Semlor och kvinnodag

Idag är det den internationella kvinnodagen och fettisdagen samtidigt, vilket bra sätt att fira kvinnor med semlor! Vi lever på 2000-talet då jag trodde, när jag var liten, att alla skulle ha en egen rymdmoped och naturligtvis att alla människor skulle vara lika mycket värda oavsett kön.

Men så är det inte, fortfarande har en kvinna med samma arbete, samma utbildningsbakgrund och samma arbetslivserfarenhet som en manlig kollega i genomsnitt 15 procent mindre betalt. Och fortfarande är det allt för få kvinnor som startar och driver företag. Flickor i en skolklass får inte samma talutrymme som pojkar och fortfarande ser vi sexualisering och sexualiserat våld som ett stort samhällsproblem.  

Det måste tas i med nya krafter för att kvinnor ska får mer kvar att leva på och att vi fortsätter riva de hinder som finns för kvinnor att stå starka som individer, självständiga och egenförsörjande, att kunna göra karriär och driva eget företag. Vi måste göra det möjligt för moderna familjer att förena ett aktivt och jämställt familjeliv med ett aktivt och inspirerande yrkesliv. Att låta kvinnor behålla mer av sin egen lön är avgörande för att man ska kunna leva på sin egen lön och kunna bygga upp en buffert. Det är inte rimligt att en man i genomsnitt har 150 000 mer i lön per år jämfört med en kvinna.
 
Jag tycker att den ekonomiska ojämställdheten är ett stort problem för samhället och att det måste åtgärdas för att skapa en bättre fördelning av både makt och resurser i samhället.  Vi själva kan börja i vår egen vardag och våga se hur vi själva fördelar resurserna i familjen, mellan barnen och hur vi fördelar ansvaret över hemmet och den egna tiden.
 
I Ett liberalt samhälle ska var och en behandlas utifrån den individ man är – inte utifrån det kön man råkar ha. Feminismen är alla människors kamp för friheten att vara den man är.  
 
Alla människors möjlighet till makt över sitt liv är en frihetsfråga och ska inte vara beroende av vilket kön man har. Varje kränkning av den kroppsliga integriteten är en begränsning av människans frihet.  
 
Jämställdhet är ett gemensamt ansvar, men också ett individuellt åtagande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.