Vad hindrar jämställdhet mellan kvinnor och män i dagens samhälle?

Jag undrar vad det är som gör att jag inte ser någon större skillnad idag mot när jag som 14 åring på Hembergsskolan protesterade mot att killarna fick ha mycket mer roligt på gympan, större omklädningsrum på badet och att killarna fick sitta och prata mer i klassrummet utan att bli åthutade.  Varför är det så?

Ibland känns det som om det blivit än sämre och främst i högstadieåldern, att tjejerna bromsas och döms utifrån hur de ser ut och att killarna förlorar i kunskap och trycks in i en form av attityder. Vad är det som hindrar att tjejer och killar får samma frihet, rätt till karriär och livsvillkor i vårt samhälle?
I skolan likväl som i arbetslivet och i politiken kan vi se samma mönster. Det är så mycket tuffare för kvinnor att ta sig fram och utveckla sina styrkor utan att bli hårt ansatta. Män måste passa in även de i en mall av värderingar som krymper möjligheterna att leva ett helt och rikt liv.
Hur kan vi synliggöra de strukturer och attityder som vi har i vårt lokalsamhälle för att kvinnor och män ska kunna leva jämställt? Vilket ansvar tar vi vuxna för att unga människor ska ha samma villkor oavsett kön, etnicitet eller funktionshinder? Och hur kan vi stimulera människor att se sin del i vardagen som en insats för ett bättre samhälle för alla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>