Stretching

Varför är det så att vi människor måste hålla på att stretcha och larva oss så fort vi ansträngt oss lite? Det är ju så tråkigt. Och jag erkänner, jag är himla dålig på att ta mig tid att töja muskler efter träning vilket är dumt om man läser följande…

Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen är även följande:

 • Prestationshöjande – uppnå normal rörlighet, bibehålla rörligheten och ev. öka den något.
 • Skadeförebyggande – undviker stelhet och minskar slaggprodukterna från muskeln (=mindre träningsvärk). Minskar risken för sträckningar och muskelbristningar.
 • Snabbare återhämtning.

(Hur larvigt ser inte det här ut? Typiskt människor!)

Min fundering är nu: Varför gäller detta bara människor? Varför måste inte djur stretcha?

Varför slänger inte hästen sitt ena framben bakom öronen och töjer triceps efter travrundan. Gemensam stretching och avslappning på stallbacken…

Varför tar inte hunden tag i baktassen och töjer lårmuskeln efter promenaden?

Varför lägger inte katten huvudet på send och stretchar nacken?

Tror säkert kaninen skulle hoppa högre om den slängde ut bakbenen och försökte få magen i golvet ibland.

Och skulle inte en orm slingra snabbare om den bara kom ihåg att tänja ut magmusklerna mellan varven? Jag menar här snackar vi om att bibehållen rörlighet är A och O i ormens liv.

På något sätt verkar naturen fixat så att djuren slipper undan och fortsätter behålla sin rörlighet, hållning och balans utan att behöva anstränga sig. 

Vad är det då som gör att vi människor måste tramsa en massa för att inte få träningsvärk och ont i muskler. Kan det vara så att vi från början levde ett mer aktivt liv. Vi rörde mer på oss hela tiden, inte som nu när vi förflyttar oss mellan tvn, datorn, sängen och kontorsstolen, tar hiss och rulltrappa. Köper färdigmat, kör tvättmaskin och diskmaskin. Det räcker inte med att släpa runt dammsugaren och skura golv nångång ibland, hämta posten i brevlådan 5 meter från huset eller slänga soppåsen i tunnan.

Men hur kommer det sig då att en katt kan ligga stilla en hel dag i solen och helt plötsligt ta ett skutt och fånga en råtta som råkar passera. Hur smidig som helst utan stretching! Och en kanin som efter att ha suttit instängd i en bur dag ut och dag in är snabb som ett X2000 om den får tillgång till frihet?

Terorin om att vi var mer aktiva förr och därav inte behöve stretcha faller om man tänker på att elitIdrottsmän och kvinnor som tränar hela tiden inte heller kommer undan stretchingen.

Nått fusk är det. Hm hm…

 

4 kommentarer

 1. Veronica Valtersson

  Djuren sträcker ju ofta på sig efter vila, har hört att för kattens skull är det för att mjuka upp lederna. När de sedan tvättar stjärten får nog hela rygg-och nackparitet en ordentlig stretching. Men visst måste det ligga mycket i att vi idag måste lägga till vardagsmotion för att må bra.

 2. Maria Holmlund

  Svar till Veronica Valtersson (2010-03-24 10:52)
  Ja men visst, när dom tvättar stjärten ja, gäller ju de flesta djur och det är klart sånt sysslar ju inte vi med. Inte på samma sätt i a f ;)

 3. Maria Holmlund

  Svar till Jörgen Boman (2010-03-24 19:04)
  Hm, nu har jag dubbelkollat och höjer förvånat ögonbrynet då jag ser att Herr Jörgen väljer att stava stretching med ett t för lite…???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>