Förbundsstaten Norden??

En mycket intressant föreläsning med en engagerad och humoristisk föreläsare. När jag lyssnat och reflekterat en stund så undrar jag om jag kommer att säga att jag var med! När jag som 80-åring ser på en nyhetssändning på det interaktiva nätet att Norden förenats som en stark förbundsstat. Eller kommer det att ske snabbare än så! Om det kommer någon större kris som drabbar oss hårt ekonomiskt och politiskt så kanske det går snabbare än vi någonsin kunnat ana.

Världens 10 största ekonomi med 25 miljoner invånare, Förbundsstaten Norden.

Gunnar Wetterberg föreläser på Statsvetenskapen Umeå Universitet

Gunnar berättar om sitt liv som diplomat, på riksrevisionsverket, utrikesdepartementet, finansdepartementet och i expertgruppen för offentlig ekonomi där man skulle lösa de ekonomiska problemen som politiken skapat. Han skrev om hur man skulle kunna lägga om jordbrukspolitiken men då blev LRF uppjagade och då blev han chef för långtidsutredningarna och då utbröt 90-talskrisen.  Han berättar om pensionssystemet som han var med och bollade fram och sen hamnade han på kommunförbundet och sen på SACO. De senaste åren har han bredvid jobbet forskat och skrivit. Han har forskat på 1600 talet och vad som hände framåt i tiden där Axel Oxenstierna var inblandad i det mesta och sen blev det Skånes historia.

Nordiska samarbeten har sedan 1600 talet skiljt sig från andra då vi trots samarbeten ändå vidhållit våra nationer. Andra samverkande länder har ofta gått ihop som Storbritannien, Tyskland oh andra furstendömen i Europa. Men de nordiska länderna vidhöll sina länder utan att gå ihop. Det har varit nära några gånger då Sverige/Finland var ett och Norge/Danmark det andra. Det skapade en vidmakthållande jämvikt. Men giften mellan länderna skapade unionen i Kalmar som stod sig länge. Länderna utanför Norden gillade inte tanken av ett enat norden då de då skulle bli en mäktig stat. Hansan var de som gillade samarbetet i Norden minst. Hansan stimulerade upprorsmän för att splittra unionsarbetet som lyckades i och med Gustav Vasa.

Karl den X Gustaf skulle lägga orden under Sveriges krona. Men det gillades inte av Holland och England som då skulle ha varit tvungna att betala skatt för att handla över Östersjön.  Så även det försöket att ena Norden misslyckades.

Sen gjordes några halvhjärtade försök under 17 och 1800 talet. Vid andra världskriget fanns det dock ett nordiskt samarbete med en vilja att slå sig samman för at bli ett strakt Norden. Föreningen Norden hade som ambition att förhandla fram en unionslösning för försvar, för tullunion och på 60 talet förhandlade vi om en ekonomisk union. Problemet var även nu detsamma som tidigare, nu var det USA som inte ville ha ett enat Norden då man ville ha med Norge och Danmark i NATO: Ryssland höll tillbaka finland då man inte ville ha ett starkt Norden som man då trodde skulle ansluta sig till EG och NATO.

Så genom historien finns försök till en Nordisk union men den har aldrig lyckats. Men nu då? Nu när Berlinmuren har fallit kanske stormakterna inte längre vill stoppa Norden!

Gunnars argument för ett enat Norden:

·         Den kulturella samhörigheten och gemensamma värderingar lägger en grund för ett starkt samarbete.  

·         150 miljarder dollar i BRP för Norden skulle ge oss en 10 plats för de starkaste ekonomierna i världen bland Ryssland, Brasilien och andra stora länder.  

·         Klimatfrågan har gjort att länderna begripit att man måste jobba tillsammans för att få resultat.

·         Den internationella finanskrisen har inneburit att man insett att man måste samarbeta omkring den finansiella marknaden för att inte banker och ekonomier ska löpa amok.

·         Idag är det 150 stater i världen, på 70-talet var det ett 60 tal. Det gör det svårt att förhandla. Där de största länderna i G 20 lägger riktlinjerna för övriga. Där skulle Norden vara mycket starkare än enskilda länderna. Norden skulle ha en plats i G 20 samarbetet. De Nordiska länderna har de mest öppna ekonomierna i välden. De Nordiska länderna är mer positiva till invandring då den befruktat utvecklingen. De Nordiska länderna är mer positiva till frihandel. De Nordiska länderna är mer miljömedvetna.

·         En gemensam ekonomi och arbetsmarknad skulle ge ett starkare system och en starkare ekonomi och tillväxt.

 Ha menar att regionerna ska vara de som bygger en Nordisk union. Där ländernas bildar en förbundsstat som tar ansvar för gemensamma frågor. I övrigt skulle länderna sköta sina egna frågor. Grunden är att ländernas medborgare har gemensamma grundläggande värderingar.

Efter andra världskriget drev politiken det nordiska samarbetsfrågorna. Men på 70 talet har politikens nordiska kraft avtagit men nu är det företagen och medborgarna som driver på samarbetet. 40 % befolkningen i de Nordiska länderna är positiva till en förbundsstat utan att det varit någon egentlig debatt.  Nordiska rådet har lagt ut ett uppdrag att undersöka möjligheterna till ett ökat samarbete mellan länderna.

Folk flyttar mellan länderna, finnarna kom till Sverige på 60 talet, idag är det svenskarna som flyttar till Norge. 3 % av Malmös befolkning jobbar i Danmark.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.