Konfliktbloggen!

 

Jag lovade i en tidigare blogg att berätta för er som läser hur konflikter byggs upp löper och hur de kan hanteras. Jag har under semestern roat mig med att studera konflikter för att bättre hantera den politiska situation som jag upplever. Jag studerar även innovation systems, local development and innovations, alltså sånt som jag har nytta av i mitt arbetsliv.
 
Jag har hittat Thomas Jordan och Fridrich Glasl, forskare och författare som analyserat och funderat kring konflikter. Jag kommer att berätta om vad de säger i ett antal bloggar framåt.
Thomas säger är att konflikter innebär frustration och lidande för de som är inblandade som i värsta fall kan leda till personliga sjukskrivningar och utbrändhet och att de som befinner sig i en konflikt får svårt att kommunicera med varandra. Det ger svårigheter att samarbeta vilket leder till sämre kvalitet i det man är satt att utföra.
 
Energi som kunde nyttjas till att nå resultat läggs på konflikten istället. Konflikter kan även vara ett sätt att slippa ta tag i de verkliga problemen som finns. Lösningen på konflikter ligger i att man söker vägar att tillgodose de inblandade parternas behov och önskningar så att konflikten kan lösas på ett sätt som möjliggör goda konstruktiva relationer. Vanligtvis så innebär det enligt Jordan att man skapar nån form av undersökande dialog där man för fram sina synsätt, önskningar, behov formuleras och där man söker att nå framgång till en gemensam syn på vad som är en god lösning. Det kan vara medling vara ett bra sätt där man tar in utomstående att hjälpa till att lyssna av de olika synsätt som finns.
 
Det går aldrig att lösa en konflikt om de som driver konfliten inte är jämbördiga, vill lyssna till varandra eller är beredda på att få backa från den egna positionen.  Han säger att brutal maktutövning förvärrar konflikter.

Vad lär vi av detta?

En kommentar

  1. Villy Hansen

    Intressant att du refererar till Glasls konflikteskaleringstrappa. Den hade jag i bakhuvudet när jag studerade medling och även förhandling förra hösten. Jag ser fram emot att läsa din blogg.
    Hälsningar
    Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.