Unicreds

Är i england och jobbar för att säkerställa att vi får tillgång till högre utbildning ute i inlandskommunerna. Det är Akademi Norr som samarbetar i ett Interregfinansierat arbete tillsammans med England, Ungern, Finland och Tjeckien. Unicreds.

Länderna ger olika  exempel på hur man jobbat, organiserat sig och finansierat både utbyggnad av nya universitet och distanslösningar. Akademi norr presenterar sitt arbete som ett gott exempel på hur finansiering från EU kan ge effekter för utveckling och tillväxt. I fokus för alla länder ligger triple helix som metod för utveckling och tillväxt. Dvs samarbeten mellan universitet, näringsliv och politik. Målet är att påverka politiken så att nästa strukturfondsperiod ger understöd för att fortsätta finansiera den här typen av projekt som syftar till att få till stånd högre utbildning på distans i glesa europeiska regioner.
Utbildningar som utgår från de behov som finns i privata företag och i offentliga verksamheter. Vi måste jobba aktivt på alla nivåer för att säkerställa att vi har kvar Lärcentrum som ett ”lokalt universitet” och som möjliggörare för att ge små lokala företag möjligheter att höja sina kompetenser för att kunna konkurrera på en global marknad. Min roll är att lobba för politikern på europanivå och att vara representant både för Akademi Norr och region Västerbotten. Region Västerbotten medfinansierar tillsammans med en av EUs regionala fonder, Interreg, Unicredsprojektet. I Europeiska sammanhang så innebär det att arbetet ges status om det finns höga politiker med. I detta sammanhang räknas jag som en ”hög” politiker.
Unicreds is an analyse in a larger context. Its a way of financing and a win win relation betwee the regions and EU. Its an improwement of effectiviness of the regional development policies. Tje program aims to finns strategies that can be tranferebal to perifpheral European regions and to influence the eruopean regional policy. Metods is a way to find students to fit in into local industries and privat sector needs supported by the public authority. (Triple helix)
Alla vittnar om behov som liknar våra:
·         De har lägre löner i sina regioner än i landet i övrigt.
·         De har lägre andel med högre utbildning
·         De är många unga som flyttar ut för att utbilda sig
·         De som bor kvar har låg utbildning, de med högre utbildning flyttar
·         Svårigheter att rekrytera till jobb som kräver högre utbildning
·         Små företag som inte klarar av internationell konkurrens
·         De har en hög andel av äldre i befolkningen
·         Har behov av att anpassa offentliga verksamheter utifrån demografi
·         De har mestadels små företag med lägre omsättning än snittet i landet
·         De är i behov av infrastrukturella investeringar i tåg, flyg och vägar
·         De är i behov av fler med högre utbildning som deltar i den lokala politiken
·         De är i behov av finansiering utifrån för lokal och regional lutveckling
·         Är i behov av att öka samarbeten inom alla områden då de är för små att stå ensamma
·         Skolor måste läggas ner, elever resa långt, elever väljer det som inte finns behov av i företag och i offentliga verksamheter,
 
Det är detta som vi ska jobba vidare med inom Akademi Norr och söka finansiering för . Det jobb som alla våra Västerbottniska politiker bör göra nu, är att påverka sina partier och den Europeiska politiken så att det finns medel till åtgärder för detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.