En blogg kan bli så fel….

Svar på insändare från Sten Norberg och personal vid Volgsjö skola

Jag vill be om ursäkt om det jag skrivit på min blogg, den 4 december 2008, uppfattats som kritik av Volgsjö skolan. Meningen var inte att på något sätt kritisera utan meningen med mina bloggar är att starta dialog och diskussion om aktuella frågor, i det här fallet Skolverkets granskning och SKL,s Öppna Jämförelser då det gäller skolan. Bloggen är ett fantastiskt instrument för att skapa debatt och få respons i mitt uppdrag som politiker. Jag kan ställa frågor och få resonera om olika frågor som jag funderar över med människor som har andra åsikter, ser på frågan från en annan horisont och som har kunskap som jag saknar. Risken med bloggandet är dock att tolkningar och missförstånd kan ske.

Jag har tagit del av den granskning som Skolverket gjort av alla skolor där det finns många lärdomar att ta vara på av de skolor som får goda resultat. Jag vet att vi har många goda exempel att nyttja i både vår egen och i närliggande kommuner. Jag har även satt mig in i det Jämförelseprojekt som SKL driver inom både skolan och äldreomsorgen. Som jag har förstått så är de fakta som tagits fram jämförbara mellan kommuner och ger en rättvisande bild. SKL,s jämförelseprojekt kommer att fortsätta att ranka oss i både skola och äldreomsorg, det ger oss underlag för vårt utvecklingsarbete inom dessa verksamheter. Skolverkets inspektioner kommer även de att vara återkommande. Det finns även andra som gör rankingar och ett exempel är Svenskt Näringslivs ranking av gymnasier som man kan se på www.gymnasiekvalite.se Där Vilhelmina hamnar på flera mycket goda rankingresultat.

Vi går mot en skola som granskas, jämföras, rankas och bli mer öppen. Betygsresultat kommer att vägas in, liksom resurser och nyckeltal kommer att jämföras allt mer. Det gäller offentliga pengar och hur de nyttjas. Det vore fel att inte utvärdera och mäta hur offentliga medel nyttjas, det är en möjlighet att driva på utveckling och ett sätt för oss föräldrar att kunna välja skolor och att äldre ska kunna välja äldreboende etc.

En kreativ diskussion ger oss förutsättningar att hantera utvecklingen. För att vara kreativ krävs att många olika åsikter kommer fram, flera som tycker olika som samlas för att diskutera i bloggar, i olika grupper, på facebook eller i fikarum på arbetsplatser.

Skolan måste reformeras från grunden och där är ledarskapet en viktiga nyckel. Skolan ska vara framgångsrik och ge en god grund för unga att utgå ifrån ut i vuxenlivet, där både elever och lärare trivs, är nöjda med sig själva och sin insats. Skolan ska vara en aktiv del i samhället och finnas nära.

Kultur och utildningsnämnden har tillsatt en arbetsgrupp för att ta fram riktlinjer för kvalitetsarbetet och struktur för ny skolplan. Arbetet kommer att pågå under våren och utmynna i ett förslag till ny skolplan som förhoppningsvis kan tas av KF innan sommaren. Jag kommer att debattera vidare omkring skolan då det är en mycket viktig fråga på www.vilhelminabloggen.se och hoppas att ni också deltar i diskussionen. Jag ska även besöka skolorna inom kort.

Maria Kristoffersson
Centerpartiet Vilhelmina

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>