Bollar eller fin middag…

I veckan invigs den nya sporthallen i Vilhelmina. En vecka fyllt med aktiviteter som ett bra sätt att lyfta fram allt förenigngsliv som finns.Jag hoppas att föreningarna får ett lyft av att hallen finns så att det blir mer aktiviteter och fler aktiva. 

 Igår ringde media och undrade vad jag tyckte och jag sa att jag tycker det vore bättre att köpa basketbollar än att äta upp pengarna och att man hade kunnat bjuda på kaffe, saft och en bulle, det hade varit tillräckligt.  Invigningen kostar 200 000 kr varav 100 000 kr går till mat till den trerätters middag som är höjdpunkten av invigningen. Till middagen har grannkommunernas kommunledningar bjudits in och kommunpolitiker. Det är allstå en fest med främst en röd gästlista.

Någor jag lärt som kommunpolitiker i en kommun där befolkningen krymper, allt större andel av befolkningn är äldre och ekonomin krymper snabbt är att spara.

Att spara som kommunpolitiker handlar främst om två teser, att  minska kostnader för ytor och att minska kostnader för löner.

Nu har det byggts till en massa kvadratmetrar som kommer att kosta att underhålla, värma upp och sköta om. Pengarna till det msåte tas från något annat håll inom skolornas budgetar. Det har inte blivit mindre att kosta på då den gamla hallen fortfarande står där, ska anvädas och behöver rustas. Det kommer att kännas i budgetarbetet att det finns en hall till som ska finansieras årligen framöver.

Jag tror fortfarande att det hade varit bättre att rusta upp den gamla sporthallen och bygga till de ytor som behövdes för att få den funktionell och allsidig. Då hade kostnaderna blivit lägre om än vi inte fått något nytt hus. Jag tror dock på tesen att spara på ytor före tesen att spara på personal.

Nu jobbar jag med politik på en nationell arena och är inte involverad i det lokala längre på samma sätt. Mitt fokus nu handlar om att forma politik som gagnar landsbygden, skapar tillväxt och förutsättnignar att bo och verka vart än man väljer att bo i landet.

Vi vet idag att den kommun som lyckas få unga kvinnor att bo kvar och flytta in, den kommnen är attraktiv och har framtiden för sig. Frågan är om de unga kvinnorna väljer boendeort utifrån hur sporthallarna i kommunen ser ut? 

3 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Maria!
    Du jobbar med annat och är inte längre så insatt i kommunala angelägenheter säger du !

    Du har varit involverad i detta med bollhallen sedan beslut togs om att den skulle byggas före valet 2006.
    Du har varit med och hindrat starten av bygget i 4 år.
    Du är väl insatt i att man genom att bygga som man har gjort har kunnat lägga upp finansieringen så att det i slutändan blev ett billigare alternativ.
    Du är väl medveten om att den gamla bollhallen dömdes ut av arbetsmiljöverket och att vi stod inför att betala dyra viten om vi inte åtgärdade detta problem som gällde både personalen som jobbar där och våra elever som ska vistas där. Det är ju deras arbetsplats också.

    Vilhelminaalliansens förhalning av byggstarten kostade skattebetalarna 300000 kr . Det är vad barackerna som fick hyras in i avsaknad på lämpliga arbetsutrymmen för personalen kostade…

    Den här invigningsveckan är inte bara en fest för oss röda som du vill påskina…
    Naturligvis vill vi fira att vi äntligen, trots era försöka att förhala och sätta käppar i hjulen, har fått vår bollhall. Men detta program är också, framför allt , en del i en marknadsföringsstrategi som kommer att lyfta fram Malgomajskolan utanför Vilhelmina kommun och på så vis skapa större intresse för vår fina gymnasieskola och fler arbetstillfällen.

    Man kan inte bara spara när tiderna är svåra. Man måste kunna satsa även i mörka tider för att stå rustad och klar i startgroparna när de ljusare tiderna kommer. Det vet vi socialdemokrater.

    Din strategi är att spara och dra in tills vi inte har någonting kvar.
    Och det här inlägget ser jag som ett oehört naivt försök till populism.

  2. Maria Kristoffersson

    Kristina. Ja, jag såg till att vi sparade så att det udnerskott som kom med den ekonomiska krisen kunde hanteras i kommunen. Jag tog ansvar!

    Hallen har inte blivit billigare att bygga, det är medel från vattenkraften som möjliggör fiansieringen.

    Jag är fullt medveten om varför vi var tvungna att åtgärda hellen och jag tycker det hade varit bättre att göra på ett annat sätt.

    Du för fram en väldigt naiv omvärlddsanalys i det du skriver. Sanningen är den att det finns dubbelt så många gymnasieplatser i länet jämfört med hur många ungdomar det finns. Om du söker dig in på tex tillväxanalys hemsida så finner du underlag för vad som väntar kommunerna.

    Kommunen kommer att behöva skära rejält i sin budget inom alla områden och nya alternativa lösnignar måste fram. Att tro att förvatlande och bevarande är lösnignen för framtiden sätter oss i en allt sämre sist jämfört med andra kommuner. Vad är det som gör att Storumns kommun går så bra? Storumans kommun kör om Vilhelmina kommun i samtliga strategiska frågor. Vilhelmina ligger långt efter andra svens akommuner i samma läge i varje mätning som görs och ligger bland de sista kommunerna i alla jämförande mätningar. Det är verkligheten och det rår inte ett sporthallsbygge på.

  3. Maria Kristoffersson

    Vi har helt olika verklighetsbeskrivningar du och jag. Att spara in på ytor och inte bygga mer kvadratmetrar är fortfarande ett av de viktigaste sätten att minska kostnader i en kommun. Det kommer att bli tufft att prioritera i budget för skolorna när de ska lägga mer kostnader på lokaler. Pengar somd de måste spara någon annan stans.

    Hanteringen sedan 2000 har inte varit bra i det här ärendet och det finns många förklaringar till det, inte bara vilka partier som styrde, Det är förståerlig när man känner till det kärva ekonomiska läget i kommunen och vilka tuffa år det varit och fortfarande är då det gäller ekonomi.

    Vi prioriterar helt enkelt olika och har olika bild av framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.