Kommunalrådet berättar om vecka 15

Efter en helt underbar helg med sol, sol och sol så väntar ännu en spännande arbetsvecka. Jag har fått stöd för att jag skriver om politiken i vardagen och att jag är öppen för dialog och det känns bra. Det är fler och fler som kontaktar mig via olika medier och har förslag, tankar och funderingar. Det är kul så fortsätt med det.

Den här veckan började som vanligt på måndagar med måndagsmöte med ledande politiker. Sen väntade ägarsamråd med Inlandsbanans ekonomiska förening. Vi fick veta hur man planerar för framtiden där både persontransporter och godstransporterna ökar och att det görs satsningar i omfattningen 70 Miljoner på bärighet och signalsystem. Vi lovar att fixa så att järnvägsområdet blir mer attraktivt då vi planerar att sälja marken till arrendatorerna så att de kan satsa och rusta sina hus. De önskar även att vi fortsätter att hålla turistinformation och underhållning på stationen då det är mycket uppskattat av de internationella gästerna. Vi pratar ihop oss om att få till biljetter som går att kombinera så att man kan kliv a av Inlandsbanan och sätta sig på en buss upp till fjället på samma biljett. Jag tar tag i den frågan.

Sen väntar ett annat möte så det blir ett snabbt matstopp i Åsele på korvmojen och därefter till Umeå för möte angående flyget. Åke, jag och  Johan Hagelberg vår flygplatschef. Ett tufft möte med hårda diskussioner och hårda prioriteringar där vi alla fick ta på oss ”Regionhatten” för att ta ett regionalt ansvar i denna svåra med väl utredda fråga. Det finns många utredningar som alla pekar åt samma håll. Sen hem igen och ett sent telefonmöte med partiet innan det var dags för John Blund. Hinner dock ge besked till vindkraftsexploatörer hur vi ser på vindkraft på kalfjället och få iväg ett par mail bl a till Länstrafiken.

Tisdag: Kommunstyrelsens arbetsutskott och samtal omkring det nya näringspolitiska programmet som ska ut till näringslivet för dialog nu de kommande veckorna. Vill ni läsa det hemma så sänd ett mail så sänder jag över det. Vi är tacksamma för alla synpukter vi kan få. Detta lokala program ska kalibreras med det regionala utvecklingsprogrammet, landsbygdsprogrammet och de nationella tillväxtstrategierna. Jag är rätt så nöjd med programmet som det ser ut idag. Vi har petat och tänkt länge och hoppas att detta program verkligen ska bli levande, följas upp löpande och utvärderas så att vi ser att vi gör det vi lovar. Diskuterar turism med en av våra duktiga företagare omkring kommunens ansvar i destinationsarbetet. Vi har rätt lika uppfattningar kommer jag fram till när jag analyserar vårt samtal.

Onsdag: Intervjuer med företagare i besöksnäringen. Vi försöker ta reda på var gränsdragningen ska gå mellan det kommunala ansvaret och det privata i destinationsarbetet, det är inte helt glasklart men det måste det vara för att få full verkningskraft. Förbereder kommunfullmäktige och har Centerpartilunch där vi pratar LOV med socialnämndens ledamöter, bollhall, remisser och valstrategier.  En av våra medlemmar har gått bort i veckan och vi saknar och tänker på de anhöriga. Västerbottensnytt kommer och frågar om vindkraft på kalfjället och om försäljningen av pensionärsstugorna i kommunen.

Sen träff med Västerbottens idrottsförbund på kvällen. De tre dagarna som gått har jag blivit intervjuad av 4 tidningar och 2 gånger av tv, det verkar bli en massmedial vecka. Sent på kvällen är det telefonmöte utifrån att Vårbudgeten släpps imorgon, lite nyheter släpps.

Torsdag: Grattis till Gunnar Hörnlund  som fyller 65 år idag! Vårpropositionen släpps och det är spännande att se vilka satsningar som berör oss i Vilhelmina. Det mesta vad dock känt då vi hade telefonmöte om detta igårkväll.

Föreläsning på morgonen med Rädda barnen omkring Ensamkommande flyktingbarn. Se Vilhelminabloggen.se. Sen handelshögskolan som är här i Vilhelmina där vi jobbar med strategiskt sektorsövergripande tillväxtarbete. Samtal med medborgare som både vill berätta att de tycker politiken jobbar bra och med några som inte gillar att vi för oss av med fastigheter och ytor. På kvällen först ett företagsbesök och sen föräldramöte då Natali ska med sin skola på europaresa och det är en hel del fix. Konstaterar att jag inte har en enda kväll fri fram till nästa torsdag så vi skyndar oss hem för att packa redan nu. (Pappan är inte lika duktig på att packa enligt dottern.) Bullbaket och paltkokningen lovar min underbara mamma att hjälpa mig med. Min mamma är den bästa!!

Fredag: Morgonmöte med kommunchefen och Åke. Slipar det sista på interpellationssvaren som ska in idag inför måndagens fullmäktige. Jag känner en olust i magtrakten inför måndagens interpellationsdebatt, inte för att vi tycker olika utan för hur vi beter oss mot varandra som medmänniskor. Jag vill inte ha nya tidningsrubriker med negativ klang.

Samtidigt som jag försöker övertyga mig själv om att det är i fullmäktige demokratin ska spela fritt, det är där alla synpunkter ska dryftas och alla goda krafter ska hjälpas åt för att möta medborgarnas vilja. Det är där jag vill vara och det är där som demokratins förkämpe jag ska driva det jag tror på samtidigt som jag ska respektera att andra har andra aspekter bakom sina ställningstaganden. Respektera att vi tycker både lika och olika, det är grunden i demokratin.

Sen ett långt samtal med en medborgare där vi pratar kring äldreomsorg och dess ökade krav, ekonomi och tillgänglighet. Tittar till en gata där värmekulverten rest sig ovanligt högt och raggar fram någon som kan ta tag i detta. Sen besöker jag min gamla lärare Arne Blom på lunchen och vi pratar vattenkraftsturbiner, hur elever påverkar elevernas val och om livet. Sen ett snabbt besök in på vår nya butik som säljer både kläder och smink och annat kul. Så roligt att träffa dessa starka unga kvinnor med så tydliga ambitioner. BRA JOBBAT!! Sen en ny träff med en annan stark kvinna som vill utveckla företagandet via sitt engagemang i LRF. LRF har denna vecka en satsning där de besöker samtliga kommunalråd i landet. Jag fick därför en inbjudan av LRF att diskutera lokalproduktion av livsmedel. Jag berättar hur långt vi har kommit i den här frågan och att vi jobbar tillsammans med andra kommuner för att få fram ett bra sätt att både handla lokalt och kunna servera våra äldre och våra skolbarn mat som producerats nära. Det är dock inte enkelt i vårt lagrika land. Hinner med en akutshopping tillsammans med dottern då hennes garderob krympt under vintern.  

På kvällen pizza La Italia på hotellet. Det är så fantastiskt trevligt att gå hit dessa pizzakvällar. Mums! Sen packar jag och Ulf oss iväg till Umeå för att jobba med dotterns restaurang.( Regional mat!!)  Lite kroppsarbete gör bara gott!!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.