Region med en, två, tre eller flera??

 

Regionfrågan är hetare än någonsin. Det finns olika inriktningar de grupper som jobbar med frågan Det alternativ som jag och andra i Västbotten hållit fram är de fyra nordligaste länen men det finns även förslag på en region bestående av Västerbotten och Norrbotten och en annan region av Jämtland och Västernorrland. Alla län diskuterar frågan och det finns säkert fler synpunkter än vad det finns enighet. En viktig del att fundera omkring är att de regioner som kommit på plats där har näringslivet varit mycket drivande för att få ihop regionerna utifrån ett näringslivs och tillväxtperspektiv. Vi skulle alltså behöva ha starkare driv från näringslivet i den här frågan.
 
Staten kommer att göra indelningen oavsett vad vi gör i regionfrågan och rita in någonstans mellan 6-9 olika statliga ”län”/regioner. Så vi som bor här måste vara med och driva på det vi vill så att gränserna dras utifrån vad vi vill. Vill vi vara två, tre eller fyra län som ingår i Top of Europé?
Det kanske är så att det blir Norr och Västerbotten som blir en ny region och då ska vi hantera ett län med en stark länsstyrelse statligt styrd och ett vårt län som är politiskt styrt regionalt för att ansvara för utvecklingsfrågorna. Blir det då Luleå som bör vara residensstad?
 
För min del, och för som jag uppfattar det, majoriteten, av Centerpartisterna i de fyra nordligaste länen så är en fyrlänslösning den optimala lösningen. Då har vi den kritiska massa som krävs för att ha muskler att driva på utvecklingsarbetet, tillväxtarbetet och strategierna för en stark och stabil region i Norra Europa – Top of Europé!
 
Jag är orolig för vad som skulle hända om regionaliseringen i Sverige inte kommer igång när vi ska konkurrera om resurserna i Europa där regioner växer sig allt starkare.  När vi ska konkurrera om resurser på europanivå måste vi vara starka och enade och då behövs en stark region.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>