Medföljare eller medskapare? Vem är du?

En av mina favoritledarskribenter skriver i sin ledare i VK ” Norrlands utpräglade landsbygdskommuner behöver delvis hitta lösningar som knyter an till storstadsregionerna framgångsmodeller. Hur kan kunskap, idéer och kreativa aktörer mötas och konkurrera i tätt umgänge, hur kan regionala resurser samordnas, genom lösningar som överbryggar fysiska avstånd och inte kräver storskaliga hopningar? ” 

 Ja, jag tror han är rätt ute i det han säger. Men frågan är hur vi skapar de sociala arenor som krävs för att förverkliga det han pratar om? Vem tar ansvar för dessa? Jag tror att vi måste hitta tillbaka till ett system som bygger på det sociala sammanhang som skapas i att man kan välja det unika, det platsburna och det som bara kan ske här och nu.

Ett exempel på feltänk är hur vi byggt kollektivtrafiken, det byggsättet är kanske inte det som vi kommer att tillskrivas oss som en av de smartare reformerna som genomförts i vår framtid. Vi har byggt system efter staden som modell och sedan försökt applicera den på även de glesa miljöerna. Vi måste tänka om och vi måste ha glasklara underlag för att kunna göra denna omprioritering. Det kräver både analysförmåga och politisk förmåga.

Det nya sättet att tänka  "stuprör och hängrännor" är idag aktuellt i diskussionen av landsbygt. tillväxt och utveckling. Jag skulle även vilja lägga in dimensionen av medföljare och medskapare i den diskussionen.

Vi har byggt stuprör med olika verksamheter utifrån en modell anpassad för staden där en verksamhet varit avskärmad från andra, specialiserad och unik. Nu pratar vi om att bygga hängrännor och där kanske vi än en gång gör fel tänk. Vi kanske ska bygga en mängd rännilar istället för en hängränna som annars kan bli en stadsmodell än en gång.

Lägg sedan på detta diskussionen om hur vårt land och dess system både i det privata näringslivet och i det offentliga systemet format medföljare. Idag behöver vi inte de som följer med. Vi behöver entreprenöriella medskapare som tar del av, ansvar över och tag i den vardag och det samhälle man lever i.

Vad krävs då för att göra denna omställning av samhället genomförbar?  Jag hoppas nästa ledare ger mig fler svar eller ställer ännu fler frågor….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.