Drar mig till minnes…

Barnen på gatan har en favorit lek just nu som heter "Bollen-i-burken". "Bollen-i-burken" påminner starkt om "Kurragömma med dunk" och reglerna är inte alls svåra att förstå. Men vips ritar de upp en spelplan på vägen och så ska de spela "Ruta". "Ruta" verkar vara en riktigt rolig lek där inga vuxna kan delta (vilket är ganska skönt) för vi förstår inte reglerna. Jag har i a f aldrig sett någon vuxen spela. Själv har jag försökt vid något tillfälle men gett upp när jag insett att jag bara irriterar de andra spelarna och mest gett upphov till högljudda suckar och ett regn, av mer eller mindre (o)skrivna regler, står som spön i backen runt omkring mig. Men "Ruta" verkar vara ett etablerat spel då det på nästan varje skolgård finns en förtryckt ruta.

Tänkte nedan nämna ett antal lekar vi brukade fylla dagarna och kvällarna med. Säkert var reglerna många gånger otydliga för vuxna men för oss solklara.

  • Land och Rike
  • Kurragömma i olika varianter
  • Vattenkrig
  • Röda/Vita Rosen
  • Sandslottstävling
  • Hopprep/Twist
  • Fattiga barn

Land och rike gick ut på någon slags Karl XII retorik. Lägga så mycket land som möjligt under sig och tillslut stå som enväldig härskare över världen. Detta gjordes med hjälp av en liten pinne som först kastades och sen användes för att markera landvinningen när en ny gränslinje skulle dras. Leken startade med orden, -Jag invarderar XXX-land.

Kurragömma är en spännande lek, i alla fall, för de som gömmer sig. Det bästa var nog när man lyckades "fri-dunka" hela klabbet. Man blev en hjälte och var en riktigt klurig supergömmerska. Gillade skarpt "Mörker kurragömma" då vi även fick använda ficklampor.

Vattenkrig är ju en riktig sommarlek. På "min" tid fanns inga stora "Bazookas". Och små vattenpistoler var bara blaj. Nä, de stora vita Yes-flaskorna var bäst om man inte fick tag på någon "ko-spruta" från lagårn. Vi hade säkert regler men de har jag glömt.

Röda/Vita rosen minns jag också att vi lekte. Vi var många barn i vårt kvarter så det var inga problem att få ihop lag. Minns att jag tyckte det var lite läskigt när någon inte ville lämna ifrån sig en ledtråd om var snusmumriken befann sig, och då blev utsatt för diverse tortyr. Vad sägs om att bli fastbunden i ett träd och få nyponpulver innanför kragen eller en brännässla framför näsan. Hu… Men jag tror att det fanns en outtalad överenskommelse att "små" barn inte fick utsättas för detta.

Sandslottstävlingen kunde innebära att hela den inramade lekplatsen som bestod av sand blev helt uppgrävd. Inga problem med igenväxta sandlådor på den tiden inte. Kreativiteten flödade men hur en vinnare utsågs har jag inget minne av. Säkert fanns det vissa kriterier som skulle uppfyllas där också.

Twist och hopprep kunde utvecklas hur långt som helst. I twist fanns de mest märkliga kombinationer som skulle utföras i rätt ordning samtidigt som man hoppade i rätt takt. Minns också att man ökade svårighetsgraden genom att höja och höja snodden. I långhopprep fanns också kombinationer som skulle följas. Alla var specialister och det gick inte att fuska. Man hoppade ibland in kovägen och ibland hade vi dubbla hopprep som snoddes åt olika håll. Enkelhopprep var ju en mer individuell syssla men även där gick det att utvecklas. Dubbelslag, fram och baklänges, i kors mm för att inte glömma "Lillan kom in"

Men mest av allt lekte vi nog "Fattiga barn". Då skulle man inte vara så många. Helst två men tre kunde också funka. Det fanns ett fantastiskt stort klätterträd i skogskanten. Trädet hade flera stammar och i mitten kunde man bo. Hålor under rötterna fick vara spis och skafferi. Vissa grenar var "sovgrenar". Gräs och kottar serverades tillsammans med geggamoja och surablad. Grunden till leken var att vi blivit övergivna och måste försöka klara oss själva. Varför vi blivit övergivna framgick nog sällan. En bra lek som kunde sträcka sig över en lååång tidsperiod. Katastrofen inträffade när Kust Artilleriet, KA 5, flyttade gränsen till sitt övningsområde och "klätterträdet" hamnade innanför stängslet!

Säkert var diskussionerna långa ibland om hur reglerna verkligen var och gissar att de kunde skilja en hel del mellan olika kvarter. Kom man som utomstående fick man nog rätta sig efter de regler som fanns om man inte kunde argumentera för sin ställning och få ett flertal med sig. Det bildades läger förstås och några gick hem eller hittade på något helt annat. Men kvällen efter kunde allt vara glömt och den eventuella nya regeln fanns med och accepterades för alla ville ju vara med i gänget. Eller så var helt enkelt den nya regeln bortglömd och allt flöt på som vanligt.

Hm, politik på grundnivå?

 

4 kommentarer

  1. Marianne

    Vad roligt ni måste haft med alla lekar men Klant hage
    eller Dunka knut och det fanns några till som fanns på min tid men det tror jag inte ni lekte.

  2. Marianne

    Hur skall jag kunna förklara Klant-hage jag minns inte allt men man ritade 6 rutor 2 och 2 i bred sen kastade man en klant och så hoppade man på ett ben och puttade klanten till nästa ruta och när man klarat den rutan gjorde man ett kryss i den och sen fortsatte man till nästa ruta men hur gjorde jag sen, det jag minns var att om klanten kom på strecket tog nästa spelare över och på nåt vis så fanns det en vinnare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.