Maria vecka 48

Marias Vecka 48

Söndag: Pratar med Ivar Danielsson Nästansjö  som ringer och funderar på nya lösningar då affären i Nästansjö stänger vid årsskiftet.  Han veckopendlar och ingen fler i familjen har körkort så han tillsammans med fler i byn för samtal med att få varor utkörda från en annan lanthandel. Vi resonerar om detta och jag ger tips och kontakpersoner.

Måndag: Planerar för morgondagens presentation i Lycksele. Kontaktar Eivor i Adak som funderar på samordnade resor för de äldre att handla. De har en ekonomisk förening i Adak för Handlarn där de diskuterat idéen är att byborna betalar en grundplåt för att köpa in en minibuss som sedan man turas om att köra ett par dagar i veckan till Malå. För att få en vidare service. Affären går ihop så butiken servar dem som bor i Adak med grundvaror. Har ett möte med några som funderar på ett nytt sätt att bygga för kommersiell service. Har kvartsamtal på skolan som alltid är lika trevligt med den dotter vi har, så fantastisk som hon är på alla sätt. På kvällen möte med Centerpartiet som vanligt är det trevligt och varmt och vi planerar och drar utt planer för våren och de frågor vi vill driva på.

Tisdag: Åker till Lycksele och träffar några för att prata om runt Attraktivitet och service. Sen träffar jag Bilfrakt och vi pratar om projektet samt hur de ser på möjligheterna och utmaningar för transporter. Deras rekommendation är att säga till kommunerna att de ska jobba för samdistribution och logistiklösningar för varor in – varor ut. Nyckeln är att ge företag möjlighet att nå ut på marknaden. Lokalproducerat har en större marknad än den lokala. De påtalar att transportstödet är ett hinder för ett långsiktigt hållbart tänk då det främjar längre transporter före korta. Skogsindustrin är de som kör mest tom bil i landet. Transportstödet omförhandlas nu 2014 där vi kanske går mot den Norska modellen där korta transporter och miljö premieras.

Deltar sedan på en Transportkonferens med  31 deltagare från transportföretag, näringslivsorganisationer och företrädare för gruv och skogsnäring.

Einar Andersson berättar o hamnen i Mosjöen. Han lyfter vikten av logistiklösningar istället för att stirra sig blind på teknik och infrastruktur. Även Dragonmining berättar om sin verksamhet i Svartliden och deras planer på utökad verksamhet. De är beroende av lokal service för att skapa förutsättningar för personal att bo och leva i närheten av gruvor. www.transportutvikling.no

Some people see things the way they are and ask, why? I see the way the things could be and ask why not? Robert Kennedy. Tänka nytt, inte tänka norr och söder utan tänka väster öster. Se samverkan om ett sätt att arbeta för hållbarhet.

Transportstödet omöjliggör för att förkorta transporter, man får idag illigare transporter om man kör mer än 40 mil vilket gör att man väljer miljöpåverkande transportern istället för miljövänliga transporter och samordning.

Norrmejerier Bo Lennart Lind ansvarig för terminalen i Lycksele berättar att de distribuerar varje dag över Väster och Norrbotten med termotransporter. Glesbygden får tre dagar per vecka övriga tätare. Hat startat et transportföretag Lincargo. De ska erbjuda transporter av livsmedel i Norrland, både kyl och frys. Ska hjälpa mindre livsmedelsproducenter i inlandet att få ut sina varor. Man köper in tjänsterna av åkerier.

Kent Wennersteth Lycksele transport driver ett företag som startade 67 med timmertransporter som bas. Idag är snart bara distributionstrafik då det inte längre finns industri.  Det blir inte mer folk heller. Det mesta som distribueras är livsmedel men det minskar då man eftersträvar lokal producerat som inte kräver transporter. Det betyder att det blir en enkelvägstrafik och hur ska man då kunna behålla service till en rimlig kostnad?

”En lösning är att samverka, samdistribution där de har samverkat med ett åkeri i Storuman för gods till Hemavan. Det är en svår nöt att knäcka då vi har så långa avstånd! De i söder talar om kretslinjer men det fungerar inte för oss där vi har en kretstrafik på över 40 mil. Vi vill vara lika mycket värda som andra men vi måste leva under samma förutsättningar som resten av Sverige. Men vi har en vikande marknad som gör det mycket svårt.  En samverkan inom logistiken är mycket värt där vi jobbar med Danica Foods och Vindelåns snickeri där vi lagt upp rutter utifrån tillverkning och tvärtom. Då får vi ett bra flyt och bygger leveranssäkerhet. Dvs vi har gods både in och ut. Mera samverkan behövs och fler näringar måste växa. Utvecklingen i fjälldalarna kräver en hel del transporter upp men bilarna går tomma tillbaka, det är inte ekonomiskt. Man måste hitta former för transporter åt båda håll. Vi måste samverka!

