Midtskandia, gränsregionalt samarbete….

Igår var jag med på mitt sista styrelsemöte med Midtskandia där jagigår avgick som vice ordförande. En av nestorerna i föreningen Asgeir Almås berättar historiken bakom föreningen. Han berättar att det första formaliserade samarbetet mellan kommunerna och länen i gränslandet mellan Helgeland i Norge och Västerbotten i Sverige var på 80 talet. Det var då svårt att få engagemang då de flesta som då satt i företag hade fullt upp med sina företag och prioriteringen av samarbetet blev svårt. Men 1988 så togs ett initiativ att införa kommunerna i samarbetet formellt. Det var fyra norska kommuner och tre i Sverige, Umeå, Lycksele och Storuman, som först döptes till Blå Vägen Väst men som sen fick namnet Midtskandia.

I början var fokus på samarbeten inom turismen, mellan företag och förbättrade kommunikationer blev ett tydligt mål av naturliga skäl. Tore Karlsson på Länsstyrelsen i Västerbotten hjälpte oss fram med finansiering under 90 talet genom olika projekt. Projekten medförde till ett sekretariat i Sverige, ökat samarbete som stärkte regionen och föreningen. Idag är Nordiska ministerrådet beskyddare och finansiär av samarbetet i Midtskandia utifrån att det gränsregionala samarbetet ska främjas, gränshinder minskas och skapa ökade flöden av människor mellan länderna. 1991 Blev det ett sekretariat även på Norsk sida.  
En lärdom är att samarbetet fungerar bäst när små konkreta projekt drivs på den lokala nivån. Som Älg i Midtskandia projektet som involverade och engagerade många människor. Andra viktiga projekt har handlat om vägar och kommunikationer. Umeå kommun har varit drivande i samarbetet trots att de ligger vid motsatta kusten.
Jag känner mig nöjd med det arbete jag lagt ner i föreningen då man gått vidare mot både att bli en av de av Nordiska ministerrådets prioriterade gränsregionala samarbeten men även för att man sökt medlemskap i det Europeiska organet för gränsregionala organisationer. Föreninge har även under min period fått Region Västerbotten som medlem. Föreningen s mandat och status har därmed höjts och därmed även ansvaret för utvecklingen i regionen.
Det som är kul är att föreningen leds av en centerpartist från Norge och en från Sverige…det borgar för gott arbete!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.