Regionens högsta beslutande församling

Idag har det varit fullmäktigemöte där bland annat den regionala utvecklingsstrategin slogs fast, ett mycket viktigt möte således. Dagen började med en genomgång av ekonomi som har gått ihop 2010. Totalt har man en budget på 80,7 miljoner varav 30 mkr är i olika projektverksamheter. Intäkterna kommer från medlemmarna till över 50 % och sedan projektmedel och andra anslag utifrån.

Den regionala utvecklingsstrategin ger rikting hur medel ska prioriteras för att bygga tillväxt och utveckling i regionen fram till nästa strukturfondsperiod. Den ska även ligga i linje med de diskussioner som pågår för nästkommande period som har innovationer och jämställdhet som två grova linjer. Region Västerbottens uppdrag är att driva utveckling för regionen där grunden är detta program. Det är skrivet så att det stämmer överens med rikets och Europas strategier. Det har skett förändringar som gjort det nödvändigt att ändra vårt regionprogram utifrån att samarbete internationellt blivit allt viktigare och regionala strategier har fått en allt större vikt och har ett tydligare tillväxtfokus. Europa 2020 är den strategi som nu vi ska ligga i linje med där innovationer och samverkan över större geografiska enheter där östersjöstrategin kommer att bli mycket viktig. Den nationella strategin för konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning lyfts miljödriven tillväxt, innovationer och samarbeten över regioner lyfts som viktigt. Det här samtaget gör att vår egen regions strategi ska hantera de styrkor vi har som vi ska utveckla och prioritera vidare. Den globala och nationella bakgrunden är därför fundamental för att vår egen strategi ska fungera både finansiellt och praktiskt.
 
Inriktningarna för regionen är infrastruktur och tillgänglighet, kompetensutveckling, kulturliv, inflyttning, internationellt samarbete och omvärldskontakter samt utveckling av näringsliv och företagande.
 
Samverkan för hållbar utveckling av Västerbottens län där det är viktigt att de insatser som görs är transparanta och kommunicerade mellan lokal, regional till nationell och europeisk nivå. Kommunerna kan medverka till att genomfröa strategin genom att driva projekt och samla kraft för utvecklingen där regionförbundet kan vara med och finansiera. Pengarna kommer från staten, kommuner, Eu , näringslivet och landstinget.
 
Strategin är övergripande och sen kommer mer beskrivande program för de olika inriktningarna. Det regionala utvecklingsprogrammet beskriver mer ingående vad man kan söka medel för. Du hittar mer info på www.regionvasterbotten.se
 
Fick för övrigt höra att Åke hade sagt att oppositionen var så oense så att socialdemokraterna skulle föreslå en av sina egna till vice ordförande i kommunstyrelsen. Detta sagt vid 10 kommunmötet som förklaring till att alla kommuner utom Vilhelmina kommun hade med representanter både från majoritet och opposition. :-!

3 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Utvecklingsstrategin för regionen har sina ljuspunkter och brister men det får vi diskutera vid ett senare tillfälle.

  Tycker dock det är både anmärkningsvärt därtill beklagligt att kommunalrådet Åke Nilsson (s) inför 10-kommungruppen uttryckt sig på detta vis (om referatet är korrekt återgivet).

  Det är socialdemokraternas iscensättning i valfullmäktige som splittrat och spelat ut allianspartierna mot varandra. Oppositionen är inte oense, hur ska den kunna vara det när det är socialdemokraterna som nominerer eller beslutar åt oppositionen i vissa poster?

  Alliansens valberedning var entydig och respekterades av PA som inom oppositionen var ”minoritet”, eftersom vi inte deltog i någon valteknisk samverkan. Så tillvida finns ingen oenighet inom oppositionen.

  Oavsett vice ordförande eller inte (vilket är socialdemokraternas väl medvetna val att uppskjuta), borde alltid en företrädare från oppositionen närvara vid 3- och 10-kommunsamarbetets möten. Det kan vara antingen vice ordf i övrig nämnd än KS eller någon av gruppledarna inom oppositionspartierna. Den här problematiken och begäran kan du lyfta på Ks-au i nästa vecka.

 2. snart politiker

  Åke står faktiskt och ljuger rakt upp och ner inför resten av 10-kommungänget. Förtal eller vad ska man kalla såna skamgrepp mot oppositionen i Vma? Maktfullkomligheten fortsätter helt klart i djupa leriga hjulspår.
  Den första oppositionen ska rösta bort nästa val efter sin vinst måsta vara Åke och sätta in en vettig sosse i Ks. Samma medicin borde smaka bäst;-)

 3. Åke Nilsson

  Maria
  Jag har aldrig fått frågan vid 10-kommungruppens möte om varför vi var två från Vilhelmina kommun.
  Jag har inte överhuvudtaget diskuterat denna fråga vid det tillfället.
  Vad är det du försöker antyda?
  Möjligen kan jag ha sagt att ni inte är någon allians längre men det beror i så fall på att olika förtroendevalda inom er tidigare allians sagt det till mig. Till och med folk från ditt eget parti.
  Men det är inget nytt under solen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>