Blåmåndag?

Påskveckan har inletts. Inser efter lite efterforskning att jag ligger steget efter. Igår på Palmsöndagen skulle påskriset som sympoliserar palmkvistarna man lade ut för att hälsa Jesus intåg i Jerusalem varit fixat. Tar en prommis senare och hämtar lite björkris. Fjädrar har jag redan köpt. Men nånstans i mitt minne dyker det upp att någon sagt att det är fel att sätta färgglada fjädrar i riset redan nu. Och efter en koll på nätet tycks det stämma. Blått, violett och svart verkar ska starta påsken. De står nämligen för bot, bättring och sorg förstås.

Idag var jag helt säker på att det var Blåmåndagen men det visade sig att det är måndagen som ligger mellan fastlagssöndagen och fettisdagen. Varför vet jag fortfarande inte men den kallas även Korvmåndag och då skulle vi ju ha passat på att ätit massor för att klara fastan. Minns faktiskt inte hur vi gjorde den måndagen?

Och i morgon trodde jag det var den Vita tisdagen men den vita tisdagen verkar vara samma som Fettisdagen. Och det är minsann sista dagen vi får äta vitt mjöl och ägg före påskafton.

På Onsdag är det inte konstigt om ni tycker kyrkklockorna låter lite dovt. Då ska nämligen kyrkovaktmästaren ha bytt ut kläppen i kyrkklockan till en trävariant, Dymmel. Dessutom ska du inte bli orolig om folk i din omgivning verkar gå på sparlåga och företrädesevis viska när det talar. Det var ju nämligen på Dymmelonsdagen Judas förådde Jesus.

På tordag är det dags för den årliga fottvätten. Vi tvättar som vanligt fötterna på varandra på Skärtorsdagen som ett tecken på försoning.  Kolla, jag är inte arg jag tvättar ju dina fötter.

Måste säga att Långfredagen är inget jag ser fram emot. Gillar inte att gå omkring med ärtor i skorna och riskera en hurrvel med påskriset. Och tanken på att man spikade upp folk på kors är inte heller så angenäm. Stackarna!

Men påskafton däremot verkar lovande. Slut på fastan och vi kan äta hur mycket korngröt och vitt mjöl vi vill. Dessutom har jag ju samlat ihop alla ägg som hönorna värpt under fastan så det blir ett välda kalas. Bara inte påskharen gömt dem för svårt.

På påskdagen tror jag det är dags att byta ut de sorgsna färgerna i riset. Då återuppstod ju Jesus från de döda och det är en glädjens dag. Här ska firas! Men det gäller att passa på ordentligt på påskdagen för Annandag påsk är nämligen ungdomensdag. Äsch jag får googla och kolla vad som menas med ungdom. (Check Wikipedia: ungom förknippas med tonåringar ibland åldern 13-25 år) Alltså inget speciellt firande för mig på annandagen.

Detta är skrivet mest för min egen del. Är så dåligt insatt i påskens ursprung och gjorde en liten check på nätet. Inlägget är skrivet i rent instuderingssyfte, för att jag lättare ska komma ihåg… Kan ju vara bra vid ev framtida TP turneringar.

Glad påsk!

 Fick just den här av mamma! Som om det var tänkt…

Rune tog med sig hela familjen, inklusive svärmor, till Jerusalem i Mellanöstern på semester. Andra semesterveckan dog Runes svärmor. Han kontaktade konsulatet och hörde sig för om möjligheten att transportera hem kroppen.

- Det går att ordna sade de, men det blir dyrt sa konsuln. Närmare bestämt 50.000 kr. Men om ni väljer att begrava henne här blir kostnaden en tiondel .

Rune funderade en stund men sa att han var villig att betala pengarna för transporten.

- Ni måste vara fäst vid er svärmor, sa konsuln.

- Nja, svarade Rune, det är väl närmare så att jag känner till en person som begravdes här i Jersulem för många år sedan . På tredje dagen återuppstod han och den risken vill jag jävlar i mig inte ta.

 

 

3 kommentarer

 1. Annika Petzén

  Hej Maria
  Jag har lagt märke till att katten inte behöver mycket träning för att hålla formen. När jag släppte ut vår katt trodde jag han skulle vara glad över att få springa i det fri och använda sina muskler. Det visade sig att han helst gick och lade sig på något skyddat ställe och bara rörde sig om han hade chans på någon mus. Däremot fick jag inspiration av honom att sträcka på mig. Han sträckte ut frambenen och sköt upp ryggen och det såg ju så skönt ut. Så nog är katten en fena på att stretcha!
  Annika P

 2. Maria Holmlund

  Svar till Annika Petzén (2010-04-04 12:16)
  Hej Annika, måste säga att jag är djupt imponerad av katter överhuvudtaget. Där har vi ett djur som fattat vad livet går ut på. Njuta! Inte speciellt höga krav verkar dom ha heller. En solstråle i ett fönster eller en varm bilhuv. Och det är klart rätt mat i skålen ska det vara och det fixar vi ju så gärna. Minns en som köpte torskblock i lämpliga portionsförpackningar och värmde precis lagom i micron annars åt inte kisse minsann;)
  Talar inte om vem det var men du känner henne ganska väl :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>