och micron anses som utbränd och förpassas till garaget. Bra tänker jag, nu blir det äntligen en ny. Har ju lite svårt att köpa nytt om det gamla fungerar.

Vi får klara oss utan ett tag tills vi köpt en ny. Men en dag kommer jag på att jag måste tvärvärma* (mycket bra och fiffigt norrlänskt ord) något, minns inte vad men går ut och stoppar i kontakten till micron och se, den funkar. Nu står den fortfarande i garaget och används flitigt. Det blev ingen ny.

Minns när mamma och pappa köpte våran första. En brun med ratt för att ställa in tiden. Fantastiskt! Vilken modern grej. O´boy som blev varm direkt i muggen, behövde inte smutsa ner någon panna.

Men alla ni som värmer o´boy i micron prova att göra som förr. Använd spisen! Det blir mycket godare. När jag bjuder på choklad frågar alltid mina barn om den är spisvärmd. Och det är den oftast. Men jag tycker det är bättre om dom använder micron då risken för att det ska koka över och dom ska bränna sig är mindre med micro.

*Tvär går att sätta före många ord, tvärringa, tvärvärma, tvär-gå-över, tväräta, tvärduscha, tväråka, tvärprata, tvärsova, tvär-öppna-ett-fönster.

Ett bra ord i tider när allt ska gå fort. Och varför inte tvärmicra-på-lite…

Tack å hej

3 kommentarer

  1. Antimicro

    Men hur nyttigt är det med micro??
    Jag har levt utan micro i 15 år och klarar mej jättebra ändå.
    Ställ in ett glas vatten med en glödlampa i och kolla vad stom händer när du startar micron…sen kan du fundera på vad de är du stoppar i dina barn efter att ha värmt deras mat i micron.

  2. Maria

    Tja det kan man undra. Men så fort du stängt av micron stannar ju microvågorna. Maten har värmts genom friktion precis som värmen från spisen gör eller har jag missuppfattat? Micron har funnits i såå många år att dess eventuella hälsovådliga effekter borde vara väldokumenterade. Det är ju skadligt att steka mat också. Bättre att koka. Hur gör du?

  3. Hans

    Ja, alltså först måste jag bara säga – utmärkt blogg och roliga inlägg! Sen så till det här med mikron; jag tror inte heller den är skadlig. Försöket med glödlampan känner jag igen, men det. Är just det att man inte riktigt kan likna innehållet i en glödlampa med det som i vaniliga föls befinner sig i en mikrovågsugn… Det har åtminstone varit wolfram i glödtrådar förut och det reagerar på mikrovågor, absolut… Men jag har inte wolfram i min mat 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.