Klipp dig! och skapa jobb!

Jag fortsätter att blogga idag om ekonomin som oroar mig och många andra trots att vi i Sverige har ett mycket gott läge om vi jämför oss med andra Europeiska länder. Sverige är ett litet land där exporten och intäkterna för den är det som lägger grunden för vår ekonomi. Om Sveriges företag inte får eller kan sälja sina varor utomlands så kommer det att märkas i våra egna plånböcker. Det går snabbt om det är så att företag måsta minska sina kostnader, då försvinner jobben och det viktigaste för vårt land är att människor har jobb.

Så några större utsvävningar i höstbudgeten kan vi inte förvänta oss. Men däremot reformer för att göra det lättare för företag att anställa människor. Ett sätt att skapa jobb är att sänka momsen för företag som säljer tjänster, som turistföretag, restauranger, frisörer osv, det vill säga många av den typ av företag som vi tror och vill ska växa i våra kommuner. Det skulle göra att våra företag inom turism och besöksnäring skulle växa i matlandet Sverige, destinationerna i vårt land skulle få fler besökare och våra ungdomar skulle skaffa sig ett jobb eller starta företag.

Ett annat sätt som jag tror benhårt på är att sänka arbetsgivaravgifter för små företag, skulle de över 400 företagen i Vilhelmina kunna anställa bara en person till så skulle vi skapa enormt många jobb i bara vår lilla kommun.

En kommentar

 1. Ewa Larsson

  Hej Maria!
  Även om jag klipper mig, så tror jag inte att jag kan ”skapa” jobb. Jobb måste ha ett vettigt innehåll som kan generera pengar in, för att få mat på bordet.

  Vi är som sagt många som är oroliga över det ekonomiska läget som nu råder inom EU och jag är tämligen övertygad om att ingen vill ha tillbaks den kris vi upplevde för ett par år sedan, med viss fördröjning för orter längre från stormarknaderna.
  Men att konsumera och skapa, tror jag inte är lösningen, inte heller att bara klippa sig. Jag tror frisörerna även behöver få in rakningar då.

  Visst är det bra med turismen och matlandet Sverige och visst ska vi vara med på båten, men jag tror vi måste få mer till för att ordna med ekonomin och inflyttningar etc.

  Inte heller tror jag enbart på sänkta arbetsgivaravgifter för att företagen ska anställa. Det måste finnas ett jobb som ger pengar till lön också. En arbetsgivare anställer inte bara för att arb.avg. sänks, det kostar och varje arbetare ska tjäna in minst sin egen lön också.
  Jag kan känna att det är nog lätt att anställa idag och nya reformer behövs inte för det, för som sagt det måste finnas en arbetsuppgift som genererar pengar in till en lön också.

  Jag kan hålla med om att 400 personer till i jobb i Vmna skulle vara en dröm för alla, om man nu tittar på de verkliga arbetslöshetssiffror som finns här hos oss, men det är en utopi och förblir nog bara en dröm.
  Av dessa 400 företag, registrerade, så kan man säkert upptäcka att minst hälften av dem är den typ av registrerade företag som inte innehar en anställning överhuvudtaget, utan ligger i gruppen skog-och jordbruk på grund av enkelheten att ha ett företag. Alternativt så innehar en person flera registrerade bolag.

  Jag tror vi måste vända blicken åt andra håll för att ordna med hållbara arbetstillfällen och företag.

  Sen tycker jag det finns en vikt i att ha företagande som genererar jobb året runt,inte bara säsong, vilket kan göra ”oss” sårbara, när folk då väljer andra lösningar eller flytta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>