Kommunalrådet informerar om vad som hände vecka 5

Som vanligt på måndagar så har vi i Alliansen en politisk ledningsgrupp där vi diskuterar och planerar aktuella frågor. Vi har även en träff med kommunledningsgruppen där alla cheferna är med. Idag pratar vi naturligtvis om styrning och ledning då det gäller ekonomi då Kommunstyrelsens senaste möte visat att trots det tuffa besparingarna vi gjort inför 2010 så ser det ut som om pengarrna inte räcker till allt det vi vill göra.

Detta då 2009 års bokslut visar att alla nämnder utom Miljö och Bygg (som ha ca 2 miljoner i budget) använt mer än vad de hade.  Det betyder att om vi ska fortsätta med allt det vi gjort 2009 utan att ändra något så kommer inte pengarna vi har för 2010 att räcka. Nu har vi tagit en mängd beslut som ska visa resultat detta år. Prognosen visar att när vi gjort alla besparingar som vi redan bestämt så skulle vi ändå behöva 3-4 miljoner till..

Vi pratar även om bollhallen där Kommunstyrelsen gick tillbaka till det första förslaget, att bygga tillgängligheten och arbetsmiljön och renovera upp den befintliga hallen. Vi måste spara in ytor istället för att bygga nya som kostar pengar i framtiden. Idag finns förutom de lokaler enskilda klubbar har, både Volgsjö skola, Sporthallen och Folkets Hus där vi kan fördela aktiviteter. Jag tycker det är klokt att i detta läge när vi måste spara inte dra på oss mer löpande kostnader. Åke är borta idag så det blir ingen träff med honom.

Efter lunch träff med Forskningsenheten där vi resonerar om verksamheten och dess framtid. Jag har resonerat med de andra kommunerna som är med och äger stiftelsens och tagit in deras synpunkter. Vi planerar ett ägarsamråd inom kort.  
Tisdag-fredag: Åker till Göteborg för Centerpartiets kommundagar. Resan tar en hel dag då det är snökaos och tåg och flyg är försenade. Jag kommer mig dock fram så småningom. Det är nästan varje år i alla partier utbildnings och nätverksdagar för ledande kommunpolitiker. Ett sätt att få inspel, diskutera och fylla på det dagliga jobbet. Det som är så kul för mig är att det är i Göteborg där vår äldsta dotter bor. Så jag kan både få umgås med henne på kvällarna och jobba på dagarna. Strategin jag hade infriades med råge. Jag pratade flyg med både Åsa Torstensson och Leif Zetterberg som är ansvariga för flygfrågorna på Näringsdepartementet.
Passade ju rätt bra då jag ahde telefonsamtal med både företag i fjällen som inte fick flyget att passa deras behov, pratade med VD för Next jet och vår flygplatschef . Det är ofta väldigt mycket som går att lösa via ett par telefonsamtal.
Vi fick en föreläsning med Sveriges kommuner och landstings chefsekonom som drog upp sina visioner om ekonomin i kommunsektorn i framtiden. Vi pratade om skatteutjämning och små kommuners bekymmer. Det är samma visa som alla sjunger när vi träffas i Små kom som är ett nätverk för alla små kommuner i landet. Alla små kommuner har samma problem och då borde vi kunna hitta gemensamma lösningar. Se mina anteckningar från dagarna på www.vilhelminabloggen.se
Det är givande och man blir både gladare och lite mer rakryggad efter såna här dagar. Man fylls på med energi och kraft och det är så härligt.
På lördag går jag och Sofi på Gyus and dolls på Göteborgsoperan, äter gott och njuter av att få vara tillsammans. Västerbottensnytt ringer och frågar vad jag tycker om den film Vänstern lagt ut på bloggen. Jag säger att det står för dem hur de agerar och så berättar jag om bakgrunden till beslutet att inte bygga nytt utan att fixa det vi har. Senare på kvällen ringer det från sjukstugan då de behöver komma i kontakt med socialtjänsten och inte hittar någon annan än mig. Jag får fatt på en av våra chefer som tar tag i frågan. Tänk så skönt det är att man vet att det finns de som oavsett helg eller vardag alltid ställer upp för våra medborgare som behöver hjälp i ett akut läge.. Jag är så tacksam för det.
På söndag går vi en lång promenad i Sofis takt, dvs snabb,  fikar på stan och gosar. Jag flyger på måndagsmorgon till Umeå med fakirflyget som går väldigt går tidigt! Där är det ett möte med Centerpartiets ledning från Stockholm och ledande lokala Västerbottens politiker.
 
Åker buss hem på kvällen till familjen som väntar…Skönt att vara hemma !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.