Stekenjokk och nostalgin

Ser i dagens VK att brytning i Stekenjokk är på tapeten igen. Många är de turer som passerat sedan gruvan lades ner på 80 talet. Rubrikerna har handlat om de stora summor som lades ner för att finna alternativa jobb för gruvarbetarna på orten, att det finns guld, om fjällrävar, vindkraft och rennäring. När man nu börjar fundera på gruvbrytning igen är meningarna delade, är det bra eller dåligt för en ort! Erfarenehterna av Vojmådebatten är att de delat samhället och skapat en aggresiv kultur och ett klimat som är belastande för det lilla samhället lokalt.

Jag känner en stark oro för vad det skulle innebära för lokalsamhället om gruvbrytning återigen aktualiseras. Grupperingar i den lilla byn ställs mot varandra, Boliden nostalgiker som vädrar morgonluft och företagare i naturbundna näringar som ser framtiden vid en gruvetablering som oviss eller rent av mörk. 

Processen i det som ligger framför oss måste hålls öppen, transparant och vidsynt så att vi kan hantera frågan med en vilja att ta in alla synpunkter och inte förblindas av 70 talistisk gruvnostalg. En tid då bolaget och den kommunala överheten tog ifrån människor ansvaret för sin vardag, där "bolaget" löste alla problem, tog ansvar för allt i samhället och där människan skulle vara medföljare som inte lade sig i, tyckte till eller protesterade mot överheten. Där naturbunda värden inte hade något värde och där rennäringens företrädare skulle veta sin plats.

3 kommentarer

 1. Fjällskådare

  Kloka tankar Maria,men vad finns för alternativ för en blödande kommun med kärv ekonomi och stor arbetslöshet…..griper vi inte efter alla strån som vi bara kan tänkas få,önskar så att genom en enkel lösning kunna enas i frågan om gruvnäring,skogsnärig och vindkraft här utan att det ska ställas emot rennäringen hela tiden som dom vore de största förlorarna allt jämt,finns tyvärr ingen som hellre kan kalla sig segrare än vilket beslut som tas.

 2. Jocke

  Lägg av maria.
  Du om någon borde väl vara glad åt att det skapas jobb.
  Under hela senaste tiden har det bara blivit sämre med jobb i Vilhelmina och inget görs åt saken.
  Flytta verkar vara det enda som löser problemet?

  Grupperingar mot varandra säger du??
  Det kommer alltid vara folk som tycker olika.
  Men ju längre man släpper de som tycker att de har rätt till allt i fjällvärlden ju mer stängd kommer samma fjällvärld vara och förbli.

  Det sägs ju nej till ALLT i fjällvärlden.
  Säg ja nån gång och svara på frågor istället för att vara så vag i allt.

  Nej till vindkraften i stecken , nej till däcktest och nej till gruvan , vad mer är det som skall sägas nej till? Snart blir det väl nej till turism också?

 3. En av många utflyttade

  Har sedan några år lämnat Vilhelmina där vi av kommunen blev motarbetad i våraa försök att driva företag vilket var huvudanledningen till vår flytt. Vi lämnade ett hus som nu är öde, vi lämnade sex tomma stolar i skolan. De som hjälpte oss på flykt från orten är de som styr kommunen idag och det är med förskräkelse jag ser de tankar som Maria har, måste väl vara känt att Vilhelmina kommuns yta är så stor att det rent värdsligt räknas som ett obefolkat område. Idioti är när kommunen ska låtsas förstå sig på utvecklingen i fjällvärlden såsom det gjorts i Kittelfjäll med miljonen som försvann men det är banne mig ännu mer korkat att motverka en möjlig drift på 15 år i Klimpfjäll… Vi som trode att vi skulle kunna flytta åter till Vilhelmina på ålderns höst men dess politiker verkar vara full av d****a

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>