Kyrkovalet och lyckan

 

Kyrkovalet och lyckan….
Vad är meningen med livet? Vad spelar det för roll att just jag är här på jorden just nu? Vad fyller mitt liv för funktion egentligen? Existentiella och svåra frågor som jag som tur är inte går och funderar på varje dag. Men ändå så viktiga att våga fundera på.
Kyrkovalet närmar sig och för mig så har kyrkan inte någon stor roll i min vardag. Kyrkorna i dess olika former, har däremot en viktig roll när livet ställs på sin spets. När man står där och det oväntade hänt, det oplanerade, det som ställer livet på ända och du inte vet hur du ska hantera din dag. Den dagen de existentiella frågorna dyker upp i huvudet är du sällan beredd och det är då kyrkorna spelar roll. Svenska kyrkan ska ha en sådan roll, de ska finnas där när du behöver förstå, behöver en professionell medmänniska att samtala med för att förstå det som inte går att förklara. Vid Estoniakatastrofen fyllde alla våra olika kyrkor en ovärderlig roll i Vilhelmina. Svenska kyrkan ska finnas vid kriser, katastrofer både för den enskilde och för samhället. För mig är det den viktigaste uppgiften för Svenska Kyrkan.
 

3 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    På vilket sätt kan kyrkans representanter hjälpa en att förstå det oförståeliga? Hur kan de hjälpa en att förstå något som de själva inte vet ett dyft om?

    Varför skulle gudstroende kyrkofolk vara mer lämpliga än profesionella psykologer och kuratorer när det gäller krishantering?

    Det är dags att sluta snuttifiera kyrkan och inse att dess roll som samhällsbärande institution är över!

  2. Christine S

    Men visst är det konstigt att så många människor ändå söker sig till kyrkan just vid kris, Ingemar? Det kanske också är skillnad på vilken kris det handlar om. Inte vet jag men nog tror jag som Maria att kyrkan behövs!? Jag behöver den i bland i alla fall….

  3. Ingemar Wincent

    @Christine S:

    Att kyrkan är populär i kristider är tråkigt men inte särskilt konstigt. Det är helt enkelt en kvarlega från den tid då kyrkan hade åsiktsmonopol i andliga frågor, och då människor på allvar trodde att kyrkfolk satt inne med svaren på alla frågor.

    När vi idag borde veta bättre, så är det tråkigt att sådana vanor sitter i. Men traditionens makt är stor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.