Offensiva satsningar och rejäla besparingar

Läs hela remiss svaret på denna länk.

http://www.vilhelmina.se/bilder/Alliansens%20Remisssvar%20budget%202010%20090824.pdf

 

Nu har Alliansen lämnat in sitt budgetförslag och haft presskonferens omkring förslaget.

Vilhelmina kommun har stått stark i jämförelse med många andra kommuner i rådande global finanskris och många företag i kommunen satsar offensivt på utveckling och tillväxt. Då det gäller den offentliga kommunala verksamheten så har det ekonomiska nuläget med rådande global finanskris och lågkonjunktur gjort att det inte varit enkelt att bedöma utvecklingen av kommunens ekonomi. De ekonomiska förutsättningarna för 2010 och 2011 förändrades radikalt hösten 2008 då den ekonomiska planen för 2010 fastställdes. Då SKL presenterat ett antal prognoser som redovisat kraftigt nedreviderade antaganden om utvecklingen av intäkter av skatter och statsbidrag. SKL:s senaste prognos, som presenterades i februari 2009 (cirka 09:10), innebär försämrade intäkter av skatter och statsbidrag jämfört med antagandena i plan 2009-2011.

Vilhelmina kommun har klarat av den ekonomiska krisen relativt bra, men en minskning av skattekraften med 7,4 miljoner kronor på fyra år kommer inte att gå kommunen omärkt förbi. Det är samtidigt en kick att förändra, förnya och effektivisera verksamheter och skapa utrymme för nytänk och innovativa samverkanslösningar.
Kommunens bruttokostnad 2009 uppgick till 578,2 Mkr inkl tilläggsanslag, det betyder att varje dag året runt använde Vilhelmina kommun 1,58 miljoner kronor för att driva de kommunala verksamheterna.

För att nå en ekonomi i balans de kommande åren krävs åtgärder för att antingen minska kostnaderna och öka intäkterna. Skattesatsen höjs under en period av tre år med en skattekrona till till 23.90 kr. Det gör det möjligt att fortsätta på den borgerliga linjen och skona kommunens kärnverksamheter från större besparingar.

Trots tuffa tider har vi i detta förslag lyckats värna om kärnverksamheter så som skola, handikapp och äldreomsorg, men det råder fortfarande i skrivande stund osäkerhet hur det ekonomiska läget utvecklar sig. Med hänsyn till det försämrade ekonomiska läget ser vi ingen möjlighet att tillmötesgå nämndernas begäran om utökade budgetramar för åren 2010-2012

Vilhelmina som en del i region Södra Lappland har en stor potential som resmål och destination på den internationella marknaden. Vilhelmina kommun ska tillsammans med Åsele och Dorotea prioritera arbetet med att skapa en attraktiv region och destination med flygplatsen som bas i samverkan med näringslivet. Målet är att 2020 ska destinationen vara väl känd på den internationella marknaden, besökarna ska vara många och besöksnäringen ska skapa arbete och tillväxt i regionen inom både samhällsservice, turism och servicenäringar. Vilhelmina kommun som en del i Region Södra Lappland har unika resurser som har ett stort internationellt intresse vilket lockar både företag och besökare vilket i sin tur ger inflyttare. Regionen har även stora resurser då det gäller energiförsörjning för att nå de antagna miljömålen i både vindkraft, vattenkraft och biobränslen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.