Sköna maj välkommen!

Hej och hå, vad fort det går ändå. Äntligen är det dax att fira vårens antågande efter en underbar vinter. Vi gör det genom att tända eldar, rensa bort det gamla och att ge plats åt det nya.

Minns när jag var liten och jag fick ett paket ettöres. Brorsorna fick femöres och senare kinapuffar. Minns aldrig att jag hade kinapuffar själv. Tror inte jag var så imponerad av dessa farliga "bomber". Det var något storbarna höll på med. När jag själv blev storbarn så var jag ju fortfarande tjej och vi sysslade inte med sånt. Minns också hur glada vi blev när vi dagarna efter valborg hittade smällare som inte briserat och vi bröt av dem på mitten och fjuttade på. Tror vi kallade dem för kärringfisar.

Idag är jag är en sån som älskar smällare och raketer. Hatar när någon gör mig uppmärksam på att det kan tänkas vara farligt eller att det skrämmer hundar. Och den tråkigaste repliken av alla måste väl ändå vara, -Helt onödigt att smälla bort en massa pengar. 

Men det är ju roligt! Och tradition.Här finns saker att fira och varför inte göra det med lite buller och bong?

Och visst förstår jag hundägarna och blir beklämd när jag läser om ungdomar som smäller bort fingrar. Men jag vill inte tänka på sånt. Jag vill att vi ska ha lite festligt ibland.

Mina egna barn har aldrig frågat efter smällare konstigt nog. Kanske hade varit annorlunda om jag haft pojkar. Jag vet inte?

Sen är jag lite mesig och är rädd för diskussioner med hundägare om jag skulle ha ett barn som sprang runt och smällde smällare överallt. Har ju inget försvar att komma med direkt.

Ikväll besöker vi Majbrasan vid bygdegården, hoppas på lite härlig allsång och ett gäng busungar som håller traditionen vid liv.

 
 Blåsippor

Blåsippan ute i backarna står
niger och säger: ”Nu är det vår!”
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.

”Mor, nu är våren kommen, mor
nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på.

Mor i stugan, hon säger så:
”Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar” säger mor

 

2 kommentarer

  1. Jörgen Boman

    Jag gillar fyrverkerier. Men det ska vara den riktiga sorten, laddad med krut.
    Jag har aldrig förstått mig på när gamla tanter ska leka raket när någon fyller år. Först klappar de takten och vaggar från sida till sida och klappar allt fortare, för att sedan stampa i golvet för allt vad lårbenen håller, sedan snabbt fram med en handflata mot munnen för att väsa ”schhhhh”. Och när man tror att det värsta är över så piper kärringskrället till i flasett och sträcker händer mot skyn och försöker hoppa, precis som en raket som lämnar jorden.
    Då känner man sig verkligen firad, verkligen!

  2. Maria Holmlund

    Svar till Jörgen Boman (2010-04-30 10:21)
    Jaha, där förstörde du mitt midsommarfirande. Dansen runt stången avslutas alltid med raketen.
    Den gamla tanten sätter sig lydigt på sidan om och tittar på i fortsättningen 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.