Nationaldag idag

Idag är det nationaldag för samerna. Första gången den nationaldagen firades var i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår i Jokkmokk 1993. Att nationaldagen ska firas den 6 februari beror på att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade då över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Idag flaggar Vilhelmina kommun med den samiska flaggan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>