vem tog inte sitt ansvar??

När vi i kommunen upprättar en budget så ska vi räkna så att intäkterna överstiger kostnaderna. De vi får över ska vi nyttja som eget kapital. En regel är att när det är goda tider i en kommun ska omstruktureringar ske och förändringar för att klara av de sämre tiderna som alltid kommer då konjunkturerna svänger. Problemet idag är att detta inte gjorts. Det är inte bara konjunkturerna som svänger utan demografiska förändringar gör att den ekonomiska grunden skakar för alla kommuner, även vår. Men de som i min kommun hade makten gjorde inte detta, de tog inte sitt ansvar. Men nu slår de mot oss som ska hantera den svåra situation som de delvis är ansvariga för, tillsammans med finanskris och lågkonjunktur. De borde ha agerat när de såg hur kurvorna såg ut.

De nödvändiga omstruktureringar som skulle ha behövt vidtas för att möte en åldrandebefolkning med ett snabbt minskande antal barn och unga och färre som betalar in skatt, har inte hanterats av den tidigare ledningen. Vi står därför inför detta kritiska läge nu när även konjunkturen svänger, det är finanskris och massarbetslöshet i världen.

En känd kommunkonsult Axel Danielsson säger – "När ekonomin går som bäst ska man spara mest och när det går dåligt ska kommunerna investera." Vi är idag i en situation där det blir fånigt att prata bara om balanskrav då det är mycket större strukturella problem vi ska hantera. Vi ska övervintra alternativt överleva krisen. Vi måste därför våga ta de tuffa beslut som krävs för att strukturera och styra om för att stå starkare efter krisen.

6 kommentarer

  1. Irene

    Den här regeringen har gjort stora skattelättnader för de högst avlönade och vi pensionärer har fått betala.De skulle ha sett till att spara när de var högkonjentur då spenderar de istället.

  2. Åke Nilsson (S)

    Maria, du får det att låta som om den demografiska utmaningen är nåt nytt. Vi har levt med den i över 40 år. Vi har hanterat den väl när vi styrde. Vi lämnade efter oss ett överskott på över 50 miljoner kronor enbart för per 2003-2006. Nu har ni på två och ett halvt år förbrukat i stort sett hela den summan. Vi sparade i när det var högkonjunktur. När konjunkturen började vända hösten 2008 vägrade ni inse detta. Ni la en ?sagobudget? i december 2008 trots varningar från alla håll. Nu flödar pengarna ut ur kommunen. Vi har snart inte pengar till lönerna.
    Ta ditt ansvar och sluta skylla på sossarna. Jag vet att du gillar Maud O. Hon har för vana att alltid skylla på sossarna om det inte går som hon tänkt. Gör inte som hon. Ta ansvar i stället. Jag kan också citera Axel Danielsson.? Styr eller avgå!?
    Än har ni inte visat förmågan att styra kommunen.

  3. maria kristoffersson

    Problemet med demografin är att den svänger så radikalt efter 2006. Kurvornas lutning då det gäller barn och unga har aldrig förr varit så här branta. Att vi i borgerligehten ahr ”otur” då det gäller konjunkturer är snart ett talesätt. När vi får makten så dippar konjunkturen i världen och nu är det både konjunkturfall coh finanskris. Jag ahr dock en stark förhoppning på framtiden då det är i vår region det kommer att växa. Både vindkraft, bioenergi och malm kommer att behövas i ekommande högkonjunktur. Jag tror även att jag och Åke kommer att finna goda former för samarbeten då båda vill Vlhelminas bästa om än vi har olika ideologier.

  4. less på politiker

    Åke Nilsson !

    Jag tycker du är bara bra på att prata …du gnälla o klaga heltiden på allt och alla .

  5. Rösta, men rösta rätt!!

    Varför rösta på partier som alltid har ”otur”? Jag brukar rösta på det parti som alltid har fått städa upp efter all ”otur” som borgarna har och har haft! Rösta på tur partiet nästa gång!!

  6. Sunt Förnuft

    Tröttsam retorik!
    Tycker det är sorligt att läsa vad Maria men även Åke skriver. Maris skyller ”allt” på det förra styret (men har det inte gått 2,5 år?) när var och en som tänker till inser att även dagens styre har en hel del av ansvaret för dagens situation. Dåligt Maria, mycket dåligt!
    Åke å sin sida skäller tillbaka som hund i oposition, dvs vi gjorde aldrig några fel men ni…
    Vilhelmina är ingen stor kommun, tänk om vi någon gång i historien fick uppleva att kommunala politiker drog åt samma håll, dvs för kommunens bästa och inte för sitt partis bästa. För det är det det nu är frågan om,makten de komnmande mandatperioden, vi närmar ju oss val. Vi kan nog vänta oss att bekyllningarna kommer att hagla mer och mer fram till valet. Dessvärre för våra kommuner och inte att förglömma, vårt land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.