Man måste vara hungrig, villig att satsa och jobba dygnet runt. Vi har i lågkonjunkturen fått ta ett steg bakåt men nu kan vi gå ett steg framåt. Man måste tillåta andra att tjäna pengar! Speditörerna måste samverka och kommunerna som köpare måste samverka även om transporterna. Fritt levererat terminal och så köper kommunerna själva transporterna i samverkan, då tjänar både åkerierna och kommunerna pengar. Borlänge lyfts fram än en gång som ett gott exempel. ”

Inger Carsteth trafikutredare Region Västerbotten och Storumans kommun berättar om regionens transportarbete och Länstransportplanen. Det behövs en högre tilldelning av resurser för att klara tillväxten i länet. Honberättar o de projekt som pågår i regionen för att få bort flaskhalsar, gränshinder, tullar etc samt hur man kan bygga et nordiskt logistiskt center i lånet. Att få in en transportkorridor NCL Corridor.

Sen är det min tur att berätta om projektet och dess prioriterade områden.  Jag pratar utifrån denna fylfältsfigur. Är hemma sent denna kväll då det är snöstorm över fjället.

Onsdag: Uppe med tuppen och tänder adventsljuse som man räknar ner från 1 till 24 och tittar på Adventskalendern tillsammans med Natali. Denna första adventsmorgon är viktig så jag börjar jobba lite senare än vanligt. Jobbar sen på med nyhetsbrevet. Betalar fakturor, mailar och funderar på hur vi ska kunna jobba i de fyra fält som jag kokat ner projektet till. Sen är det kommunfullmäktige grupp som jag berättat om tidigare. Får där veta att KG som nu ska jobba med demokratiutredningen jobbar på med den lokala demokratin på sitt sätt.  Han går runt till mina Allianskamrater och hota dem att mista sina poster. Han säger enligt uppgift att de inte ska föreslå mig till vice i kommunstyrelsen för då kommer enligt honom socialdemokraterna att upphäva samtliga val och välja sina egna som vice ordföranden i alla styrelser och nämnder. Vad ska man säga? Man blir bara så trött! Hjälper Ulf att flytta hem farmor och farfar från Badviken till Videvägen på kvällen, nu när det byggts klart. Åker sen hem och julpyntar huset utvändigt så det ska vara klart till den 1.a december

Torsdag: Administration och bokningar och fortsätter med Nyhetsbrevet och kommunikationsplattformen. Har ett långt samtal med Norrmejerier om transportlösningar och pratar med infrastrukturansvariga på olika nivåer för att få inspel till hur vi ska kunna gå vidare. Länstrafiken kan vara en viktig part i detta. Har en del kontakter med kommunerna för att rigga möten. Deltar i föreläsning om lokal utveckling som rör lärcentra och servicelösningar för studier. Se min blogg på www.vk.se. På kvällen städning och packning inför helgens fjällresa.

Fredag: Träffar några  som berörs av nedläggelse av Nästansjö.  Besöker även Maries Liv och när dagen är slut packar vi os in i bilen med skotrar och hjälmar och varma kläder för en helg i Västansjö, skönt!!!

 

3 kommentarer

  1. K G Abramsson

    Din sagesman, som inte kan vara nån annan än Jonny Kärkkäinen borde hålla sig till sanningen men för honom har det tydligen blivit allt svårare. Följande besked har han fått. Vi står fast vid att vi vill se en annan viceordförande i kommunstyrelsen. När nu beslutet i valfullmäktige – genom, bl a Jonny K:s överklagande – rent formellt skulle kunna innebära att samtliga val upphävdes,kommer samtliga viceordförandeposter att ifrågasättas. Alliansen får föreslå precis vem dom vill, men utgången av vårt tidigare ställningstagande står fast. Dra vilka slutsatser du vill av detta, Maria! Jonny K. …

  2. K G Abramsson

    … får tydligen allt svårare för att hålla sig till sanningen alt. att han medvetet försöker att missförstå våra besked. Socialdemokraterna kan inte upphäva några val, det kan – om skäl anses föreligga – förvaltningsrätten göra. Det är i detta läge som viceordförandeposterna ska omregleras. Detta hade tydligen inte Jonny K. berättat för sina s k allianskollegor eller själv förstått, alltså risken att behöva avstå sina uppdrag som viceordförande i kultur- och utbildningsnämnden, socialnämnden och i miljö- och byggnadsnämnden. Några andra rundor till Maria K:s allianskamrater har jag inte gjort

  3. Margret

    Hej Maria vill bara tala om att där jag nu bor i Studsviken som till hör hemlings lanthandels område eller vad man ska säga så kör lanthandeln ut varor varje fredag till de som beställt. Jag vet att det inte handlar om många kronor som man betalar för den tjänsten varje gång man använder den. Kolla med dem hur de löst det här med utkörning av varor. Jag vet att det är många gamla som tycker att det är en bra tjänst här nere. // Margret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.