Umeåfieringen, hot eler möjlighet??

I flera vändor har olika utredare funderat och analyserat vad Sverige och Norrland ska göra för att möta de utmaningar som väntar, och som vi redan är inne i då det gäller befolkningens fördelning mellan allt färre unga och allt fler äldre.

Norrland är på ett sätt en föregångsregion då vi redan är där många andra är på väg till. Vi ligger i framkanten av förändringen som kommer och kommer därför att vara de som finner lösningar och strategier först, för att mota effekterna av demografin. Till den demografiska utmaningen har vi sen bla globaliseringen.

En utredare vid namn Jan Edling har funnit fem olika recept för Norrland och Sverige. Jag gillar flera av slutsatserna men anser att han missat en väsentlig dimension då det gäller prioriteringar i regioner. Se bara på remissunderlaget för Länstransportplanen så förstår ni vad jag menar….

 
Så här säger utredaren som slutkläm; vi måste inse att hela Sverige inte kommer att överleva denna omvandling. Då regionerna ska prioritera så kommer medlen inte att räcka till. Frågan jag ställer mig är, vem prioriterar och på vilka grunder prioriterar man. Är det så att Umeåborna prioriterar upp efter Umeälven där de har sina stugor, släktingar och rötter? Det vill säga de prioriterar Tärna och Hemavan före Kittelfjäll, Borgafjäll, Ammarnäs, Saxnäs och Klimpfjäll.
 
I Vilhelmina kommun har Örnsköldsviksborna sina rötter, kontakter och stugor som följer efter Ångermanälven. Så om regionstaden var Ö-vik skulle prioriteringen landa i dessa orter?? Hur kommer regionernas prioriteringar att se ut i förlängningen och blir prioriteringen rätt utifrån der resurser som finns. I detta ger jag utredaren bakläxa.
 
Vi som idag är mitt i politiken måste våga förändra och prioritera med vidsynthet, öppenhet och med allas bästa för ögonen. Vi måste se en större region för ögonen än Västerbotten om prioriteringarna ska bli rätt. Risken är annars att det blir Umeåfieringar som dräper länet och inte globaliseringen och demografin.
 
Utredarens recept:
1. Bejaka globaliseringen. Han menar att vi måste inse att hemmamarknaden är för liten för att ge sysselsättning åt hela Sverige.
2. Innovation – ett måste. Han menar även att vi måste uppfinna mera och finna smarta lösningar.
 3. Gå i kluster. Att samarbeta är receptet inom många områden och utredaren säger att flera företag som samverkar för att gemensamt öppna en ny exportmarknad är det som ger innovationer och sparar kostnader.
4. Triple Helix. Det betyder att företag i det privata måste samarbeta med det offentliga och forskningen på ett jämbördigt angreppssätt. Det kräver både en politisk vilja och framsynta företagare som vågar släppa in nya tankar och idéer.
5. Starka regioner. Det betyder att vi måste våga lyfta det unika i den region vi företräder och våga prioritera.
 

2 kommentarer

  1. Paul

    5 starka regioner =
    Västerbotten består snart av 3 kommuner Lycksele Skellefteå och Umeå något annat är knappast möjligt

  2. Daniel Öhgren

    Du har helt rätt. Länstransportplanen har väldigt starkt fokus på umeå-området och dess älvdalar. Skellefteå har ex 10 % av föreslagna satsningar på 28% av befolkningen. Man kan också tydligt se att ju närmare Umeå man kommer desto tidigare i planperioden ska det genomföras. Vissa områden i inlandet är helt utanför planen.

    Jag tycker att förslaget är helt förkastligt och måste revideras. Sådana här förslag spär på misstron mellan olika områden i länet och gör en ju allvarligt orolig hur en framtida storregion ska kunna fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.