Akademi Norr

Strukturfonderna ska ändra strukturer, bryta upp gamla sätt att agera för att möta framtiden. Det är precis det vi vill fortsätta att göra i samarbetet inom Akademi Norr. Det är för oss som bor och verkar i de små kommunerna det enda sättet att nå framgång i framtiden.

Akademi Norr är den enda part och den enda aktör som kommunerna själva känner driver deras prioriterade frågor. De andra kustlokaliserade parter gör som Handelskammaren, Svenskt Näringsliv eller andra märker vi inte av i vår vardag. Vi märker, vi deltar och vi agerar i det jobb Akademi Norr jobbar för, där är vi inte en åskådare utan vi är en medspelare. Låt oss få spela matchen med de spelarna vi har på vår planhalva, så kommer vi att nå minst oavgjort!
 
De små kommunernas dilemma är svåra att förstå för de stora, täta och offentligt starka kommunerna efter kusten, där infrastruktur finns för både kompetenshöjning, näringslivsutveckling, tillväxtarbete och strategisk planering. De små kommunerns ska försöka klara av bade vardagen och det långsiktigt strategiska med ytterst få medarbetare, svag kompetens och svag finansiering.
 
För att nå framgång är de små kommunerna tvingade att samarbeta på en nivå och på ett sätt som de stora och starkare kommunerna inte förstår eller känner till. (Eller klarar av för den delen.)
 
Samarbetet inom Akademi Norr har därflör varit framgångsrikt som samlat små kommuner från Västernorrland, Jämtland,Västerbotten och Norrbotten. Akademi Norr har tagit ett naturligt kliv framåt just utifrån att man stärkts av samarbetet.
 
Samtliga tillväxtstrategier som jag känner till förespråkar tripel helix, samarbete och samverkan over sektorsgränser mellan offentlig, privat och akademi. Kommun samarbetet i Akademi Norr är ett gott exempel på detta och vi vill fortsätta att nyttja detta vårt verktyg för att utvecklas, växa och stärka kommunernas och företagens kraft att stå pall för den globala konkurrensen.
 
En annan faktor är kommunernas svåra ekonomiska läge vilket försvårar prioriteringar av det slag som inte går att ta på, dvs kunskap och kompetens. Här har Akademi Norr samarbetet gett oss kommuner muskler att agera, planera och ta vara på de möjligheter som finns.
 
 

2 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Varför kraftsamlar sig inte Lappland och driver frågan till regering och riksdag?
    Eller ska du slutligen erkänna, att regeringen inte lyssnar skvatt på landsbygden? Lappland borde vara ett område av Sverige och inte en kolonial guldgruva.
    Det är inte ett marginaliserat inland och strukturfonder som ska bryta negativa spiraler och flyttlasspolitik, det måste till en ny gles- och landsbygdspolitik NU.
    Inget fel i Akademi Norr, som brutit ny mark, kontra konservativa/sektorsbundna universitet i residensstäderna. Men alla tendenser till korporativa hybrider har betydande risker. Vet du vilka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.