Vilhelmina skickar motion till Åre.

Centerpartiet i Vilhelmina har skrivit en motion som lämnats in till partistämman som är i Åre i höst.

Alla känner till landsbygdens demografiska utmaning där det krävs krafttag för att stimulera människor att bo och verka på den svenska landsbygden. Befolkningskoncentrationen ger Sveriges regioner olika utgångslägen inför framtiden. Utflyttningen från inlandet har lett till demografiska skador som behöver repareras för att tillväxt ska vara möjlig, likväl som välfärd ska kunna levereras.

Ska inlandets fördelar i form av en god livsmiljö och goda förutsättningar för företagande i de gröna näringarna, turismen och distansföretagande via internet tas till vara på bästa sätt krävs en offensiv politik för regional utveckling. Det är statens uppgift att ge de olika regionerna likvärdiga förutsättningar – och ska de vara likvärdiga kan de inte vara lika.

När vi i förnyelsearbetet diskuterade vad som är viktigt för Centerpartiet så lyfter våra medlemmar i Vilhelmina fram den decentralistiska grundsynen som partiet bär lägger en mycket god grund för en genomtänkt politik för utveckling av hela landet. Vi gillar verkligen inrättandet av Inlandsinnovation och ser den som en av de viktigaste reformerna för tillväxt i Sveriges inland. Inlandsinnovation kan stärka och utveckla infrastukturen. Infrastruktur är den viktigaste frågan för Norrlands inland och för oss! Infrastrukturen bygger tillväxt och dä turismen är den största och mest växande näringen så är en snabb, och kvalitativ tillgänglighet oerhört viktig för både besökare och befolkning där flyget det viktigaste alla kategorier.

Centerpartiet får inte tappa landsbygden som grunden för tillväxt och fortsätta driva landsbygdsfrågorna trots att färre väljare bor på landsbygden. Vi anser att den lokala nivån är den starka nivån för att bryta upp stuprör, pröva nya servicelösningar i samverkan och nya modeller för landsbygdens tillväxt. Offentlig service måste finnas överallt! Vi anser att staten måste samordna ägardirektiven i de statliga myndigheterna för att säkerställa service på landsbygd. ATG, Apotek, Systembolag etc. Det måste finnas fysiska personer på plats som kan vara en myndighetsföreträdare som servar flera myndigheter.

Vattendomarna har inneburit hinder och bör därför omprövas utifrån nya förutsättningar för de som bor i bygder som drabbas.

Vi anser att de grundläggande funktionerna i samhället som; järnväg och vägar, internet, telefon, kassaservice, post, kollektivtrafik, kommersiell service, tidning, systembolag, valfri äldreomsorg valfri, förskola, skola, högre utbildning, tandvärd, medborgarkontor, Arbetsförmedling, Skatteverk, polis, Försäkringskassa måste finnas tillgänglig i hela landet med en personlig närvaro. Servicen kan finnas via internet men det ska alltid finnas någon som kan ge personlig service och hjälpa medborgaren till rätta. Denna närvaro kan levereras av ”mäklarfunktioner” som köps in av befintliga företag.

För det första ska staten samordna ägardirektiven i de statliga myndigheterna för att säkerställa service på landsbygd. Post, FK, AF, Skatteverket, ATG, Apotek, Systembolag etc

För det andra bör arbetsgivaravgifterna differentieras geografiskt. Sänkta arbetsgivaravgifter ger företag och kommuner i glest befolkade områden likvärdiga förutsättningar med mer tätbefolkade regioner. Centerpartiet tidigare drivit denna fråga och bör nu offensivt lyfta frågan igen.

För det tredje är det hög tid för återföring av vattenkraftsmedel. De kommuner och bygder som släppt till sina forsar till den gemensamma elförsörjningen bör självfallet få del av de värden som genereras. Det handlar om att ge en rättfärdig kompensation för de ingrepp i miljön som exploateringen av det strömmande vattnet innebär – och de skador dessa betyder för fiske, turism, jord- och skogsbruk, renskötsel etc. Detta skulle betyda oerhört mycket för att fjäll- och glesbygdskommuner kan utvecklas.

Centerpartiet i Vilhelmina vill att partiet på riksplanet utformar och driver en kraftfull politik för utveckling av hela landet utifrån de synpunkter som vi framför i denna motion. Det är en central uppgift för ett grönt, decentralistiskt parti. Låt oss utveckla en Grön Politik för Det Goda Livet i hela landet!

Centerpartiet i Vilhelmina föreslår mot denna bakgrund Centerpartiets riksstämma i Åre:

 

Att se över och samordna ägardirektiven till de statliga servicegivande myndigheterna

 

Att offensivt driva återföring av vattenkraftsmedel

 

Att införa geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter

 

Att uppdra åt partistyrelsen att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta en strategi för inflyttning och utveckling av norra Sveriges inland

 

Att överlämna motionen till riksdagsgruppen
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.