Handla lokalt – klimatsmart

 

Jag vill handla mer lokalt till kommunens verksamheter för att få den lokala servicen att bli starkare. Men det är inte lätt då vi som kommunmänniskor går till uppköpsmänniskor med juridisk kunnighet som säger LOU och sedan har vi inte vågat annat än att handla stort och offentligt av de stora aktörerna. Vi  har inte vågat utmana och pröva andra vägar.  Jag har tittat på Borlänge som istället sa att de ville ha en upphandling av livsmedel som skulle vara lokal men hamna inom lagen. Borlänge har skiljt på att köpa transporterna och inköpen. De upphandlar varorna för sig och transporterna för sig. Det gör att leverantörerna inte behöver bygga upp sin egen transportlösning och kommunen har fått fler leverantörer. Borlänge har haft många träffar med leverantörerna för hur man ska lägga anbud. Det är bibbor med papper som ska fyllas i och intyg som ska lämnas för allt möjligt. I första skedet har kommunen gjort en krysslista som man kan fylla i enkelt. När det sen luktar affär så kan man kräva in allt det andra i pappersväg som ska fyllas i. Kommunen har en direktkontakt för att få in de handlingar och uppgifter som krävs så företaget kommer undan att göra detta.
I Borlänge så blev de ekonomiskt nollsummespel. Varken dyrare eller billigare. Men det tog tid. Leveranserna är ca 5-10 % av kostnaden. De jobbar nu tillsammans med de kringliggande kommunerna och de som är mest nöjda med detta är personalen som fått så mycket bättre arbetsförhållanden. Leveranserna kom förut nån gång och lastade av ett lastbilslass som skulle lastas om. Idag kommer leveranserna 5 på morgonen och lastar av vagnen i kylrummet. Personalen vet vilka tider leveranserna kommer och de klarar det mycket bättre idag. Här kan vi sparat både hälsa och resurser. Vi fortsätter att söka goda exempel på hur vi ska både hålla oss inom lagen samtidigt som vi kan stärka det lokala….Har ni tips så tar jag gärna emot dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>