Eu 2020 börjar 2014

I söndags tog jag bussen via Dorotea till Umeå för att ta ett plan till Arlanda där jag hyrt en "garderob"  på rest and fly att övernatta i. Tar fösta planet på måndagmorgon till Bryssel. Tar där bussen som går direkt till parlamentet och hittar mötesplatsen. Under dagen resonerar vi som bjudits in om kommande politikperiod . Det är jag och andra hugade regionivrare som Per Åsling från Jämtland som träffar Lena Ek som är parlamentariker, Anna-Karin Hatt Regionminister och Staffan Nilsson som är ordförande för ekonomiska och sociala kommittén EESK. Vi har blivit inbjudna för att vi kan mycket, har nåt att tillföra och för att det är många frågor som ska diskuteras enligt de som bjöd in. Ett gäng som vet vad man pratar om när de handlar om framtidens landsbygd och politik för regional och lokal utveckling.

På kvällen träffar vi även Eskil Erlandsson och vi äter middag och pratar landsbygd och om det ministerråd han varit med på under dagen.
Under den här intensiva dagen försöker jag få fram de frågor jag jobbar med just nu.
 
Som att det krävs en nivå för vad medborgaren kan kräva för service och att det måste till regelförenklingar för att klara av samverkan mellan ideella, privata och offentliga. Landsbygdsutvecklingscheckar som inte är så krångliga kan vara ett sätt att utveckla Leader och att Leader är krångligt att hantera administrativt. En annan fråga jag lyfter är hur vi ska kunna agera nationellt för att påverka kommande politik som rör landsbygdsfrågorna i vår region. Där fick jag tipset att starkare påverka den nationella politiken med ett sparsely populated perspective.
 
Vi pratar även under dagen om Europas långtidsbudget som håller på att mejslas fram och det innebär att det pågår ett hektiskt arbete just nu för att förhandla fram de synpunkter som Sverige lyfter fram. Den ekonomiska situationen är svår i Europa vilket gör att det blir svårt att förhandla. 2014 – 2020 där Lissabonfördraget kräver nya ansvarsområden gör att det inte kommer att bli mer pengar utan mindre i de områden som vi hanterat i norrland. Man kommer att omstrukturera om inom de olika politikområdena och prioritera pengarna utifrån Europa 2020 strategin att höja Europas konkurrenskraft. EU kommer även att lägga fram förslag på nya skattebaser för Europasamarbetet. NSPA dokumentet hanteras i förhandlingarna och det ser hoppfullt ut att synpunkterna beaktas, dock i samma hägn som andra geografiska områdens intressen.
Jag lyfter även fram att de småskaliga företagen i det småskaliga geografiska samhället är känsliga för regelsystem. Där Europa har en tydliga vilja att behålla landsbygden och en stark tillväxt i hela europa. Europa ska försörja människor med mat under alla förhållanden. Transporter, logistik och naturens nycker ska hanteras långsiktigt hållbar och landsbygden är basen för detta. Den svenska ambitionen måste hantera fråga med ambitionerna att gå i samma riktning.
 
Den sociala ekonomin lyfts fram i diskussionerna som ett sätt att skapa lokalt idéburna företag där offentliga, privata och ideella aktörer samlas för att samla kraft för den lokala utvecklingen, servicen och finansieringen av densamma.
 
Anna-Karin Hatt berättar att hon ska träffa företrädare från parlamentet och resonera om landsbygdfrågor som IT politiken och regionfrågorna nu ikväll. Hon säger att de hon prioriterat i sitt jobb är att jobba för sammanhållningspolitiken där hon förhandlar om hela nästa programperiod och vill ha inspel i detta jobb från oss som har lite koll. IT tekniken har drivit på ca 30 % av den svenska tillväxten och vi är fortfarande ledande. Men det krävs att vi investerar rätt för att behåll den positionen. Målet för regional tillväxt är att människor i hela landet ska kunna växa och utvecklas av egen kraft. Sverige ska vara världens mest digitala samhälle. Det betyder att vårt jobb med innovativa lösningar för service ligger helt rätt där vi måste fokusera och snabba på nätverkandet runt dessa frågor. Merparten av medel för regional tillväxt går via Bryssel och det finns en förlegad bild av denna politik som passiv konstgjord andning. Innovationsideer vid högskolorna är väldigt viktiga där vi måste finna formen för att utveckla nya lösningar. Vi ska visa vad vi kan göra med dessa medel. Så det gäller att jobba på både med modellutvecklandet, samarbeten, innovativa lösningar och nätverkande.

Dag två har jag inte skrivit ner än då datorns battteri tog slut efter dag ett och jag hade glömt adaptern…så det får ni senare

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.